Πώς ονομάζονται οι δρόμοι της Αθήνας και Πειραιά;

Οι δρόμοιπαίρνουν το όνομά τους από ό,τι είναι άξιο να μνημονευτεί. Δεν είναι μόνο η αληθινή ιστορία λοιπόν, αλλά η φαντασία, το συναίσθημα των ανθρώπων που δίνουν τα ονόματα.

Βέβαια η ονοματοδοσία είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική προπαγάνδα της εκάστοτε κυβέρνησης.

Το κάθε έθνος και η κάθε πόλη έχει μια παρακαταθήκη ιστορικών προσώπων για να τιμήσει, οπότε δίνει το όνομά τους στους δρόμους της: οι αρχαίοι πρόγονοι είναι συνεχώς παρόντες στους δρόμους της ευρύτερης περιφέρειας της πρωτεύουσας,

οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες,

οι Αγωνιστές του ‘21,

οι εθνομάρτυρες,

οι ήρωες,

οι πολιτικοί,

οι στρατιωτικοί,

οι εξέχοντες άνθρωποι του πνεύματος,

οι εθνικοί ευεργέτες.

Επίσης, δεν λείπουν και τα ονόματα

οικοδομημάτων,

κτιρίων, που όμως έχουν μια ιδιαίτερη ιστορική σημασία

Μετά, είναι και το μερίδιο της Εκκλησίας:

πολλοί κληρικοί,

από ιερείς και

μοναχούς μέχρι

μητροπολίτες, και βέβαια

άγιοι και αγίες.

Επίσης δεν λείπουν

οι εθνικές επέτειοι,

τα τοπωνύμια: ονόματα πόλεων, νησιών, ποταμών, γεωγραφικών περιφερειών και θαλασσών της Ελλάδας δίνουν το όνομά τους σε δρόμους.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Παλαμάς, ο Περικλής, ο Κολοκοτρώνης και ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο Όσιος Λουκάς και η Αγία Παρασκευή, η 25η Μαρτίου, η 28η Οκτωβρίου, αλλά και η 3η Σεπτεμβρίου, η 17η Νοεμβρίου, η Ήπειρος κι η Λάρισα, αλλά και ο Πηνειός, η Κρήτη, τα Άγραφα και το Αιγαίο, για παράδειγμα, έχουν ονοματοδοτήσει δρόμους μεγάλους ή μικρούς στην Αθήνα, τον Πειραιά και τα προάστιά τους.

Επίσης, οι πιο σύγχρονες ιστορικές προσωπικότητες είναι παρούσες: ο Μουστακλής, ο Παναγούλης, η Ηρώ Κωνσταντοπούλου, η Λέλα Καραγιάννη, ο Σωτήρης Πέτρουλας, ο Νικηφόρος Μανδηλαράς, ο Νίκος Μπελογιάννης, ο Νίκος Πλουμπίδης. Και για να έρθουμε στις μέρες μας, να σημειώσω πως ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας έχει μετονομάσει την οδό Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι σε οδό Παύλου Φύσσα.