«Καταρχήν να σας πω ότι απέχουμε πάρα πολύ από το 2015. Το 2015 είχαμε 10.000 αφίξεις την ημέρα, 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι σε επτά μήνες. Εμένα είναι ο εφιάλτης μου, ακόμα τώρα βλέπω στον ύπνο μου βάρκες», είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στον realfm και τον Γιώργο Χουδαλάκη.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, με μία ένταση τώρα, έχουμε μία αύξηση των ροών από την πλευρά της Τουρκίας. Υπάρχει ευθύνη της Τουρκίας. Οι 14 βάρκες που ήρθαν στη Μυτιλήνη την Πέμπτη, σημαίνει ότι ναυλώθηκαν από την απέναντι ακτή τουλάχιστον 30 πούλμαν για να μεταφέρουν τους πρόσφυγες και μετανάστες στην παραλία, 15 φορτηγά για να μεταφέρουν με τρέιλερ τις βάρκες στην παραλία ή αντίστοιχα 15 καΐκια. Δηλαδή, δεν είναι κάτι το οποίο έγινε μυστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε:

Μουζάλας: «Πρέπει να πάμε επειγόντως στην Κομισιόν»
«Υπάρχει ευθύνη του τουρκικού κράτους, πολύ περισσότερο που έχει δεσμευθεί με τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας για να σταματά τις ροές πριν φύγουν. Επομένως, αναμφισβήτητα υπάρχει συμμετοχή της Τουρκίας. Δεν είμαστε στο 2015, ελπίζω να μην φτάσουμε ποτέ πια στο 2015… Αυτός είναι ένας εφιάλτης που δεν θέλω να πραγματοποιηθεί».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία κατάσταση η οποία πραγματικά εγκυμονεί κινδύνους. Πρέπει να πάρουμε μέτρα, αλλά δεν γίνεται με τα μέτρα αυτά να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση η οποία δεν σταματά και συνεχίζεται. Άρα, το πρώτο μέτρο που πρέπει να πάρουμε είναι ότι πρέπει να πάμε επειγόντως στην Κομισιόν και η Ευρώπη να αναλάβει το δικό της κομμάτι ευθύνης, που είναι το να υπερασπίσει τη συμφωνία που έχει κάνει με την Τουρκία και να διεκδικήσει από την Τουρκία εξίσου το να υπερασπιστεί αυτή τη συμφωνία. Με αυτή την έννοια, κατά την άποψη μου, δεν ήταν σωστό το να καλέσουμε τον Τούρκο πρέσβη στην Ελλάδα για να του παραπονεθούμε. Με την έννοια του ότι ένα ζήτημα το οποίο είναι ευρωπαϊκό πάμε να το πάρουμε εμείς διπλωματικά στην πλάτη μας. Νομίζω ότι αυτό ήθελε παραπάνω σκέψη», συνέχισε.

«Η Τουρκία κατά την άποψή μου τα λεφτά που ζητάει τα δικαιούται αρκεί να κρατάει τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας. Έχει 4 – 4,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, χρειάζεται βοήθεια. Εμείς δεν μπορούμε να παραπονεθούμε ότι από την ΕΕ δεν πήραμε χρήματα, παραπονεθήκαμε γιατί ενώ το μεταναστευτικό συμβαίνει real time, η γραφειοκρατία η δική μας και της Ευρώπης πολλές φορές καθυστερούσε την εισροή», σημείωσε ο κ. Μουζάλας.