Ο πολιτικός εξτρεμισμός υπήρξε σταθερά παρών στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. Παρά την υιοθέτηση μιας αντιτρομοκρατικής κυβερνητικής στρατηγικής στις αρχές της δεκαετίας 2000 που μείωσε πρόσκαιρα, αν και ουσιαστικά, τα περιστατικά της τρομοκρατίας, η πολιτική βία παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα. Με την πρωτόγνωρη διάρκεια, διάχυση και εμβέλειά της, η πρόσφατη οικονομική κρίση ενεργοποίησε συνθήκες που ευνοούν την ανοχή, την αποδοχή και τη χρήση βίας.

Στην παρούσα εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα ευρήματα του ερευνητικού έργου ‘Low intensity violence in crisis-ridden Greece: Evidence from the radical right and the radical left’, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του Hellenic Observatory (περισσότερες πληροφορίες εδώ). Εστιάζοντας στις διαφορετικές εκφράσεις πολιτικής βίας στην Ελλάδα, όπως αποτυπώθηκαν στα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα από το 2008 έως το 2018, η έρευνα καταγράφει και θα παρουσιάσει τα βίαια περιστατικά, τους βίαιους δρώντες, το ιδεολογικό τους υπόβαθρο, τα ρεπερτόρια δράσης, τους στόχους, τις αιτίες και τις συνέπειές τους.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Hellenic Observatory, London School of Economics, το Κέντρο Πολιτικών Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, το Πανεπιστήμιο του Exeter και θα φιλοξενηθεί από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Καλωσόρισμα:

Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικου Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ)

Εισαγωγική Παρέμβαση:

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Ομιλητές:

Λαμπρινή Ρόρη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο του Exeter
Βασιλική Γεωργιάδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο & Διευθύντρια του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών
Κώστας Ρουμανιάς, Επίκουρος Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Συνομιλητές:

Νίκος Δεμερτζής, Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών
Στάθης Ν. Καλύβας, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Συντονιστής:

Σπύρος Οικονομίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, LSE; Υποδιευθυντής Ελληνικού Παρατηρητηρίου