Στα πλαίσια των συζητήσεων που πραγματοποιούμε με διάφορα πρόσωπα ενδιαφέροντος από τον χώρο της πολιτικής, των βιβλίων, της επιχειρηματικότητας προκειμένου να εξάγουμε καινοτομίες και ιδιαίτερες απόψεις για το σήμερα και το αύριο, συνάντησα εκ μέρους του Politically Incorrect τον CEO και ιδρυτή της ελληνικής νεοφυούς επιχείρησης FlexCar, Κωνσταντίνο Δάβαρη, έναν νέο άνθρωπο με φρέσκιες ιδέες και πολλή όρεξη για δουλειά, σε μια χώρα μάλιστα που έχει αποδείξει πολλές φορές την αποστροφή στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Ο ίδιος πάντως παραμένει αισιόδοξος για το μέλλον και μου απάντησε εκτενώς σε όλες μου τις ερωτήσεις.

Ερώτηση: Καταρχάς ποιο είναι το αντικείμενο της συγκεκριμένης start up; Είναι κάτι σαν το leasing;

Η FlexCar, είναι μια ολοκληρωμένη λύση για την απόκτηση και χρήση αυτοκινήτου. Τι σημαίνει αυτό; Πως από τη FlexCar μπορείς να πάρεις το αυτοκίνητο που θες ουσιαστικά πληρώνοντας σχεδόν τίποτα μπροστά, μια ελάχιστη προκαταβολή, το λεγόμενο FlexDeposit και να κρατήσεις το αυτοκίνητο όσο καιρό θες. Έχεις άρα δικαίωμα επιστροφής του αυτοκινήτου ανά πάσα στιγμή χωρίς καμία χρέωση και καμία δέσμευση και έχεις και δικαίωμα να αγοράσεις το αυτοκίνητο που χρησιμοποιείς ανά πάσα στιγμή. Προφανώς όσο περισσότερο κρατήσεις το αυτοκίνητο τόσο πιο οικονομικά θα το πάρεις. 

Επίσης η FlexCar είναι η μοναδική εταιρία στην Ελλάδα που σου δίνει το δικαίωμα ανά δύο χρόνια να αλλάζεις εντελώς δωρεάν αυτοκίνητο. 

Ερώτηση: Τι σας κάνει εσάς λοιπόν ανταγωνιστικούς σε ένα ενδεχομένως παλαιό καθεστώς, όπως είναι αυτό των leasing, μια συνήθεια που έχουμε στην Ελλάδα όσον αφορά το αυτοκίνητο;

Κοιτάξτε, εμείς, όπως σας είπα και πριν, έχουμε καταργήσει τελείως τα κλειστά συμβόλαια τετραετίας ή πενταετίας με ρήτρες και δεσμεύσεις, όπως έχουμε καταργήσει και τις μεγάλες προκαταβολές και εγγυήσεις που υπήρχαν μέχρι σήμερα στο leasing. Ουσιαστικά ασχολούμαστε με ένα προϊόν, το αυτοκίνητο, που είναι γνωστό πως στην Ελλάδα το χρησιμοποιεί και το χρειάζεται ο καταναλωτής. 

Τι είναι αυτό που λέμε ουσιαστικά στον πελάτη: Έχεις την απόλυτη ευελιξία και είναι πάρα πολύ εύκολο και οικονομικό να ξεκινήσουμε τη συνεργασία μαζί. Επίσης, από μας θα πάρεις το αυτοκίνητό σου άμεσα. Θα είναι διαθέσιμο εντός 10 ημερών. 

Όπως επίσης προσπαθούμε σε κάθε στάδιο να είμαστε φιλικοί με τον καταναλωτή, δηλαδή να μπορεί να πραγματοποιηθεί η διαδικασία διαδικτυακά, να μη χάνουμε μέρες και χρόνο για τη διαδικασία ενώ στοχεύουμε  να προσφέρουμε την πιο φιλική εξυπηρέτηση. Και μέσα σε όλα αυτά είναι σημαντικό να τονίσουμε πως εμείς παρέχουμε και όλο το πακέτο leasing, δηλαδή τέλη κυκλοφορίας, μεικτή ασφάλεια, service, όλες οι επισκευές, ελαστικά, λάδια. Όλα είναι καλυμμένα από εμάς. Ουσιαστικά παρέχουμε τα πάντα εκτός από τη βενζίνη.

