Γράφει ο Θανάσης Κατσικίδης

Όταν συζητάει κανείς για τη «στρογγυλή θεά» στην Ελλάδα συνειρμικά οδηγείται σε ιστορίες και άθλους πολιτών κυνηγημένων από τη φτώχεια, την πείνα και την προσφυγιά. Σε μια Ελλάδα που προσπαθούσε να ξεπεράσει τον πόνο και τις καταστροφές του παρελθόντος μερικοί παίκτες διαμόρφωσαν το σύγχρονο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το Politically Incorrect, πιστό με την Ιστορία, συνάντησε έναν παίκτη Θρύλο που δοξάστηκε σαν λίγους από τους Έλληνες φίλαθλους και παρουσιάζει τη συνέντευξη, αλλά και το βίντεο που φτιάχτηκε αποκλειστικά για τους λάτρεις της Ιστορίας, του ποδοσφαίρου, αλλά και της ΑΕΚ.

Γεννηθείς στη Δράμα το 1930, ο Κώστας Νεστορίδης αγωνίστηκε μεταξύ άλλων στον Πανιώνιο και στην ΑΕΚ, όπου και άφησε εποχή στη μνήμη και έγινε ένα πραγματικό είδωλο για τους νέους που ονειρεύονταν σε μια Ελλάδα που δοκιμαζόταν.

Ένας ταπεινός άνθρωπος που μας ανοίχτηκε και από κοινού με τη σύζυγο του Ελένη και τις παρεμβάσεις της διαμορφώθηκε μια συζήτηση γνωριμίας με έναν ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε, όχι για τις οικονομικές απολαβές, αλλά για το έμβλημα που έφερε στο στήθος, καθώς και την αγάπη του κόσμου.

Εικόνα 1: Ο Κώστας Νεστορίδης κατά τη διάρκεια της συνεντεύξεως.

Ερώτηση: Πότε έγινε η πρώτη σας επαφή με το ποδόσφαιρο;

Απάντηση: Μου έδινε η μάνα μου ένα πάνινο μπαλάκι και έπαιρνα και έπαιζα και με βλέπει μια μέρα ένας Μαλεύρης, δεν το ήξερα εγώ, «Ρε μικρέ» μου λέει, «Ωραία μπάλα παίζεις εσύ. Θες να σε πάρω στον Ολυμπιακό;». λέω: «Ναι!» και με βάζει απάνω στο αυτοκίνητο του και με πάει στον Ολυμπιακό. Στον Ολυμπιακό μόλις με είδαν λένε: «Είναι μικρός ρε, θα τον δώσουμε στην Ελλάδα Μοσχάτου και από την Ελλάδα Μοσχάτου είναι δικό μας σωματείο, τον παίρνουμε ότι ώρα θέλουμε» και λέμε: «Εντάξει». Πάω στην Ελλάδα Μοσχάτου, η Ελλάδα Μοσχάτου επειδή ήμουν πολύ μικρός λέει: «Θα παίζεις εσύ στις προπονήσεις, δε θα κάνουμε επίσημα δελτία» και έρχεται ο Κοτρίδης του Ολυμπιακού και μου λέει: «Πάμε μια βόλτα μέχρι τον Πανιώνιο;» και λέω: «Πάμε». Πάμε στον Πανιώνιο, αυτός έτρεχε, ήταν και αθλητής ο Κοτρίδης. Εγώ καθόμουν πίσω από τα goalpost του Βεζυρόπουλου, ο Βεζυρόπουλος ήταν ο καλύτερος παίκτης-τερματοφύλακας της Ελλάδος. Καθόμουν πίσω από το τέρμα και την κλώτσαγα, μία με το αριστερό, μία με το δεξί και με είδαν οι παράγοντες του Πανιωνίου και με φωνάζουν και μου λένε: «Θες να παίξεις μικρέ;», λέω «Ναι!» και με βάζουν στο διπλό και παίζω. Μόλις παίζω 10 λεπτά και με βλέπουν με παίρνουνε και μου λένε: «Βάλε μια υπογραφή εδώ, βάλε μια υπογραφή εδώ» και μου κάνανε δελτίο και έμεινα στον Πανιώνιο 5-6 χρόνια. Με είδε μετά ο Σεβαστάκης, ήταν στην ΑΕΚ τότε ο Σεβαστάκης, που βγάζει τα παπούτσια και με είδε, ήρθε εδώ και μου λέει: «Ρε μικρέ, θες να σε πάω στην ΑΕΚ;», λέω: «Ναι, αλλά πως θα πάω;», «Μη σε νοιάζει». Με παίρνει και με πηγαίνει στην ΑΕΚ και υπογράφω και τρώω 2 χρόνια τιμωρία από τον Πανιώνιο και μετά από 2 χρόνια ξεκίνησα να παίζω στην ΑΕΚ και πέρασα πολύ καλά στην ΑΕΚ πραγματικά.

