Δεν είναι μια και δυο οι φορές που παραδεχτήκαμε με θάρρος στους εαυτούς μας ότι είναι – ΑΠΛΑ – αδύνατο να αρέσουμε σε όλους. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση εκείνων των ατόμων που έχεις γύρω σου και σ’ ενδιαφέρει να κρατήσεις στη ζωή σου; Μήπως μερικές συμπεριφορές σου φέρνουν τα μαύρα σύννεφα στις φιλίες και τις σχέσεις σου; Διάβασε τα 8 πράγματα που ενδέχεται να κάνεις και πάρε τα μέτρα σου για να “ξορκίσεις το κακό”:
1. Θέλεις να ελέγχεις τους πάντες και τα πάντα. Είσαι ένα control freak, τι να λέμε. Να θυμάσαι, όμως, πως το ενδιαφέρον απέχει αρκετά από τον έλεγχο και την ανάκριση – αυτό κυρίως για τις ερωτικές σου σχέσεις (άντε καλέ που ζηλεύεις, ποιος τα λέει αυτά τα πράγματα).
2. Ταυτόχρονα, βολεύεσαι σε καταστάσεις, αφήνοντας τους άλλους να επιλέξουν το που θα βγείτε και συνήθως είσαι ΑΥΤΟ το άτομο που λέει “δεν έχω πρόβλημα” πιο πολλές φορές απ’ ότι πρέπει. Όταν ποτέ – μα ΠΟΤΕ – δεν έχεις άποψη για το τι θα κάνεις με την παρέα σου ή για το τι πρέπει να γίνει στη δουλειά σου, τότε ο άλλος σε περνάει για αδιάφορη.
3. Αναλύεις με τις ώρες τα λάθη των άλλων ή τα προβλήματα που προκύπτουν. Με λίγα λόγια, γκρινιάζεις υπερβολικά. Α και ίσως κάνεις αυτό το λάθος που κάνουμε πολλοί: βλέπεις τα λάθη των άλλων κι όχι τα δικά σου. Μήπως να άλλαζες τακτική αυτή τη χρονιά, λοιπόν;
4. Κουτσομπολεύεις και ναι δε λέω, υπάρχει μια περίεργη ηδονή σ’ αυτή τη διαδικασία, αλλά πολλές φορές βγαίνεις η κακιά και επικριτική της παρέας. Γιατί, όπως καταλαβαίνεις, κάποια στιγμή αποκαλύπτεται το ποιος είπε τι και γίνεσαι από το πουθενά αυτή που μετέφερε τα λόγια κάποιου ή σχολίασε πίσω από την πλάτη κάποιου άλλου. Αν δε θες να βγαίνεις μπλεγμένη, καλύτερα να μην ανακατεύεσαι – νόμος.
5. Σταυρώνεις τα χέρια σου, σαν να έχεις μια αμυντική στάση, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει ξεκάθαρος λόγος για κάτι τέτοιο.Προφανώς και η στάση του σώματος από μόνη της αρκεί για να κάνεις τον άλλο να νιώσει όμορφα/άνετα/εχθρικά/άβολα. Με σταυρωμένα τα χέρια (#διπλής) δε θα κερδίσεις τίποτα!
6. Αποφεύγεις την οπτική επαφή. Και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επαφής και της επικοινωνίας σε κάθε σχέση – φιλική, σεξουαλική, επαγγελματική. Όταν δεν κοιτάζεις τον άλλο και αποφεύγεις διαρκώς το βλέμμα του είναι λες και έχεις κάτι να κρύψεις. Έχεις; Δεν έχεις.
7. Μιλάς περισσότερο για εσένα, παρά για τους άλλους. Ξεκινάει η φίλη σου να λέει μια ιστορία και πριν προλάβει να πει αυτό που θέλει, τα έχεις φέρει από εδώ, τα έχεις πάει από εκεί, έχεις καταφέρει γι’ ακόμη μια φορά να μιλάς για σένα. Αν θέλεις να σε υπολογίζουν και να απολαμβάνουν την παρέα σου, οφείλεις 50% να μιλάς και 50% να ακούς – καλά, ίσως όχι τόσο αυστηρά, αλλά κράτα το ζουμί: να προσέχεις τους άλλους όταν μιλούν.
8. Αργείς στα ραντεβού σου. Κι αυτό θα σε βγάλει πολλές φορές εκτός παρέας: όταν πρόκειται να γίνει ένα πάρτι – έκπληξη, όταν κάποιος χρειάζεται άμεσα βοήθεια, όταν κανονιστεί ένας καφές “στα γρήγορα” δε θα είσαι το πρώτο άτομο που θα σκεφτούν να καλέσουν. Και δικαίως, αν με ρωτάς.
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια δυναμική συζήτηση για τους νέους και να τους φέρουμε πίσω στην πολιτική.