Γράφει ο Γιώργος Κώστας

Κάθε χρόνο χιλιάδες είναι οι μαθήτριες και οι μαθητές οι οποίοι καταβάλλουν μία κοπιώδη και άκρως αγχωτική προσπάθεια ώστε να διεκδικήσουν μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσα από την διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ωστόσο, ποια είναι η ιστορική εξέλιξη των Πανελλαδικών;

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις καθιερώθηκαν για πρώτη φορά το 1964 με τον τίτλο «Εισιτήριες Εξετάσεις» καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι οι οποίοι διεκδικούσαν μία θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια την στιγμή κατά την οποία οι θέσεις αυτές ήταν περιορισμένες.

Από το 1837 (έτος ίδρυσης του Πανεπιστημίου Αθηνών) και μέχρι το 1924, η εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν απαιτούσε εξετάσεις. Οι εισαγωγικές εξετάσεις θεσπίστηκαν για πρώτη φορά με το νόμο 2905 της 27ης Ιουλίου 1922 και τέθηκαν σε ισχύ έπειτα από δύο έτη , δηλαδή το 1924 για την εισαγωγή στη Φυσικομαθηματική Σχολή και από το 1926 για την εισαγωγή στα υπόλοιπα τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μέχρι το 1963, το κάθε πανεπιστήμιο διοργάνωνε τις δικές του εισαγωγικές εξετάσεις ξεχωριστά για τα τμήματά του. Ο εκάστοτε υποψήφιος ήταν σε θέση να λάβει μέρος σε όσες εξετάσεις επιθυμούσε, εφόσον όμως δεν συνέπιπταν οι ημερομηνίες διεξαγωγής τους. Σε περίπτωση κατά την οποία, ένας υποψήφιος σημείωνε επιτυχία σε περισσότερα από ένα τμήματα, τότε ήταν υποχρεωμένος να επιλέξει ένα τμήμα φοίτησης. Στο διάστημα αυτό, εμφανίστηκαν και τα πρώτα φροντιστήρια, στα οποία έσπευδαν οι υποψήφιοι να προετοιμαστούν για τις εισαγωγικές εξετάσεις.

Από το 1964 και μέχρι σήμερα είναι σε ισχύ το «συγκεντρωτικό σύστημα» για την είσοδο μαθητών και μαθητριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πλέον, οι εξετάσεις αυτές διοργανώνονται κεντρικά από το Υπουργείο Παιδείας και τα θέματα για τους υποψηφίους είναι κοινά. Η αρχή έγινε τον Σεπτέμβριο του 1964 με τις πρώτες «Εισιτήριες Εξετάσεις», οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου.

Το 1980 οι «Εισιτήριες Εξετάσεις» άλλαξαν τίτλο και μετονομάστηκαν σε «Πανελλήνιες Εξετάσεις» από την κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη και αφορούσαν τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Το 1983 έλαβαν το όνομα «Γενικές Εξετάσεις» από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (σύστημα με τις «δέσμες μαθημάτων») και από το 2000 έως και σήμερα φέρουν την ονομασία «Πανελλαδικές Εξετάσεις»

Πηγή άντλησης πληροφοριών: SanSimera.gr