Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση για όλες τις αγορές, αφού θα φανεί αν η μεγάλη βουτιά ήταν παρένθεση ή σοβεί ο κίνδυνος γενικευμένης πτώσης – διόρθωσης.

Το καλό της ημέρας είναι και η μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου, που απομακρύνει για την ώρα το ενδεχόμενο να δούμε τιμές ρεκόρ στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινάει την Δευτέρα.

Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 545 μονάδων ή 2,1%, κλείνοντας στις 25.052 μονάδες. Μαζί με την πτώση της Τετάρτης, ο δείκτης συγκέντρωσε σωρευτικά απώλειες περίπου 1.400 μονάδων.

Ο S&P 500 έχασε 2,1% στις 2.728 μονάδες, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές κάτω από τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.

Ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 1,3% στις 7.329 μονάδες, προσεγγίζοντας περισσότερο τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών.

Η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα, με τον Dow Jones να καταγράφει διακύμανση άνω των 600 μονάδων στο πρώτο ημίωρο των συναλλαγών. Οι επενδυτές συνέχισαν να εγκαταλείπουν τα πάγια υψηλού κινδύνου και να αναζητούν πιο ασφαλή επενδυτικά «καταφύγια», όπως τα ομόλογα. Η προσοχή τους είναι στραμμένη στα σημάδια επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, στις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων και στις κλιμακούμενες εμπορικές εντάσεις.

Υπενθυμίζεται πως την Τετέρτη η Wall Street έκλεισε στο κόκκινο με τον Dow Jones να χάνει 3,2% κλείνοντας στις 25.598,74 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε 94,66 κατά 3,3% συμπληρώνοντας πέντε διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις που αποτελεί το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το Νοέμβριο του 2016. Ο τεχνολογικός  Nasdaq έχασε 4,1% που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση του 2018.

Απώλειες σημειώνει και σήμερα το πετρέλαιο καθώς οι διεθνείς αγορές βρίσκονται στο κόκκινο. Στο επίκεντρο των επενδυτών βρέθηκαν σήμερα τα στοιχεία για την παραγωγή πετρελαίου και η πρόβλεψη του ΟΠΕΚ για την παγκόσμια ζήτηση.

Το συμβόλαιο αργού παραδόσεως Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 2,2 δολάρια ή 3% τερματίζοντας στα 70,97 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Υπενθυμίζεται πως χτες το πετρέλαιο βρέθηκε σε χαμηλό δύο εβδομάδων καταγράφοντας πτώση 2,4%.

Τα αποθέματα αργού σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία αυξήθηκαν κατά 6 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 2,6 εκατομμύρια βαρέλια.

Η παραγωγή πετρελαίου των χωρών του OPEC και της Ρωσίας αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη μείωση της ιρανικής παραγωγής εν όψει της επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο OPEC. Στο μηνιαίο του report, ο Οργανισμός αναφέρει ότι η παραγωγή αργού αυξήθηκε κατά 132.000 βαρέλια ημερησίως τον προηγούμενο μήνα, στα 32,76 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η παραγωγή από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 150.000 βαρέλια ημερησίως για να φτάσει στο νέο ρεκόρ της μετασοβιετικής περιόδου, των 11,54 εκατ. βαρελιών.