Λίγο καιρό πριν, ο Τζον Κυριάκου βρέθηκε στα Public Συντάγματος στα πλαίσια της παρουσίασης του βιβλίου «Ο Τραπεζίτης του Διαβόλου» του επίσης μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος (Whistleblower) Bradley Birkenfeld. Το Incorrect και ο Θανάσης Κατσικίδης βρέθηκαν εκεί για να συνομιλήσουν με τον πρώην πράκτορα, για ένα νέο σχετικά φαινόμενο διάπραξης εγκλημάτων, το «Ηλεκτρονικό Έγκλημα», ενώ εκτός αυτών ο Κυριάκου διηγήθηκε στη σελίδα μας μερικά στιγμιότυπα από τη ζωή ενός πράκτορα.
Ο Τζον Κυριάκου υπήρξε αναλυτής, αλλά και υπεύθυνος υποθέσεων, δρώντας ως πράκτορας για λογαριασμό της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA). O Κυριάκου πέρασε τα πρώτα χρόνια της καριέρας του στη Μέση Ανατολή ειδικευμένος σε θέματα ανάλυσης στοιχείων που σχετίζονταν με το Ιράκ. Στην καριέρα του δεν παραλείπονται δράσεις που σχετίζονται και με την Ελλάδα, καθώς στα τέλη της δεκαετίας του 90’ έγινε υπεύθυνος επιχειρήσεων καταπολέμησης της τρομοκρατίας στον Ελλαδικό χώρο, όπου δρούσε η 17Ν. Το 2000 ο Κυριάκου επέστρεψε στα Κεντρικά γραφεία της CIA, καθώς η 17Ν είχε φτάσει στα χνάρια του με παρακολουθήσεις του σπιτιού του.
Μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, με τις τρομοκρατικές ενέργειες της Al-Qaeda, ο Κυριάκου χρίστηκε αρχηγός των Αντιτρομοκρατικών Επιχειρήσεων που διεξήχθησαν στο Πακιστάν. Ακολούθως, έπειτα από ενδελεχή ανάλυση των πληροφοριών, ακολούθησαν στρατιωτικές επιδρομές στα κρησφύγετα της Al-Qaeda, όπου συνελήφθη ο Abu Zubaydah που θεωρούνταν το νούμερο 3 της οργάνωσης.
Το 2004 ο Κυριάκου παραιτήθηκε από την Υπηρεσία, ενώ 3 χρόνια μετά, αποκάλυψε σε συνέντευξη του τα βασανιστήρια που διεξήγαγε η Υπηρεσία με τη μέθοδο “waterboarding”, δηλαδή του εικονικού και μη πνιγμού σε ύποπτους τρομοκράτες, όπως ο Abu Zubaydah, που βασανίστηκε 83 φορές μ’ αυτή τη μέθοδο μέχρι να του αποσπάσουν τις πληροφορίες που ήθελαν. Ο Κυριάκου λίγα χρόνια αργότερα καταδικάστηκε σε 30 μήνες φυλάκισης για την υποτιθέμενη αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών σχετιζόμενων με την αποκάλυψη μυστικών πρακτόρων. Αν και δεν δεχόταν την κατηγορία δήλωσε τελικά ένοχος στην κατηγορία, υπεραμυνόμενος μέχρι και σήμερα πως ο πραγματικός λόγος της καταδίκης του αφορούσε την αποκάλυψη της χρήσης βασανιστηρίων της Υπηρεσίας για την απόσπαση των πληροφοριών, στοιχείο που μέχρι τότε δεν ήταν επιβεβαιωμένο.
Παρά τις ψυχικές και οικονομικές ζημίες που υπέστη αυτός και η οικογένεια του, δεν έχει σταματήσει μέχρι και σήμερα να υπερασπίζεται τις πράξεις του και πλέον ως συγγραφέας βιβλίων αποκαλύπτει μερικές πτυχές της ζωής και δράσης του ως πράκτορας, ενώ ταυτόχρονα διάφορες επιτροπές στις ΗΠΑ του αποδίδουν βραβεία, όπως του «Ειρηνοποιού της Χρονιάς» που του απονεμηθεί το 2013 από το «Κέντρο Ειρήνης και Δικαιοσύνης της Κομητείας του Sonoma».
