Γράφει ο Θανάσης Μιχαλόπουλος

Πολλά διαβάζουμε για τον χθεσινό ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Φτάνοντας λίγο πριν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, αξίζει να δούμε τρία συν ένα πρόσωπα που κάνουν τη διαφορά και τοποθετήθηκαν μάλλον καθόλα σκόπιμα στους νέους υπουργικούς θώκους.

Γιώργος Κώτσηρας

Η ευχάριστη έκπληξη της ημέρας, η υπουργοποίηση του βουλευτή Δ. Αττικής Γιώργου Κώτσηρα στη θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης. Και δεν είναι να απορεί κανείς για αυτό. Ο κ. Κώτσηρας πέραν του πλούσιου σε διακρίσεις βιογραφικού του, της διδακτορικής διατριβής του και της μάχιμης δικηγορίας, έχει συμβάλλει σκιωδώς, αλλά και φανερώς στη διαμόρφωση σημαντικών νομικών διατάξεων, καθιστώντας τον πολύτιμο συνεργάτη και φυσικά, «διάττοντα πολιτικό» αστέρα, αφού συγκαταλέγεται στη νέα κοινοβουλευτική γενιά.

Μάκης Βορίδης – Στέλιος Πέτσας – Θοδωρής Λιβάνιος

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ξετυλίγοντας τον πολιτικό μίτο. Επιφανειακά φαίνεται πώς η επιλογή του πρωθυπουργού «δεν κολλάει». Τουναντίον, η κίνησή του προετοιμάζει την εκλογική σκακιέρα μεθοδικά.

*Ας μην αυταπατόμαστε, πιθανότατα να έρθουν εκλογές, μετά το πέρας της πανδημίας και έχοντας εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Γιατί; Γιατί πρέπει με κάποιο τρόπο να σπάσει η απλή αναλογική, η παθογένεια που κληρονόμησε η προηγούμενη κυβέρνηση στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Το σκεπτικό του Μαξίμου έχει βάση και λογική. Έχουμε την υπόσχεση για το ταμείο ανάκαμψης, ευνοϊκούς οικονομικούς δείκτες στην αγορά, ξεπερνάμε την πανδημία. Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να σπάσει την απλή αναλογική, κρατώντας ένα ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρώντας έτσι στο επόμενο εκλογικό σύστημα.

Μάκης Βορίδης

Ο Μάκης Βορίδης δεν είναι άγνωστος στην πολιτική. Είναι ένας εκ των κορυφαίων παικτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Απέναντι σε όσους τον χτυπούν με το πρόσχημα του «πρότερου βίου», ο κ. Βορίδης απαντά πολιτικά, και μάλιστα τους στήνει στον τοίχο. Είτε τον συμπαθείς είτε όχι έχει ένα χαρακτηριστικό που κερδίζει περίπου 50.000 Έλληνες· δεν κρύβει τα λόγια του, ούτε αλλάζει χρόνο με το χρόνο. Η ιδεολογική του τοποθέτηση στην παραδοσιακή δεξιά, απαλλασσόμενος από ταμπού και ιδεοληψίες τον καθιστά μαχητή ιδεών. Συναρτώντας αντίστοιχα τη δικανική του εμπειρία, καθίσταται αγορητής που «σπάει κόκκαλα». Καθόλου τυχαία η θέση του Υπουργού Εσωτερικών.
Μάχιμος πολιτικός, παραδοσιακός δεξιός, πάντα στις πρώτες θέσεις της επιλογής των πολιτών στην Ανατολική Αττική και φυσικά, ο άνθρωπος για τα δύσκολα, αφού σε κάθε υπουργείο που έχει περάσει έχει αφήσει θετικό στίγμα.
Το Υπουργείο Εσωτερικών χρειάζεται μια νέα οργανωτική δομή, η οποία θα φέρει τη ΝΔ πάλι στην αυτοδυναμία. Επομένως, η δεξιά κλίση συσπειρώνει το πολιτικό δίκτυο των πολλών γαλάζιων δημάρχων, των 10 γαλάζιων περιφερειαρχών και των στελεχών που είχαν πικραθεί από την «αριστεροποίηση» των υπουργείων από εξωδεξιά στελέχη.
Το ΥΠ.ΕΣ., λοιπόν, έχοντας στη φαρέτρα του έναν αποτελεσματικό, δεξιό υπουργό, ένα τεράστιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα (σσ. «Αντώνης Τρίτσης») και ένα εκλογικό νομοσχέδιο υπ’ ατμόν, είναι έτοιμο για να παίξει το σωστό «Τσωρτσιλικό» παιχνίδι.

