Στις 16 Ιανουαρίου στα πλαίσια της επίσκεψης του Ευρωπαίου Επιτρόπου στην Αθήνα, ο αρθρογράφος του Incorrect.gr Θανάσης Κατσικίδης τον συνάντησε και συνομίλησε μαζί του, ενώ και ο ίδιος μας έκανε αποκλειστικές δηλώσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ευρωεκλογές να πλησιάζουν, ενώ στην κουβέντα αναφέρθηκε και για το Brexit.

Η ομάδα του Incorrect.gr θέλοντας άλλη μια φορά να σας διασφαλίσει αποκλειστικές δηλώσεις ατόμων που επηρεάζουν τη ζωή μας άμεσα ή έμμεσα ή άλλων που έχουν συμβάλει σε καθοριστικά γεγονότα σ’ ολόκληρο τον κόσμο, σας παρουσιάζει κι’ αυτή τη συνέντευξη στη μεταφρασμένη της μορφή από τα αγγλικά.

Ερώτηση: Πρώτα απ’ όλα θέλω να σας ρωτήσω, ποια είναι τα συναισθήματα σας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια γενίκευση αυτών. 

Pierre Moscovici: Μπορούμε να ανησυχούμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των κινδύνων από τον λαϊκισμό, αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να ‘μαστε και πολύ σίγουροι γι’ αυτό (το μέλλον). Πρέπει λοιπόν να έχουμε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο είναι ισχυρό στον κόσμο. Έχουμε μοναδικά κοινωνικά, πολιτιστικά μοντέλα, έχουμε αξίες τόσο ισχυρές και νομίζω ότι σ ‘αυτόν τον κόσμο, τον κόσμο του κυνηγιού, με τον Πούτιν, τον Ερντογάν, τον Τραμπ, πρέπει να έχουμε περισσότερο από ποτέ την ενωμένη δημοκρατική Ευρώπη και έτσι είμαι πολύ σίγουρος ότι ειδικά στις επόμενες ευρωεκλογές ότι θα είναι από τους ψηφοφόρους αυτή η συνειδητοποίηση ότι χρειαζόμαστε την Ευρώπη και επίσης πρέπει να έχουμε ισχυρή ηγεσία και πρέπει να έχουμε ένα όραμα και χρειαζόμαστε τη συμμετοχή της νεολαίας στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Ερώτηση: Φοβάστε τους λαϊκιστές στις επόμενες Ευρωεκλογές;

Pierre Moscovici: Σίγουρα θα σημειώσουν πρόοδο και ανησυχώ γι’ αυτό, αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν πρόκειται να κερδίσουν τις επόμενες Ευρωπαϊκές εκλογές, αυτό που θέλω είναι οι φιλο-ευρωπαίοι να αγωνιστούν σκληρά για τις δικές τους αξίες, έτσι ώστε να υπάρχει σαφής πλειοψηφία στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε και η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ισχυρό όργανο.

Ερώτηση: Και ένα τελευταίο σχόλιο, πως μπορούμε να αποτρέψουμε ένα νέο Brexit, όπως Frexit ή Grexit;

Pierre Moscovici: Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε ένα επόμενο Brexit είναι να κοιτάξουμε τον τρόπο με τον οποίο το πραγματικό Brexit είναι δύσκολο (να υλοποιηθεί) και νομίζω ότι μπορεί κανείς να δει ότι αυτό δεν είναι λύση, αλλά ούτε ένα Brexit, ούτε μια νέα συμφωνία είναι ο καλύτερος τρόπος (για την επίλυση των θεμάτων) και πάλι είναι η κυριαρχία του βρετανικό λαού, αλλά δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να εισέρχονται αυτήν (τη διαδικασία αποχώρησης).