Εικόνα 2: Ο Κώστας Νεστορίδης στα νεανικά του χρόνια με τα χρώματα του Πανιωνίου (1951).

Ερώτηση: Πείτε μου για τα χρόνια της Κατοχής.

Απάντηση: Εγώ είχα φύγει με την οικογένεια μου και πήγαμε στην Πρέβεζα, στη Σινώπη. Εκεί κάτσαμε πάρα πολύ καιρό με βοηθήσανε εκεί οι άνθρωποι. Έβοσκα πρόβατα και βοηθούσα.

Ερώτηση: Παίζατε ποδόσφαιρό τότε;

Απάντηση: Ήμουν μικρός και έπαιζα ποδόσφαιρο και από τότε με θυμόνται και όταν μεγάλωσα με ξανακαλέσανε και πήγα και έπαιζα και πάλι ποδόσφαιρο για να με δούνε. Πήγα πολλές φορές και έπαιξα για να φτιάξουν το γήπεδο και το γήπεδο το ονόμασαν Νεστορίδης, «Κώστας Νεστορίδης».

Εικόνα 3: Ο Κώστας Νεστορίδης με τα χρώματα της ΑΕΚ.

Ερώτηση:  Ως ένας νέος άνθρωπός, πόσο δύσκολο ήταν να αθληθείτε σε μια περίοδο με πείνα, είχε προηγηθεί και η κατοχή.

Απάντηση: Κοιτάξτε ήταν πολύ δύσκολο.

Ερώτηση: Στα ταραγμένα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου και στο 1945 που ξεκινήσατε να παίζετε ποδόσφαιρό, ποια ήταν η κατάσταση;

Απάντηση: Πολύ άσχημα. Εγώ νομίζω πως ήταν πολύ άσχημα. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Εγώ ήθελα να πάω σε μια άλλη ομάδα, γιατί με πήγε ο κύριος Κοτρίδης στον Πανιώνιο και με έβαλε και υπέγραψα εκεί και έφαγα 2 χρόνια για να πάω στην ΑΕΚ και ήταν πολύ άσχημα.

Εικόνα 4: Ο Κώστας Νεστορίδης φωτογραφίζεται με τον Φέρεντς Πούσκας.

Ερώτηση: Πιστεύετε πως η σύγκρουση Κεντρικής κυβέρνησης και Κομμουνιστών επηρέασε το ποδόσφαιρο;

Απάντηση: Οπωσδήποτε. Εγώ από αυτά δεν έπαιρνα χαμπάρι, ειλικρινά δεν έπαιρνα χαμπάρι με αριστερούς, δεξιούς, κεντρώους. Δεν έδινα σημασία γιατί ήμουν και μικρός και τελικά πως έγινε και γνώρισα το Σεβαστάκη, ήρθε εδώ (στο σπίτι) και υπέγραψα 2 χρόνια και μπήκα τιμωρία.

Ερώτηση: Μια μεγάλη ομάδα σαν τον Πανιώνιο, τι σας μένει από αυτόν;

Απάντηση: Πολλά! Στον Πανιώνιο έκανα ένα όνομα μεγάλο, όταν λέμε μεγάλο, πολύ μεγάλο και αυτό ήταν ευχάριστο. Εμπειρίες καμία από τον Πανιώνιο, απλώς έπαιξα και με είδανε οι ομάδες, ο κόσμος και προσπαθήσανε η κάθε μία από αυτές τις ομάδες πως θα με πάρουν για το σωματείο τους και γνώρισα τότε και τον Σεβαστάκη, ο οποίος με βοήθησε.

Εικόνα 5: Ο Κώστας Νεστορίδης αποθεώνεται μετά την επίτευξη γκολ.

Ερώτηση: Αυτό θα σας ρωτούσα τώρα. Μετά πήγατε στην ΑΕΚ που σας βοήθησε ο Σεβαστάκης, γιατί όχι σε κάποια άλλη ομάδα πχ στον Ολυμπιακό;

Απάντηση: Θα σας πω πως έγινε. Πάω στον ολυμπιακό. Με είδε ο Ολυμπιακός ότι ήμουν πολύ μικρός και μου λένε: «Θα σε στείλουμε σε ένα σωματείο δικό μας, στην Ελλάδα Μοσχάτου και μετά θα σε πάρουμε, γιατί είσαι πολύ μικρός και δεν μπορούμε να σε χρησιμοποιήσουμε», με βάζουν να πάω στην Ελλάδα Μοσχάτου, δεν υπέγραψα εκεί γιατί ήμουν πολύ μικρός…