Στέλιος Πέτσας

Φαινομενικά ο κ. Πέτσας δεν έχει σχέση με το προφίλ του νέου υπουργού. Στην πραγματικότητα, όμως, ο κ. Πέτσας αποτελεί ένα νέο κρίκο στο ΥΠ.ΕΣ.. Στενός συνεργάτης για χρόνια του Πρωθυπουργού, ουσιαστικά αναβαθμίζεται οδηγούμενος στο ΥΠ.ΕΣ., αφού πλέον ο κ. Πέτσας αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στέλεχος του ιδιωτικού κόσμου, τεχνοκράτης και πολιτικός συνάμα προχωρά στην οργάνωση της αυτοδιοίκησης ενόψει του σχεδίου Πισσαρίδη. Όμως, υπάρχει και ένα κρυφό όπλο. Ο κ. Πέτσας γνωρίζει τη δουλειά καλά, την προετοίμαζε απ’ όταν ήταν στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προέδρου της ΝΔ και έτσι, συναρτήσει της πολιτικής στροφής προς τη βάση της ΝΔ, η αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει ένα ισχυρό μοχλό πολιτικής νίκης.

Θοδωρής Λιβάνιος

Tην τριάδα των εσωτερικών κλείνει ο μέχρι πρότινος ΥΦ.ΥΠ.ΕΣ., Θοδωρής Λιβάνιος. Τεχνοκράτης, μεθοδικός υφυπουργός με εξαιρετικά αποτελεσματικό και μεταρρυθμιστικό έργο στο Εσωτερικών, ο Θοδωρής Λιβάνιος, αφού έφτιαξε τον εκλογικό νόμο, με τον οποίο θα πλεύσουμε προς τις επόμενες και μεθεπόμενες εκλογές, μετατάσσεται στο Μαξίμου για να οργανώσει εκεί τον πολιτικό πλέον χάρτη των εκλογών.

Συνοψίζοντας…
Το ΥΠ.ΕΣ. πολλοί το θεωρούσαν ξεχασμένο υπουργείο, ή μάλλον υπουργείο με «κομμένα φτερά». O tempora o mores… λέγαν οι Λατίνοι και να πώς άλλαξαν οι καιροί και η μελλοντική κυβερνητική επιτυχία θα κριθεί από τους βασικούς παίκτες του εσωτερικού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει πολύ καλά πώς κινείται τόσο εκείνος όσο και οι συνεργάτες του. Συσπειρώνει τη βάση που τον ανέδειξε πρωθυπουργό, κρατά το κέντρο στον οργανωτικό πυρήνα και αξιοποιεί πλήρως τους τεχνοκράτες. Παράλληλα, δίνει «μήνυμα» σε πολλούς και πολλές κατευθύνσεις για νέα πρόσωπα στις εκλογές και φυσικά, νέα δεδομένα.

Υ.Γ. το λέω συχνά με φίλους κάτι που άκουσα από παλιά πολιτικά στελέχη: «Οι Μητσοτάκηδες δεν ξεχνούν». Ακολουθώντας αυτή τη φράση θα δείτε πώς κανείς δεν είναι τυχαία στη θέση που είναι, κι αυτό άλλωστε εν αντιθέσει με το εύκολο σε «Εφιάλτες» στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, το Μαξίμου, προς το παρόν, παραμένει φρούριο απόρθητο.