Ερώτηση: Πως φτάνει το μήνυμα μιας καινούργιας εταιρίας στην Ελλάδα στους καταναλωτές; Πως επικοινωνείτε μαζί τους, πως μπορεί να σας βρει κάποιος;

Καταρχάς μπορεί να μας βρει πάρα πολύ εύκολα στο www.flexcar.gr Από εκεί μπορεί να μάθει τα πάντα για μας, να δει όλα τα διαθέσιμα αυτοκίνητα και να επιλέξει εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του.

Πάρα πολλοί καταναλωτές ήδη έχουν αυτοκίνητο με την εταιρία μας, βρίσκονται στο δρόμο και είναι πάρα πολύ ικανοποιημένοι. Άρα μας βρίσκουν είτε στην ιστοσελίδα μας ή στο τηλεφωνικό μας κέντρο.

Όπως επίσης είναι πολύ σημαντικό το word of mouth. Πολλοί ευχαριστημένοι πελάτες μας μιλάνε για εμάς σε φίλους τους.

Ερώτημα: Όσον αφορά την μετακίνηση, αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το ζήτημα της μετακίνησης πανευρωπαϊκά και όχι μόνο. Έχουμε ένα ανερχόμενο πεδίο, το sharing economy. Ήδη μια μικρή μορφή αυτού, τα ηλεκτροκίνητα πατίνια, είναι γεγονός ενώ  πλέον ακούγεται ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβεί με τα αυτοκίνητα ως εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης. Ποιο είναι το μέλλον κατά τη γνώμη σας για τη μετακίνηση;

Καταρχάς αυτό που κάνουμε εμείς ουσιαστικά είναι έτσι και αλλιώς να αλλάξουμε ό,τι υπήρχε μέχρι σήμερα στην αγορά του αυτοκινήτου, προσφέροντας ένα καινοτόμο προϊόν και δίνοντας δικαίωμα στον καταναλωτή να έχει πλήρη ευελιξία κάθε δύο χρόνια να αλλάζει αυτοκίνητο. Ταυτόχρονα του δίνουμε και το δικαίωμα να αγοράσειτο αυτοκινητο που χρησιμοποιει ανά πάσα στιγμή. 

Άρα, μιλάμε για χρήση αυτοκινήτου που περιέχει όλα τα θετικά του leasing που είπαμε και πριν, τα τέλη, τα service,τις επισκευες και τη μεικτή ασφάλεια, αλλά παράλληλα δίνουμε και την ευελιξία να αποχωρήσεις οποιαδήποτε στιγμή ή να αλλάξεις αυτοκίνητο εντελώς δωρεάν.

Για μας αυτό είναι ένα πάρα πολύ πρωτοποριακό και καινοτόμο μοντέλο σε σχέση με ό, τι ήξερε μέχρι σήμερα ο Έλληνας καταναλωτής. 

Τώρα προφανώς, οι ανάγκες των καταναλωτών στο χώρο των αυτοκινήτων είναι απεριόριστες και μπορεί να υπάρχουν και πάρα πολλές λύσεις στα χέρια των καταναλωτών. 

Θεωρούμε πως η χρήση με τα πατίνια είναι συμπληρωματική με τη χρήση του αυτοκινήτου. Είναι κάτι διαφορετικό. Τα πατίνια είναι για εντός πόλης, για μικρές διαδρομές, είναι κάτι trendy και πιο πολύ για τουρίστες και νέους.

Σχετικά με το Carsharing, είναι κάτι που δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Εμείς θεωρούμε πως έχει ενδιαφέρον ως προϊόν. Από την άλλη, όμως, θεωρούμε πως ο Έλληνας καταναλωτής θέλει να έχει και το δικό του αυτοκίνητο, με τα δικά του κλειδιά, στο δικό του γκαράζ και να έχει δικαίωμα αν του αρέσει να το αγοράσει ανά πάσα στιγμή.

Άρα πιστεύουμε στο κομμάτι χρήσης με δικαίωμα ιδιοκτησίας. Γι’ αυτό εμείς δε θεωρούμε πως είμαστε μια εταιρία που αλλάζει τον τρόπο του leasing αλλά θεωρούμε πως αλλάζουμε ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα στην απόκτηση και χρήση αυτοκινήτου.