Παρέμβαση: Υπέγραψες με το όνομα Μπρίντζος

Απάντηση: Είχα δώσει ψεύτικο όνομα. Τελικά μια μέρα έρχεται με παίρνει και πάλι ο Κοτρίδης και με πάει στον Πανιώνιο, καθόμουν πίσω από τα goalpost. Τερματοφύλακας ήταν ο Βεζυρόπουλος και ερχόταν η μπάλα και την κλώτσαγα μία με το αριστερό, μία με το δεξί. Με είδαν πάνω από την κερκίδα κάποιος Ρουσόπουλος και μου λέει: «Ρε μικρέ, θες να παίξεις;». Με παίρνει, μου δίνουν ρούχα, μπαίνω μέσα και μόλις παίζω 10-15 λεπτά μου λέει: «Έλα εδώ, βάλε μια υπογραφή εδώ, βάλε μια υπογραφή εκεί» και με κάνανε παίκτη στον Πανιώνιο, υπέγραψα εκεί, μου βγάλανε δελτίο και έπαιξα 5 ή 6 χρόνια και με είδε μετά η ΑΕΚ και ήρθαν και με πήραν με 2 χρόνια τιμωρία.

Εικόνα 6: Σε επίθεση στην αντίπαλη εστία ο Νεστορίδης «κόβεται» από τον αντίπαλο του.

Ερώτηση: Εσείς θα θέλατε να πάτε σε κάποια άλλη ομάδα;

Απάντηση: Κοιτάξτε, στην ΑΕΚ ήθελα να πάω, γιατί η ΑΕΚ τότε ήταν πολύ μεγάλο σωματείο. Ήταν ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ. Αυτά τα 3 σωματεία ήταν στην κυκλοφορία τότε.

Ερώτηση: Υπήρχε τότε κάποιος παίκτης στην ΑΕΚ που θαυμάζατε και θα θέλατε να γίνετε συμπαίκτης;

Απάντηση: Όλοι ήταν καλοί παίκτες στην ΑΕΚ. Πραγματικά ήταν καλοί παίκτες στην ΑΕΚ. Ξεχώριζαν ορισμένοι και μαζί με αυτούς που ήταν πάρα πολύ καλοί μπήκα και εγώ και έγινε σούπερ ομάδα η ΑΕΚ.

Ερώτηση: Πόσα χρόνια παραμείνατε στην ΑΕΚ;

Απάντηση: 10

Ερώτηση: Από τα χρόνια σας στην ΑΕΚ τι σας μένει;

Απάντηση: Στην ΑΕΚ οπωσδήποτε πήρα ένα όνομα πολύ μεγάλο, έπαιξα Εθνικές ομάδες, στο εξωτερικό, παντού. Άρχισε ο κόσμος και με θαύμαζε, με αγαπούσε, όπου πήγαινα και έπαιζα μου έλεγαν: «Γεια σου Νέστωρα», αυτό έμεινε.

Εικόνα 7: Ο Κώστας Νεστορίδης σε διαφημιστική φωτογράφηση (1960).

Ερώτηση: Μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια ποιος ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης στην ομάδα;

Απάντηση: Ο Παπαϊωάννου. Ήταν όλοι καλοί παίκτες όταν πήγα στην ΑΕΚ και είχαμε καλή ομάδα. Θυμάμαι που ερχόταν πολύς κόσμος για να δει τους παίκτες, για να δουν ποιοι είναι καλοί για να τους πάρουν στην ομάδα τους και γέμιζε το γήπεδο.

Παρέμβαση: Ερχόντουσαν για σένα οι πιο πολλοί

Ερώτηση: Ο αγωνιστικός χώρος των γηπέδων ήταν σε καλή κατάσταση για να μπορείτε εσείς να παίζετε;

Απάντηση: Βέβαια, σε χώμα παίζαμε, χώμα ήταν.

Εικόνα 8: Η ΑΕΚ του 1957-1958

Παρέμβαση: Και παπούτσια με σχάρες, όχι τάπες, σχάρες.

Απάντηση: Ήταν σχάρες, μετά μπήκαν οι τάπες.

Απάντηση: Εγώ είχα ένα σπάσιμο στο πόδι, κράτησε κάπου ένα μήνα μέχρι να μου περάσει το σπάσιμο και ξανάρχισα πάλι κάπου μετά από κανά μήνα.

Ερώτηση: Ο προπονητής σας ήταν καλός; σας έχει μείνει δηλαδή κάποιος προπονητής σας;

Απάντηση: Οι προπονητές αλλάζαν τότε σαν τα πουκάμισα.

Παρέμβαση: Ο Τσάκναντι ήταν ο καλύτερος που πέρασε.

Απάντηση: Ο Τσάκναντι ήταν πολύ καλός και ο αυστριακός ο Ρέντνικ.

