Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, 298 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, ενώ 56 ψήφισαν ενάντια.

Οι Εργατικοί απείχαν από την ψηφοφορία.

Για την έγκριση της προκήρυξης πρόωρων εκλογών χρειαζόταν η διευρυμένη πλειοψηφία των 2/3 του Κοινοβουλίου, δηλαδή τουλάχιστον 434 βουλευτές.

Νωρίτερα, η πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων είχε εγκρίνει το νόμο για την αναβολή του Brexit, με στόχο την αποφυγή της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Υπέρ του νόμου ψήφισαν 327 βουλευτές, ενώ 299 ψήφισαν κατά.

Προηγουμένως, ο νόμος για την αναβολή του Brexit είχε λάβει το πρώτο «ναι» της Βουλής των Κοινοτήτων, με 329 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 300 να ψηφίζουν κατά. Τις επόμενες ημέρες, ο νόμος θα τεθεί προς έγκριση ενώπιον της Βουλής των Λόρδων και στη συνέχεια θα επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων για την οριστική αποδοχή.

Μέτα την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου ουσιαστικά τερματίζει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Για το λόγο αυτό, υπέβαλε πρόταση να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι «είναι αδύνατον πλέον για την κυβέρνηση να λειτουργήσει».

«Δεν θέλω εκλογές, οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές, όμως αυτή η Βουλή δεν έχει αφήσει άλλη επιλογή» υποστήριξε ο Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, αν παραμείνει πρωθυπουργός μετά τις 15 Οκτωβρίου.

«Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει πως έχει στρατηγική, δεν μας έχει πει όμως ποια είναι. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως δεν έχει πει ούτε στους Ευρωπαίους ποια είναι» απάντησε από το βήμα της Βουλής ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Αναφορικά με το αίτημα του πρωθυπουργού για εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, ο Κόρμπιν απέρριψε την πρόταση του Τζόνσον, λέγοντας πως «πρόκειται για μια κυνική κίνηση από έναν κυνικό πρωθυπουργό.

«Θέλουμε να γίνουν εκλογές, όμως αυτή η πρόταση δεν είναι τίποτα παραπάνω από ”το δηλητήριο ενός no deal Brexit”» υποστήριξε ο Τζόνσον, τονίζοντας ότι θα συναινέσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, όταν εγκριθεί ο νόμος για αναβολή του Brexit και εκδοθει το σχετικό βασιλικό διάταγμα.

Οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν ακόμη και μια τροπολογία, με την οποία θα μπορέσουν να ψηφίσουν και πάλι την υπάρχουσα συμφωνία αποχώρησης, στην οποία είχε καταλήξει η τέως πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί από τον Εργατικό βουλευτή Στίβεν Κίνοκ, με το σκεπτικό ότι πολλοί βουλευτές έχουν… μετανιώσει που δεν στήριξαν τη Συμφωνία Αποχώρησης στις τρεις ευκαιρίες που τους είχαν δοθεί.