Καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές υπάρχει πληθώρα άρθρων ένθεν κακείθεν για τις επιδόσεις που θα καταγράψουν τα κόμματα στις εκλογές.
Η επίδοση του κάθε κόμματος στις εκλογές είναι συνάρτηση της αφετηρίας του, της στρατηγικής που θα ακολουθήσει το ίδιο, της στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι αντιπάλοι του και των τυχαίων συμβάντων-γεγονότων που είναι εκτός του ελέγχου των διάφορων δρώντων. Σε αυτό το άρθρο θα περιγράψουμε την αφετηρία των κομμάτων στο δρόμο προς τις εκλογές.
Η ΝΔ το τελευταίο έτος έχει καταφέρει να φτάσει σε πολύ υψηλά ποσοστά που είχε να καταγράψει απο το 2008. Αν και το τελευταίο διάστημα το ποσοστό της είναι κατά τη μικρότερο απο τα μέγιστα που παρατηρήθηκαν στις δημοσκοπήσεις πριν τον χειμώνα κατά μέσο όρο το ποσοστό της στις δημοσκοπήσεις, μετά τις αναγωγές κυμαίνεται στο 35-36%. Αυτό το ποσοστό ανάλογα με την στρατηγική της είναι ένα ποσοστό το οποίο μπορεί όταν προκυρηχτούν οι εθνικές εκλογές να αυξηθεί σε ένα επίπεδο που θα της εξασφαλίσει άνετη αυτοδυναμία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με τις επικριτικές φωνές μεγάλου μέρους του αντιπολιτευόμενου τύπου βρίσκεται σε μια φάση σταθερής ανόδου το τελευταίο έτος. Ασχέτως της κριτικής που δικαίως ή αδίκως δέχεται ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση υπάρχει σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος που εξακολουθεί να τον εμπιστεύεται. Η αφετηρία του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές βρίσκεται στο 25-26% το οποίο σημαίνει οτι ο ΣΥΡΙΖΑ αν και δεν είναι καθόλου πιθανό να ανατρέψει το προβάδισμα της ΝΔ από την άλλη πλευρά είναι πολύ πιθανό να καταγράψει ένα αξιοπρεπέστατο ποσοστό και πιθανός μεγαλύτερο από όσο είχει φτάσει στις ευρωεκλογές του 2014.
Η τάση που δημιουργείται αυτή τη στιγμή είναι η μετατροπή του “διπολισμού” που παρατηρήθηκε στο πολιτικό σκηνικό μετά το 2012 με τα ποσοστά των δυο κυρίαρχων κομμάτων να κυμαίνονται μεταξύ του 50-60% σε κλασσικό δικομματισμό με τα ποσοστά των κυρίαρχων κομμάτων να εκπροσωπούν άνω του 60% του εκλογικού σώματος.
Ανάμεσα στα δύο αυτά κόμματα συνθλίβονται τα μικρότερα κόμματα της Ένωσης Κεντρώων (με ποσοστό κατά μέσο όρο κάτω απο 3%), το Ποτάμι (με ποσοστό κατά μέσο όρο κάτω απο 2%) και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό μεταξύ 7-8%. Εξαιτείας της πόλωσης που μπορεί να παρατηρηθεί ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ είναι πιθανό τα ποσοστά που θα καταγράψουν τα παραπάνω κόμματα να μειωθούν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ το πάντα ανθεκτικό ΚΚΕ καταγράφεται σε ένα ποσοστό 7-8% και κατά τι χαμηλότερα απο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Τα υπολοιπα κόμματα της άκρας αριστεράς συγκεντρώνουν ένα σημαντικό ποσοστό που σε κάποιες δημοσκοπήσεις συνολικά ξεπερνάει το 3%
Στα δεξιά της ΝΔ το κόμμα της Χρυσής Αυγης συγκεντρώνει ένα ποσοστό λίγο κάτω από 8% αν και μια λογική υπόθεση είναι οτι κάποιοι ψηφοφόροι που δε δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις την ψήφο τους μπορεί να την οδηγήσουν και στο 9% και τρίτο κόμμα. Στην ευρύτερη ακροδεξιά υπάρχουν και άλλοι σχηματισμοί όπως του Κυριάκου Βελόπουλου, του Γιώργου Καρατζαφέρη και του Φαήλου Κρανιδιώτη. Συνολικά τα κόμματα αυτά σε κάποιες δημοσκοπήσεις ξεπερνούν το 3%.
Η παραπάνω είναι η περιγραφή της αρχικής κατάστασης όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις του Μαρτίου και του Απριλίου με μια πολύ αδρή αναφορά στις στρατηγικές επιλογές που έχουν στη διάθεση τους τα κόμματα.
Πτυχιούχος στον τομέα του Περιβάλλοντος με ενασχόληση με την επικαιρότητα και την πολιτική