Ερώτηση: Εσάς ποιος ήταν ο αγαπημένος σας προπονητής;

Απάντηση: Ο Τσάκναντι.

Εικόνα 9: Ο Κώστας Νεστορίδης σε φωτογραφία αποδυτηρίων με τους συμπαίκτες του και τον προπονητή του Γένε Τσάκναντι (έγχρωμη).

Ερώτηση: Σας βοήθησε, σας έδειξε δηλαδή να παίζετε καλύτερα επιθετικά, τεχνική;

Απάντηση: Τα πάντα ήταν ο Τσάκναντι για μένα, αλλά και άλλοι προπονητές με βοηθήσανε, δε μπορώ να πω μόνο ο Τσάκναντι και οι υπόλοιποι που με είχαν σα συμπαίκτη ή παίκτη με συμπαθούσαν πολύ και με βοηθήσαν όλοι

Ερώτηση: Στην ΑΕΚ είχατε χαρές και λύπες. Τι σας μένει; Κάποιο συναίσθημα, κάποια εμπειρία που σας μένει έντονα στο μυαλό σας;

Απάντηση: Έβαλα 17 γκολ από κόρνερ. Είχα αυτό το φάλτσο το ανάποδο που βάραγα και ο τερματοφύλακας όπως την έβλεπε έφευγε η μπάλα και πήγαινε γκολ. Είχα βάλει 17 γκολ από κόρνερ που είναι πρωτοφανές σε ποδοσφαιριστή σε ολόκληρο τον κόσμο. Είχα αυτό το φάλτσο στη μπάλα που έβαζα που δεν μπορούσε ο τερματοφύλακας να την πιάσει και πήγαινε γκολ.

Εικόνα 10: Ο Κώστας Νεστορίδης εκπροσωπώντας την ΑΕΚ ως αρχηγός της.

Ερώτηση: Κάποια στιγμή που λυπηθήκατε στην ομάδα;

Απάντηση: Χιλιάδες ήταν. Πολλές φορές στεναχωριόμουν που έχανα κανά γκολ και το καταλάβαινε και ο κόσμος. Χτυπιόμουν.

Παρέμβαση: Όταν έχανε η ΑΕΚ καθόταν μέσα, δεν έβγαινε έξω. Καθόταν στο κρεβάτι.

Ερώτηση: Μετά περνάμε στα ταραγμένα χρόνια της Χούντας όπου τα πρωταθλήματα τα έδιναν όπου ήθελαν. Πιστεύετε πως ήταν καλές στιγμές αυτές για το ποδόσφαιρο;

Απάντηση: Εγώ με αυτά δεν είχα ασχοληθεί και για αυτό δε ξέρω. Εγώ κοίταγα να παίξω τη μπάλα μου και δε με ενδιέφερε το τι λέγανε για τη μία ομάδα και την άλλην.

Εικόνα 11: Ο Νεστορίδης σκοράροντας με τα χρώματα της ΑΕΚ.

Παρέμβαση: Δεν ήταν από τους τυχερούς τότε που μπήκαν οι 5ετίες ή 10ετίες που παίρνανε λεφτά. Όταν παίζανε αυτοί και χάνανε δεν παίρνανε τίποτα.

Ερώτηση: Αυτό θα ρωτούσα. Βγάλατε χρήματα από το ποδόσφαιρο;

Απάντηση: Όχι, τι να βγάλω; Απλώς μας άρεσε το ποδόσφαιρο. Πολύ σπάνια έβγαζα, πολύ λίγα και αυτά όταν είχα γίνει αετός άρχισα και έβγαζα λίγα και έβαζα για το σπίτι μου. Πολύ δύσκολο πράγμα τότε. Θυμάμαι τότε κάτι λίγο με βοήθησε ο Σεβαστάκης, δεν υπήρχε και κανάς λεφτάς στην ΑΕΚ.

Παρέμβαση: Είχε έρθει μια φορά ένας, καθόμασταν κάτω σε ένα δωμάτιο 3.40Χ3.40 με υγρό μπετόν, επί 10 χρόνια όσο έπαιζε στην ΑΕΚ και έρχεται κάποιος, ο Νέστωρας ήταν με ρήξη ινών, χτυπάει το παράθυρο και του λέει: «Νέστωρα έχεις 100.000 αν δεν παίξεις». Με 100.000 αγοράζαμε σπίτι εκείνη την εποχή και θα φεύγαμε από την υγρασία και του λέει: «Τι θα κάνω;», σηκώνεται, δεν είχαμε και τηλέφωνο τότε και βγαίνει, πάει σε ένα περίπτερο και παίρνει τον πρόεδρο της ΑΕΚ και παίρνει και την αθλητική Ηχώ και τους λέει: «Ήρθαν να με δωροδοκήσουν» και το έγραφε την άλλην ημέρα η εφημερίδα.

