Πολλά παραμένουν τα ερωτηματικά για τη σχέση Τσίπρα – Πετσίτη. Ο δε πρωθυπουργός πήγε στη Θεσσαλονίκη με πολλούς να κατηγορούν πως κούνησε το δάχτυλο σε όλους εκείνους που εκφράζουν τη διαφωνία τους με τη συμφωνία. Λίγοι πείστηκαν.

Τα μεγαλύτερο πρόβλημα που όμως αντιμετωπίζει είναι σίγουρα η οικονομία. Και είναι μία μάχη που ομολογουμένως χάθηκε.

Εφάπαξ επιδόματα και μερίσματα δεν είναι αρκετά για ένα λαό που μοιάζει εξαπατημένο αυτή τη στιγμή.

Η οικονομία στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ έγινε χειρότερη. Τα προσωπικά και οικογενειακά οικονομικά χειροτέρευσαν. Και κάτι τέτοιο δεν ήταν απαίτηση των δανειστών, οι υπερβολικοί φόροι δηλαδή που έχουν τσακίσει τους πολίτες. Ο Τσίπρας και οι οικονομολόγοι του αποφάσισαν να φτωχοποιήσουν τον κόσμο για να μαζεύουν υπερπλεονάσματα και να μοιράζουν ένα ελάχιστο από αυτά που άρπαξαν.

Εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι μέσα σε τρία χρόνια οι Ελληνες πλήρωσαν σε φόρους πάνω από 150 δισ. ευρώ, σχεδόν όσο το ΑΕΠ της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, με την υπερφορολόγηση να έχει χτυπήσει κόκκινο δημιουργήθηκαν υπερπλεονάσματα – μαμούθ. Πάνω από 10 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αχρείαστη λιτότητα που φορτώθηκαν τα νοικοκυριά για να υπερκαλυφθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Συγκεκριμένα:

  • Από αυτά τα 10 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση επέστρεψε 2,1 δισ. ευρώ με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Δηλαδή για τα 100 ευρώ που πλήρωσαν επιπλέον όλοι οι φορολογούμενοι μόνο τα 20 ευρώ δόθηκαν πίσω. Και αυτά σε λίγους.
  • Αντί για δουλειές, ανάπτυξη και μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για όλους, δόθηκαν επιδόματα και μερίσματα φτώχειας. Το υπερπλεόνασμα σπάει και φέτος το κοντέρ. Τα προσωρινά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα εκτινάχθηκε στα 7,6 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας κατά 3,54 δισ. τον στόχο. Την ίδια ώρα μπήκε ψαλίδι 1,25 δισ. ευρώ στις δαπάνες και 1,55 δισ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Ενώ η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τους δανειστές σε ένα σωρευτικό πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 11 δισ. ευρώ για την περίοδο 2016-2018, διαμόρφωσε ένα πλεόνασμα – μαμούθ της τάξης των 21,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή πάνω από 10 δις ήταν οι φόροι που δεν χρειάζονταν να εισπραχθούν γιατί δεν το απαίτησε καμιά τρόικα.
  • Από τα 10 δισ. ευρώ της αχρείαστης λιτότητας που μπήκαν στα κρατικά ταμεία, η κυβέρνηση επέστρεψε 2,1 δισ. ευρώ με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος. Ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς του 2016 είχε ανέλθει σε 617 εκατ. ευρώ, του 2017 αυξήθηκε στα 775 εκατ. ευρώ και φέτος θα φθάσει τα 710 εκατ. ευρώ.
  • Οι έχοντες μεσαία εισοδήματα και μεσαία ακίνητη περιουσία πλήρωσαν τον λογαριασμό και δεν πήραν τίποτα ως αντάλλαγμα μέχρι σήμερα. Ούτε για το 2019 έχουν να περιμένουν τίποτα, αφού δεν προβλέπεται καμία μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης.

Επίσης:

  • Στον δρόμο προς τις κάλπες η κυβέρνηση έχει ανοίξει για τα καλά το πουγκί του προϋπολογισμού και του υπερπλεονάσματος και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα δώσει 1,5 δισ. ευρώ. Τα 710 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν σε περίπου 1,4 εκατ. νοικοκυριά και τα 820 εκατ. ευρώ αποτελούν να αναδρομικά που θα δοθούν στους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων. Το Μαξίμου μάλιστα έχει πάρει τέτοια φόρα που επιστρέφει αναδρομικά ακόμα και σε όσους δεν δικαιούνται, όπως τους διπλωμάτες και ερευνητές για τους οποίους δεν υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ.
  • Σε καμία περίπτωση όμως τα αναδρομικά που δίνονται δε θα πρέπει να θεωρούνται παροχή. Αποτελούν υποχρέωση που απορρέει από τις δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν τους δημόσιους λειτουργούς και τους συνταξιούχους για τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές τους με τις οποίες η κυβέρνηση όφειλε να συμμορφωθεί.

Χειρότερο όλων είναι πως σίγουρα ο εφιάλτης των φόρων συνεχίζεται το επόμενο έτος για τη μεσαία τάξη, αφού δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στους συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων, ενώ η προγραμματισμένη μείωση 10% μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ αφορά τους έχοντες μικρή ακίνητη περιουσία.