Συζητάω με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους και όλοι εκφράζουμε τις ίδιες απορίες όταν η κουβέντα έρχεται στα πολιτικά: Πότε θα δούμε εκλογές; Τι θα δούμε στις εκλογές; Τι να ψηφίσω; Τι μπορώ να κάνω στο πολιτικό σύστημα; Αν και τις δύο τελευταίες ερωτήσεις μπορούμε να τις απαντήσουμε σε επόμενο άρθρο είναι νομίζω μία καλή αρχή (και καλή αρχή της στήλης των απόψεων του politicnews) να κάνουμε μερικές προβλέψεις για τις επόμενες εκλογές.
Τώρα τα λεφτά μου και εγώ δεν τα ποντάρω, ειδικά όσον αφορά το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας. Γιατί, που ξέρετε; Μπορεί να με διαβάσει κανάς κυβερνητικός και να μου την σκάσουνε.
Ωστόσο, με την τωρινή διαμόρφωση των πραγμάτων έχω στο νου μας τα εξής:
Καταρχάς θα μείνουμε στις εθνικές σε αυτό το άρθρο. Έχουν νόημα και οι αυτοδιοικητικές και οι ευρωεκλογές αλλά η σύνδεση μπορεί να γίνει σε μία επόμενη ανάλυση.
Έχουμε ακούσει τα πάντα από προβλέψεις. ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
Από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τώρα σχεδόν κάθε μήνα ακούμε για εκλογές. Ειδικά μετά την φετινή ΔΕΘ και με αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές να έχουν σφραγίσει και να μας πλησιάζουν, ο πυρετός των εθνικών εκλογών κοντεύει να χτυπήσει 40άρι.
Είχαμε ακούσει Δεκέμβρη με προϋπολογισμό, είχαμε ακούσει Ιανουάριο-Φεβρουάριο με Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά συνεχίζουμε να ακούμε και Μάιο λόγω των υπόλοιπων εκλογών.
Προσωπικά εκτιμώ πως οι εκλογές θα ανακοινωθούν στα πλαίσια της ερχόμενης ΔΕΘ και αυτό πολλούς μήνες τώρα, πριν την ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου.
Γιατί;
- Γιατί συνεχώς ακούμε εκλογές και δεν γίνονται.
- Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί το πολιτικό αφήγημα μιας ολοκληρωμένης/ εξαντλημένης τετραετίας.
- Γιατί η ΔΕΘ είναι δυνατό χαρτί: Μπορεί κάποιος εύκολα (και αν είναι κυβέρνηση ευκολότερα) να διαχειριστεί την εκδήλωση για να συσπειρώσει και να εξαγγείλει προεκλογικό πρόγραμμα και ναι, εκλογές.
- Γιατί ο πρωθυπουργός θέλει στρατηγικά να χρησιμοποιήσει σωστά την επερχόμενη – με βάση τις δημοσκοπήσεις- ήττα του και να γυρίσει την επόμενη μέρα το παιχνίδι προς το συμφέρον του. (Με εκλογή ΠτΔ, διαμαρτυρίες, και κάθε αντιπολιτευτική στάση, όπως έχουμε δει εμπειρικά από το κυβερνών κόμμα)
- Γιατί η Βουλή έχει θερινά τμήματα όπου μπορούν να περνάνε εύκολα τα νομοθετήματα. (Νομοθετήματα που όπως πολλοί – κυρίως δημοτικοί σύμβουλοι- διαμαρτύρονται δημιουργούν τις προϋποθέσεις να παραμείνει η εξουσία στα χέρια της τωρινής κυβέρνησης.)
- Γιατί ο κόσμος έχει χάσει πια το ενδιαφέρον του.
Τι εννοώ με αυτό το τελευταίο και γιατί είναι καθοριστικό.
Ο λόγος που συζητιέται ο Μάιος για εθνικές εκλογές είναι επειδή υπάρχει η άποψη πως σε μια μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές κυρίως και δευτερευώντος τις αυτοδιοικητικές εκλογές επέρχεται ήττα στις εθνικές εκλογές. Αυτό ισχύει εμπειρικά σε όλες τις προηγούμενες αναμετρήσεις.
Ωστόσο αυτό ισχύει για όλους που έχουν το μικρόβιο και ασχολούνται με τα της πολιτικής.
Ο κόσμος ξεχνά, ή μάλλον καλύτερα έχει χάσει το ενδιαφέρον του και ασχολείται μερικώς στην καλύτερη.
Σε μια πιθανή ήττα τον Μάιο αλλά και στις εθνικές εκλογές όποτε αυτές γίνουν τελικά αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά τίποτα για την ύπαρξη ή μία επόμενη επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει, αλλά το πρόβλημα είναι συνολικό.
Η πολιτική μας στάση ως χώρα έχει διαρραγεί ήδη πριν ξεσπάσει η κρίση σε κάποιον βαθμό και αυτό γιγαντώνεται συνεχώς. Όσοι ασχολούμαστε με τα πολιτικά είμαστε (ίσως και οι μόνοι) που δεν έχουμε κουραστεί (ακόμα) να ψηφίζουμε.
Δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Όπως και δεν πρέπει να ξεχνάμε την «αίσθηση» που δημιουργεί η πολιτική, η οποία είναι πολύ διαφορετική από την ουσία της. Και αυτή την αίσθηση ο τωρινός πρωθυπουργός αποδεικνύει περίτρανα κάθε μέρα ότι «χρησιμοποιεί» προς όφελός του.
Αρχική δημοσίευση στο PoliticNews.
Αρχισυντάκτρια Politically Incorrect – Αρθρογράφος – Πολιτικός επιστήμονας