Εικόνα 12: Ο Κώστας Νεστορίδης με την ηθοποιό Άννα Φόνσου στο Στάδιο Καραϊσκάκη (1961).

Απάντηση: Πρώτη σελίδα!

Παρέμβαση: Και όμως αυτός με ένα πόδι μπήκε και έπαιξε και κερδίσαμε κιόλας και έβαλε και ένα γκολ. Το ένα πόδι δεν το κινούσε καθόλου, με το ένα πόδι κλότσαγε και όμως μπήκε μέσα και έπαιξε.

Απάντηση: Γιατί ήθελαν να με δωροδοκήσουν για αυτό έπαιξα.

Ερώτηση: Πρόεδρος ομάδας ήταν;

Απάντηση: Ναι. Ήρθε και μου δίνε 100.000 αν δεν παίξω

Παρέμβαση: Μπορούσε να το κάνει. Χτυπημένος ήταν.

Εικόνα 13: Μπαίνοντας στην αντίπαλη περιοχή αποτελούσε το φόβο και τρόμο των αντιπάλων.

Ερώτηση: Εσείς γιατί αποφασίσατε να παίξετε;

Απάντηση: Γιατί δεν ήθελα να χάσει η ομάδα μου. Δεν ήθελα να χάσει και έπαιξα με ένα πόδι και έβαλα γκολ και κερδίσαμε κιόλας.

Ερώτηση: Μετά από χρόνια βλέπετε την ΑΕΚ όπως έχει γίνει και να πηγαίνει προς τη χρεωκοπία. Παίζουμε ένα παιχνίδι η ΑΕΚ το καθοριστικό και πέφτουμε στη Γ’ Εθνική, ποια ήταν τα συναισθήματα σας;

Απάντηση: Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ, αλλά ο Μελισσανίδης αναπτέρωνε το ηθικό με το πούλμαν. Όποιος και να ήταν θα είχε πάθει σοκ, εγώ είχα τρελαθεί, δεν ήξερα τι να κάνω να βοηθήσω την ΑΕΚ.

Εικόνα 14: Ο Κώστας Νεστορίδης με τον Μίμη Παπαϊωάννου και τον Δημήτρη Σταματιάδη.

Ερώτηση: Το περιμένατε;

Απάντηση: Δεν το περίμενα ποτέ.

Ερώτηση: Τώρα που βλέπετε πως φτιάχνουμε το γήπεδο που το είχαμε ρίξει πως σας έχει φανεί; Το έχετε δει;

Απάντηση: Είχα πάει μία μέρα και το είδα, αλλά δεν είχε γίνει ακόμα τίποτα. Ούτε έξω είδα τότε κάτι. Μετά είδα στις εφημερίδες πως γίνεται κάτι τρομερό. Μακάρι να μπορούσα να έπαιζα. Να ήμουν μικρός να έπαιζα.

Εικόνα 15: Μακέτα του υπό κατασκευή γηπέδου της ΑΕΚ «Αγία Σοφία».

Ερώτηση: Πριν χρόνια όταν μάθατε πως το γήπεδο θα κατεδαφιστεί, πως σας είχε φανεί;

Απάντηση: Να σας πω, εγώ χάρηκα, χάρηκα γιατί λέω θα φτιάξουν μεγάλο γήπεδο, γιατί έτσι μας λέγανε πως θα φτιάξουν τρομερό γήπεδο. Είπαν πως θα φτιάξουν νέο γήπεδο και πως εμείς οι ποδοσφαιριστές θα μπούμε στο γήπεδο.

Παρέμβαση: Ήταν σα να γκρέμισαν το σπίτι του.

Εικόνα 16: Η κατεδάφιση του Νίκος Γκούμας (2003).

Ερώτηση: Μετά από χρόνια είδατε την ΑΕΚ να κατακτά το κύπελο και το πρωτάθλημα, το double. Πως σας φάνηκε το γεγονός πως η ΑΕΚ βρέθηκε από την Γ’ Εθνική στην Α’ Εθνική και να κατακτά και τις δύο διοργανώσεις;

Απάντηση: Χαρήκαμε πάρα πολύ, όχι μόνο εμείς, αλλά και ο φίλαθλος κόσμος της ΑΕΚ πανηγύριζε. Ήταν πάρα πολύ ωραίο αυτό που έκανε η ΑΕΚ τότε, για τον κόσμο κυρίως της ΑΕΚ, γιατί θυμάμαι πλημμύριζε το γήπεδο από κόσμο, γιατί ερχόντουσαν όλοι να δουν την ΑΕΚ και ξένοι φίλαθλοι.

