Στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που διοργανώθηκε το τρέχον τριήμερο (14-16 Δεκεμβρίου) πέρασε και μίλησε πολύς κόσμος, Βουλευτές, στελέχη, δημοσιογράφοι και απλοί παρατηρητές.

Ανάμεσά τους και ως ομιλήτρια μάλιστα σε πάνελ των Γραμματείων “Γυναικείων Θεμάτων” και “Επιστημονικών Φορέων” με θέμα “Ανισότητες & διακρίσεις απέναντι στις γυναίκες στην αγορά εργασίας”.

Η τοποθέτησή της μάλιστα που ανάμεσα στα πολλά μίλησε για την αξιοπρέπεια των νέων οικογενειών, οι οποίες επιθυμούν να έχουν σταθερότητα και οικονομική ευχέρεια να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί, για να το μεγαλώσουν σωστά, ήταν μία σταθερή και δυνατή άποψη στο συγκεκριμένο πάνελ. Αυτό που τόνισε είναι πως πρέπει να υποστηριχθούν τα νέα ζευγάρια, όπως άλλωστε είπε και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Παρασκευή στο λόγο του.

Ο Νίκος Βότσιος και ο Θανάσης Κατσικίδης από το Politically Incorrect μίλησαν με την ευρωβουλευτή, Ελίζα Βόζενμπεργκ. Μάλιστα της έθεσαν ένα σημαντικό ερώτημα σε σχέση με την επίθεση που βίωσε πρόσφατα, την εβδομάδα που μας πέρασε, στο Στρασβούργο.

Αναλυτικά η συζήτηση:

Νίκος Βότσιος: Θα θέλαμε να μας πείτε ένα σχόλιο για το Στρασβούργο και για τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών. Βιώσατε ένα συμβάν με πυροβολισμούς και έντονης διαταραχής της δημόσιας τάξης. Πώς ήταν αυτό;

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ήταν ακόμη ένα δυσάρεστο μήνυμα ότι η τρομοκρατία ήρθε για να μείνει και ότι αν δεν αλλάξουν πολιτικές σε κεντρικό επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και μιλώ για τις πολιτικές της λιτότητας που εισήγαγαν ανισότητες στην Ευρωπαική Ένωση και όχι μόνο, τότε είναι πολύ δυσάρεστο αυτό το μήνυμα που ενδεχομένως θα πάρουμε στις επόμενες ευρωεκλογές. Η τρομοκρατία θέλει μία κεντρική στρατηγική, μία πραγματική συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών, των μυστικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών που ασχολούνται με το οργανωμένο έγκλημα μέσω του διαδικτύου και όχι μόνο και βεβαίως μία ισχυρή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Διαφορετικά θα έχουμε χάσει το στοίχημα για τις επόμενες γενιές.

ΝΒ: Μπορείτε να κάνετε ένα σχόλιο για την σημερινή συζήτηση στο πάνελ των Γραμματειών; Ακούστηκαν πολλά πράγματα για αρκετά θέματα που έχουν οι γυναίκες και δεν είναι τόσο εύκολα αναγνωρίσιμα. Μιλήσατε στη δική σας εισήγηση για την παιδεία, πως είναι δηλαδή θέμα παιδείας. Θεωρείται πως τα προβλήματα που αποτρέπουν από μία σωστά δομημένη παιδεία προκειμένου να εμποδίζονται φαινόμενα περιθωριοποίησης εντοπίζονται περισσότερο στους χώρους διδασκαλίας όπως είναι το σχολείο και το πανεπιστήμιο ή στις οικογένειες και τη νοοτροπία που μεταδίδεται.

ΕΒ: Θα σας έλεγα ότι καταρχάς στη Νέα Δημοκρατία, η γυναίκα, η οικογένεια και οι επόμενες γενιές είναι το πρόταγμα στο όραμα της επόμενης ημέρας. Είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται να κυβερνήσει. Με ρωτήσατε ουσιαστικά αν εστιάζει περισσότερο στην εκπαίδευση ή στην οικογένεια. Θα σας απαντούσα πώς η εστίαση είναι ισομερής. Και η οικογένεια δίνει τις πρώτες κατευθύνσεις και το σχολείο διδάσκει. Και όταν μιλάμε για αλλαγή νοοτροπίας, μέσω της παιδείας μπορεί να επιτευχθεί. Γιαυτό και είπα ότι σε αυτό δεν χρειάζονται ούτε νομοθετικές προβλέψεις ούτε ποσοστώσεις, για να μπορέσει η γυναίκα να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί την ανισότητα που εισπράττει. Χρειάζεται να αλλάξει μια άποψη που μέσω στερεοτύπων και προκαταλήψεων που την θέλει πιο κάτω.

ΝΒ: Μας έκανε εντύπωση η ρήση στο τελικό σας σχόλιο.

ΕΒ: Ναι. Είπα ότι ένας άνθρωπος, ίσως κάπως μισογύνης αλλά πάντως μεγάλη προσωπικότητα, ο Μπέρναρντ Σω ότι “η φύση έχει δώσει τόση δύναμη στη γυναίκα, ώστε ο νόμος δεν θα μπορούσε να της δώσει περισσότερη”. Αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οποιαδήποτε αλλαγή δεν θέλει πάντα νομοθετικές προβλέψεις ή πρωτοβουλίες. Θέλει αλλαγή νοοτροπίας.

Θανάσης Κατσικίδης: Μου επιτρέπετε να σας κάνω και εγώ μια ερώτηση; Πιστεύετε πως ακόμα πρέπει να μιλάμε για ισότητα μεταξύ των δύο φύλων και ποσοστώσεις στη Βουλή ή να μιλάμε για κοινωνική δικαιοσύνη: Δηλαδή ο πιο άξιος είτε είναι γυναίκα είτε είναι άντρας;

ΕΒ: Μάλιστα. Είναι πολύ σωστή η ερώτησή σας. Θα σας έλεγα, για να το τυποποιήσω, για αξιοκρατεία. Είτε άντρα, είτε γυναίκα αφορά να υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια, αξιολογητές που θα πρέπει να κρίνουν με βάση τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και με βάση τη βούληση κάποιου όταν ζητάει να επιλεγεί είτε αιρετός είτε δοτός, να μπορεί πραγματικά να προσφέρει στην εργασία για να παράγει αποτελέσματα εκεί όπου καλείται.