Ελάχιστη πρόοδος σημειώθηκε στις προσπάθειες να γεφυρωθούν οι διαφορές των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα στις συνομιλίες τους το βράδυ της Τετάρτης στο Σάλτσμπουργκ, πάντως υπήρξε συναίνεση για το ότι πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Αίγυπτο, ανέφεραν συμμετέχοντες.

Η Ιταλία, η Αυστρία και κράτη της κεντρικής Ευρώπης επέμειναν στο ότι ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση είναι να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ ειδικά οι ηγέτες χωρών της ανατολικής Ευρώπης αντιτάχθηκαν ξανά στην ανακατανομή των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών-μελών.

Άλλοι ηγέτες τόνισαν ότι πρέπει να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, διότι εξέφρασαν το φόβο ότι θα ενισχυθούν λαϊκιστικά κόμματα στις ευρωεκλογές του 2019 εάν δεν συμβεί αυτό.

Ορισμένοι ηγέτες εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ενίσχυση των εξουσιών και της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.

Στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, στα τέλη του Ιουνίου, συμφωνήθηκε να εξερευνηθεί η ιδέα των «πλατφορμών αποβίβασης» μεταναστών και προσφύγων που διασώζονται στη θάλασσα σε κράτη της βόρειας Αφρικής, αλλά μέχρι σήμερα, καμιά αφρικανική χώρα δεν έχει συμφωνήσει να εγκατασταθούν τέτοια κέντρα στην επικράτειά της.