Ερώτηση: Γιατί πιστεύετε πως υπάρχει κόντρα μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ;

Απάντηση: Κοιτάξτε, οι ομάδες οι μεγάλες που κερδίζουν η μία την άλλην έχουν και κάποια κόντρα και αντιπαθεί ο Ολυμπιακός την ΑΕΚ και η ΑΕΚ τον Ολυμπιακό και αυτό είναι πατροπαράδοτο, γινόταν με τις ομάδες, τις καλές ομάδες, όταν κερδάγαν η μία την άλλην γινόταν χαμός.

Εικόνα 17: Ο Κώστας Νεστορίδης σε αναμνηστική φωτογραφία πριν τον αγώνα με τον Ολυμπιακό.

Ερώτηση: Οι φίλαθλοι πολλές φορές βρίσκονται να χτυπάει ο ένας τον άλλον.

Απάντηση: Κοίταξε αυτό είναι σπάνιο πράγμα και δε νομίζω πως ήταν και σωστό αυτό που κάνανε οι φίλαθλοι που τσακωνόντουσαν. Έρχεσαι να δεις ποδόσφαιρο για να χαρείς. Τι η μία ομάδα παίζει, τι η άλλη, εσύ έρχεσαι για να χαρείς.

Ερώτηση: Οι ποδοσφαιριστές μεταξύ σας είχατε αντιπαλότητες;

Απάντηση: Μετά το παιχνίδι αγκαλιαζόμασταν. Δεν υπήρχε αυτό το μίσος που υπάρχει.

Εικόνα 18: Συμμετέχοντας 17 φορές με την Εθνική Ελλάδος, ένας άξιος εκπρόσωπος του ποδοσφαιρικού συγκροτήματος στο εξωτερικό.

Ερώτηση: Αγωνιστήκατε στην Εθνική Ελλάδος. Πως ήταν τα χρόνια στην Εθνική Ελλάδος;

Απάντηση: Προσπαθούσαμε να κερδίσουμε κάποια ξένη χώρα για να χαρεί ο κόσμος της Ελλάδος και προσπαθούσαμε. Με την Γερμανία, με την Τουρκία, με την Ελβετία, με όλα τα κράτη που παίζαμε θέλαμε να φέρουμε καλό αποτέλεσμα για να χαρούν οι Έλληνες. Πολλές φορές το πετυχαίναμε και πολλές φορές το χάναμε, γιατί οι ξένοι ήταν και προχωρημένοι πολύ. Εμείς ήμασταν πολύ πίσω, αλλά προσπαθούσαμε.

Ερώτηση: Σας αγκάλιασαν οι Έλληνες; Σας αγάπησαν σαν ποδοσφαιριστή;

Απάντηση: Οπωσδήποτε ναι και πολύ μας αγάπησαν, γιατί αρχίσαμε να παίζουμε ωραία μπάλα και εμείς με τους αντιπάλους, με τα ξένα κράτη, με τα μεγάλα κράτη παίζαμε καλό ποδόσφαιρο και χαιρόμασταν και εμείς, γιατί μας αγαπούσε ο κόσμος πολύ.

Εικόνα 19: Ο Κώστας Νεστορίδης επιτυγχάνει γκολ με την Εθνική Ελλάδος (έγχρωμη).

Ερώτηση: Το αγαπημένο σας γκολ που είχατε βάλει με την ΑΕΚ το θυμάστε;

Απάντηση: Που να θυμάμαι; Αφού κάθε χρόνο που έπαιζα έβαζα και 15-17 γκολ. Έχω βάλει 30 γκολ. Έχω βάλει και 33 γκολ σε πρωτάθλημα. Που να θυμάμαι ποιο είναι το πιο ωραίο και που αγάπησε ο κόσμος;

Ερώτηση: Τα πιο σύγχρονα χρόνια οι Αεκτζήδες σας θυμούνται;

Απάντηση: Όλοι με αγαπάνε.

Παρέμβαση: Και όχι μόνο οι Αεκτζήδες. Όλων των ομάδων και ολυμπιακοί και παναθηναϊκοί. Όλοι αναγνωρίζουν την αξία του. Αυτοί που τον είδανε και αυτοί που δεν τον είδαν μάθανε από τον πατέρα τους, από την μητέρα τους, από τη γιαγιά τους, από τον παππού τους, η νεολαία.

Απάντηση: Όλος. Όλη την Ελλάδα αν ρωτήσεις και πεις Νεστορίδης με ξέρουν. Το όνομα έχει φτάσει σε ένα σημείο ακόμα και τα παιδιά του να θυμόνται Νεστορίδης. Έφτασα στο σημείο οι πατεράδες να μιλάνε ακόμα και σήμερα για εμένα και τα παιδιά τους το βάλανε στο μυαλό τους. «Ρε με είδες να παίζω;», «Όχι, ο πατέρας μου». «Ο πατέρας μου, μου είπε για σένα τι μπάλα έπαιζες». Τι να κάνουμε γεράσαμε.