Οι ερωτήσεις που του τέθηκαν στη αποκλειστική συζήτηση μαζί του ήταν οι εξής:
Ποια είναι η γνώμη σας για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, τις νέες συνήθειες, γιατί είναι τόσο καινούργιο, γιατί οι άνθρωποι αρχίζουν να συζητούν γι’ αυτό;
Είναι καινούργιο (το κυβερνο-έγκλημα) γιατί μόνο πρόσφατα οι Αμερικανοί κατάλαβαν το εύρος στο οποίο μπορεί να προκληθεί ζημιά, για παράδειγμα μπορείτε να ρίξετε ένα ηλεκτρικό δίκτυο, εάν ρίξετε ένα ηλεκτρικό δίκτυο τότε κλείνετε νοσοκομεία, οι άνθρωποι πεθαίνουν, επειδή δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια να δουλεύουν τα μηχανήματα, απενεργοποιείς το ηλεκτρικό δίκτυο που επηρεάζει ένα φράγμα και την ικανότητα να κρατάς πίσω το νερό, μπορείς δηλαδή να σκοτώσεις δυνητικά χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, αν είσαι αρκετά καλός hacker. Είχαμε ένα πολύ σοβαρό συμβάν στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, όπου κάποιος έκλεισε το ηλεκτρικό δίκτυο στο Σαν Χοσέ, συνέβη πριν από τέσσερα χρόνια, ήταν μόνο για 15 λεπτά, αλλά ήταν αποτέλεσμα μιας εχθρικής επίθεσης. Το FBI δεν ήταν ποτέ σε θέση να καταλάβει ποιος ήταν οι Ρώσοι, οι Βορειοκορεάτες, οι Κινέζοι, εγκληματίες, Αμερικανοί εγκληματίες δεν είχαμε καμιά ιδέα, ακόμα δεν ξέρουμε. Αλλά μόλις πρόσφατα πιστεύω ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί συνειδητοποίησαν ότι αυτό είναι κακό και θα μπορούσε να επιδεινωθεί πολύ.
Πιστεύετε ότι το έγκλημα στον κυβερνοχώρο είναι ένα πραγματικό έγκλημα, όπως και τ’ άλλα εγκλήματα; Πρέπει να είναι σημαντικό για εμάς;
Νομίζω συνήθως είναι διεθνής ο χαρακτήρας του (ηλεκτρονικού εγκλήματος), ακόμη και αν οι άνθρωποι είναι στην ίδια χώρα όπου διαπράττεται το έγκλημα, από τη φύση του διαδικτύου γίνεται διεθνές, χρησιμοποιώντας διακόπτες που είναι διεθνείς και νομίζω ότι ακόμη δεν έχουμε καν αρχίσει να συνεργαζόμαστε με τις ξένες κυβερνήσεις για να φέρουμε τους ανθρώπους στη δικαιοσύνη.
Πως είναι να είσαι πράκτορας της CIA; H ζωή του πράκτoρα δηλαδή.
Ήταν η σπουδαιότερη δουλειά που είχα ποτέ στη ζωή μου και ξέρεις όταν έφυγα θυμάμαι να λέω, ότι αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα να φύγω δηλαδή, ότι δεν θα απολάμβανα ποτέ κάποια δουλειά τόσο πολύ και σήμερα είμαι εδώ. Έχω φύγει από τη CIA για 14 χρόνια τώρα, σχεδόν 15 χρόνια και εξακολουθώ να το σκέφτομαι κάθε μέρα.
Είναι η ζωή του πράκτορα όπως την βλέπουμε στις ταινίες;
Όλη αυτή η δράση στις ταινίες, που συμπυκνώνεται σε 2 ώρες, στην πραγματική ζωή, εξελίσσεται σε 30 χρόνια, έτσι υπάρχει πολύς ελεύθερος χρόνος. “Hurry up and wait” όπως λένε (αναφερόμενος στη συμπύκνωση της δράσης στις ταινίες).
Πολιτικός Επιστήμονας, Απόφοιτος της Σχολής Ασφάλειας και Διπλωματίας του Ισραήλ και της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με ερεθίσματα στην Ιστορική γνώση και στην προαγωγή της ορθής ενημέρωσης.