Την ώρα που υποτίθεται ότι κόπτεται για την ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας και της Κύπρου, η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε χορηγία 355 εκατ ευρώ (!) από το CEF για την ενεργειακή σύνδεση Κρήτης – Αττικής στο πλαίσιο του έργου ενεργειακής σύνδεσης της Κύπρου με την Κρήτη και την Αττική. Θέτοντας επί της ουσίας την Κύπρο σε ενεργειακή απομόνωση!

Παρά την καθολική στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Κυπριακής ρυθμιστικής αρχής, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν υπέγραψε το αίτημα χορηγίας για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector μεταξύ Κύπρου, Κρήτης και Αττικής από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό “Connecting Europe Facility” (CEF), συμπεριλαμβανομένης και χορηγίας ύψους 355 έκατ. ευρώ για τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής. Ταυτόχρονα σε μια ευαίσθητη και κρίσιμη γεωστρατηγική συγκυρία, η Ελλάδα διατηρεί την Κύπρο ως το μοναδικό μέλος της ΕΕ σε ενεργειακή απομόνωση.

Η Ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει μια πολύ σημαντική χορηγία ύψους 355 εκατ. ευρώ για το σκέλος Κρήτη – Αττική, απόρριψη που μεταφράζεται σε ισόποση επιβάρυνση για τους Έλληνες καταναλωτές. Και πλέον τα λεφτά απλώς… χάνονται!

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου η EuroAsia Interconnector, αιτήθηκε χορηγία χρηματοδότησης για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Κρήτης και Αττικής από το Ευρωπαϊκό μηχανισμό “Connecting Europe Facility” (CEF), συμπεριλαμβανομένης και χορηγίας ύψους 355 εκατ. ευρώ για τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής. Ουσιαστικά τα 355 εκατ. ευρώ αποτελούν επιδότηση που παρέχει η Ε.Ε. (ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος) τα οποία αποτελούν ισόποση εξοικονόμηση για τον Έλληνα καταναλωτή.

Η υλοποίηση του Έργου ως ΕΚΕ συνεπάγεται πολλαπλά πρόσθετα σημαντικά οφέλη για τους Έλληνες Καταναλωτές καθώς η χαμηλού κόστους χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ETE) σε συνδυασμό με την επιδότηση των 355 εκατ. ευρώ από το CEF θα εξοικονομήσει περί τα 500 εκατ. ευρώ σε παρούσα αξία [700 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου], σε σύγκριση με την υλοποίηση του έργου ως Εθνικό.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί – και για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της απίστευτης άρνησης από την ελληνική πλευρά-, ότι στο ίδιο πλαίσιο με το έργο EuroΑsia Interconnector, η Γαλλία και η Ιρλανδία προχωρούν απρόσκοπτα στο έργο Κέλτικη Διασύνδεση (Celtic Interconnector) για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καλύπτει το λιγότερο το 60%, δηλαδή 558 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του μηχανισμού του “Συνδέοντας την Ευρώπη” (CEF) ως έργο ΕΚΕ. Σε αυτή την κατεύθυνση την Παρασκευή 13 Ιουνίου συνυπέγραψαν το σχετικό αίτημα χορηγίας χρηματοδότησης έως 750 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ανάλογης ηλεκτρικής διασύνδεσης. Γάλλοι και Ιρλανδοί προφανώς καλοδέχονται την επιδότηση… Εμείς την αρνηθήκαμε!