Εικόνα 20: Ο Κώστας Νεστορίδης με τον Αλφρέδο ντι Στέφανο, αρχηγό της Εσπανιόλ, πριν από τον αγώνα τους στην Αθήνα, στις 29 Σεπτεμβρίου του 1965.

Ερώτηση: Τώρα που μάθατε πως η ΑΕΚ θα φτιάξει ένα μουσείο μέσα στο οποίο θα βάλει το ομοίωμα σας, πως σας ακούγεται αυτό;

Απάντηση: Είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει και δε βάζει μόνο το δικό μου, βάζει και του Παπαϊωάννου, του Μπάρλου.

Ερώτηση: Στο γήπεδο πηγαίνατε πριν ξεκινήσει η πανδημία;

Απάντηση: Αν πήγαινα; Αφού και τώρα πηγαίνω.

Εικόνα 21: Ο Κώστας Νεστορίδης μετά την ολοκλήρωση της αγωνιστικής του θητείας.

Ερώτηση: Πιστεύετε πως η ΑΕΚ παίζει καλό ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή;

Απάντηση: Κοιτάξτε είναι παιχνίδια που τα βλέπεις και χαίρεσαι και είναι και παιχνίδια που τους σιχαίνεσαι. Λες: «Μα είναι η ΑΕΚ αυτή που παίζει;». Όταν ξέρεις τι μπάλα παίζει η ΑΕΚ, πρέπει να παίζει πάντοτε καλή μπάλα για να χαίρεται ο κόσμος. Όταν βαριέται να παίξει ο ένας, βαριέται να παίξει ο άλλος, το κάνουν σαχλαμάρα το παιχνίδι, αλλά εγώ πιστεύω πως η ΑΕΚ έπαιζε πάρα πολύ καλό ποδόσφαιρο και θα παίζει καλύτερο τώρα που θα φτιάξει το γήπεδο.

Ερώτηση: Πιστεύετε πως δεν κάνει καλή δουλειά ο προπονητής; Δεν είναι καλά τα χρήματα που παίρνουν;

Απάντηση: Πολύ καλά είναι τα χρήματα που παίρνουν, οι προπονητές όλοι προσπαθούν και θέλουν να παίζει καλά η ομάδα, αλλά είναι ορισμένοι που είναι ντεφορμέ και ο κόσμος νομίζει πως δε θέλουν να παίξουν. Δεν είναι σε φόρμα για να παίξουν.

Εικόνα 22: Η αναμνηστική φωτογραφία της ΑΕΚ για το έτος 2020-2021.

Ερώτηση: Παλιά οι παίκτες σαν και εσάς αγωνιζόσασταν σε μια ομάδα για την αξία και όχι για τα πολλά χρήματα. Πλέον αυτό έχει αλλάξει, ένας παίκτης πηγαίνει σε μια ομάδα για τα χρήματα, γιατί πιστεύετε πως έχουν αλλάξει οι αξίες ενός ποδοσφαιριστή;

Απάντηση: Γιατί τώρα πρέπει να πληρώνονται καλά και από την ομάδα τους για να μείνουν, ενώ προσπαθούν αν τους ζητήσει ένα ξένο σωματείο, να δημιουργήσουν καταστάσεις τέτοιες για να πάνε σε αυτό το σωματείο έξω, γιατί δίνουν πάρα πολλά καλά λεφτά.

Ερώτηση:  Εσείς όμως, γιατί παίζατε για την ομάδα;

Απάντηση: Εμάς δε μας ένοιαζε, ούτε θέλαμε να μας δώσουν λεφτά, ούτε ζητάγαμε τίποτα, απλώς θέλαμε να κερδάμε, να κερδίζει η ομάδα μας, να χαιρόμαστε, να αγκαλιαζόμαστε στο γήπεδο με το σφύριγμα του διαιτητή που κερδάγαμε, φιλιόμασταν μέσα στο γήπεδο και έβλεπε ο κόσμος. Που είναι; Γίνονται τέτοια πράγματα τώρα;

Εικόνα 23: Μετά τη νίκη της ΑΕΚ ο Νεστορίδης «πετάει» στον αέρα.

Παρέμβαση: Τώρα φιλάνε τα πόδια τους επειδή παίρνουν λεφτά, δε μπαίνουν σε φάσεις να διακινδυνέψουν τα πόδια τους. Τότε δεν τους ένοιαζε. Έχει σημάδια στα πόδια από τα χτυπήματα. Δεν τους ένοιαζε. Τώρα προστατεύουν τα πόδια τους γιατί είναι η δουλειά τους, έγινε επαγγελματικό το ποδόσφαιρο.

Ερώτηση: Ένας πολύ δυνατός ποδοσφαιριστής σαν τον Λουκανίδη. Πείτε μας μερικά λόγια.

Απάντηση: Αυτός ήταν και μπορούσε να γίνει ακόμα καλύτερος γιατί είχε τα προσόντα, αλλά δεν πρόσεχε, έκανε άσχημη ζωή. Ο Λουκανίδης ήταν ο παικταράς της Ελλάδος, σε όλα του ήταν πρώτος. Γερό παιδί, στο κεφάλι, στα πόδια, παντού. Ήταν τρομερός. Για μένα ήταν ο καλύτερος παίκτης στην Ελλάδα. Τρομερός παίκτης.

Εικόνα 24: Ο Τάκης Λουκανίδης.

Ερώτηση: Πιστεύετε πως ήταν ο καλύτερος παίκτης που πέρασε;

Απάντηση: Αμυντικός, όχι επιθετικός.

Ερώτηση: Επιθετικός;

Απάντηση: Επιθετικός θα το πείτε εσείς.

Ερώτηση: Ο Παπαϊωάννου πως σας είχε φανεί, ένας πιο σύγχρονος παίκτης;

Απάντηση: Ο Παπαϊωάννου ήταν στο κεφάλι άσος και ήταν τόσος. Πήδαγε και όλα τα γκολ τα έβαζε με το κεφάλι.

Εικόνα 25: Ο Μίμης Παπαϊωάννου.

Ερώτηση: Ο Μαύρος;

Απάντηση: Ο Μαύρος ήταν σταθερός παίκτης, γερός παίκτης, δυνατό παιδί και όλα του τα παιχνίδια ήταν διακριθείς.

Εικόνα 26: ο Θωμάς Μαύρος.

Ερώτηση: Τι σημαίνει για εσάς η λέξη ΑΕΚ;

Απάντηση: Κοιτάξτε, για εμένα είναι σα να λέω το σπίτι μου, γιατί έδωσα πολλά για την ΑΕΚ, πάρα πολλά και για αυτό με αγαπάει ο κόσμος, όλος της ΑΕΚ.

Ερώτηση: Όταν ακούτε αυτά τα 3 γράμματα, τι σας έρχεται στο μυαλό;

Απάντηση: Ότι ήταν κάτι που την είχα στην καρδιά μου μέσα. Πολύ την αγάπησα την ομάδα της ΑΕΚ, πάρα πολύ. Έκανα πάρα πολλά. Προσπάθησα πάρα πολύ για να σηκώσω όσο μπορώ την ΑΕΚ, για αυτό με αγαπάει ο κόσμος όλος της ΑΕΚ, γιατί προσπάθησα πολύ, ειλικρινά και όταν δεν είχαμε την κατάλληλη ομάδα προσπαθούσα και την ανέβαζα και ο κόσμος για αυτό με αγάπησε.

Εικόνα 27: Ο Κώστας Νεστορίδης φορώντας με υπερηφάνεια το κασκόλ της ΑΕΚ.

Ερώτηση: Τι σημαίνει για εσάς η λέξη «Ελλάδα» και η λέξη «Πατρίδα», γιατί αγωνιστήκατε για την Ελλάδα

Απάντηση: Η λέξη «Ελλάδα» είναι για εμένα η Εθνική Ελλάδος που προσπαθούσαμε να την ανεβάσουμε όλοι, όχι μόνο εγώ, αλλά όλοι οι ποδοσφαιριστές. Η λέξη «Ελλάδα» και η λέξη «Πατρίδα» είναι πάρα πολύ μεγάλες για εμένα γιατί αγωνίστηκα για αυτό το πράγμα, πολύ αγωνίστηκα.

Εικόνα 28: Ο αρθρογράφος του κειμένου σε αναμνηστική φωτογραφία με τον κ. Νεστορίδη.

Η ιστορία λοιπόν ενός ανθρώπου που έγραψε το όνομα του με ανεξίτηλα γράμματα στο ελληνικό ποδόσφαιρου, ενός ανθρώπου που τίμησε και τιμήθηκε από την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Εμείς με τη σειρά μας να ευχαριστήσουμε για τη φιλοξενία τον κ. Νεστορίδη και τη σύζυγο του Ελένη και να τονίσουμε πως πίσω από αυτούς τους αθλητές-είδωλα κρύβονται ιστορίες καθημερινότητας που αναδεικνύονται μόνο όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας και το Κράτος ή οι αθλητικές οργανώσεις οφείλουν να μεριμνούν στη διασφάλιση της επιβίωσης, αντάξιας της παρακαταθήκης και της ιστορίας που έγραψαν αυτά τα πρόσωπα.