Στην Αθήνα βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη, ο τέως βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών, στο πλαίσιο παρουσίας της ελληνικής έκδοσης της αυτοβιογραφίας του με τίτλο: «Συμεών ΙΙ της Βουλγαρίας – Ένα πεπρωμένο μοναδικό».

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής και για το βιβλίο μίλησαν ο ιστορικός κ.Κώστας Σταματόπουλος, ο εκδότης κ.Κωνσταντίνος Λουκάς και ο τέως βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του.

Στο βιβλίο παρουσιάζεται η πορεία του 80χρονου έκπτωτου μονάρχη της Βουλγαρίας, που ανέβηκε στον θρόνο το 1943 σε ηλικία έξι ετών, ύστερα από τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του, όμως επειδή ήταν ανήλικος την διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε ένα «Συμβούλιο Αντιβασιλείας».

Μετά το τέλος του Β΄ Π.Π. η Βουλγαρία πέρασε στη σοβιετική σφαίρα επιρροής και το 1946 η μοναρχία ανατράπηκε ως συνέπεια ενός δημοψηφίσματος, με αποτέλεσμα ο Συμεών να αυτοεξοριστεί. Επέστρεψε στην πατρίδα του το 1996 και το 2001 το πολιτικό κόμμα που είχε ιδρύσει, κέρδισε τις εκλογές και ο ίδιος ανέλαβε πρωθυπουργός της χώρας έως το 2005. Ο Συμεών είναι ένας από τους τελευταίους εν ζωή που διετέλεσαν αρχηγοί κράτους, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (ο άλλος είναι ο Τενζίν Γκιάτσο, ο 14ος Δαλάι Λάμα του Θιβέτ), το μόνο πρόσωπο που κατείχε τον τίτλο «τσάρου», και ένας από τους μόλις δύο μονάρχες στην ιστορία που έχει γίνει επικεφαλής της κυβέρνησης μετά από δημοκρατικές εκλογές (ο άλλος είναι ο Νορόντομ Σιχανού, βασιλιάς και πρωθυπουργός της Καμπότζης.

 

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αυτοβιογραφία του έκπτωτου μονάρχη της Βουλγαρίας, για την εξορία του, τα νεανικά του χρόνια, την εργασία του, την επιστροφή στη χώρα του μετά τη πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, την υποψηφιότητα του και την εκλογή του ως πρωθυπουργού της χώρας, της προσπάθειάς του για ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

Την εκδήλωση, που παρουσίασε και συντόνισε ο κ. Παναγιώτης Ριζόπουλος.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν: ο Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερωνύμου Β΄, ο Καθηγούμενος της ιστορικής Ιεράς Μονής Πετράκη, Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος, οι Αρχιμανδρίτες κ.κ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης και Δωρόθεος Κιούσης, ο καθολικός κληρικός π. Γεώργιος Τασιάς, ο Πρέσβης της Ισπανίας στην Αθήνα κ. Ενρίκε Βιγέρα, πολυμελής αντιπροσωπεία ανώτερων διπλωματικών αξιωματούχων της Πρεσβείας της Βουλγαρίας στην Αθήνα, εκπρόσωπος πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας , ο κ. Fedor Kalaydov, γραμματέας πρεσβείας Β’, επικεφαλής του τμήματος πολιτιστικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας, οι Πρέσβεις ε.τ. κ.κ. Αναστάσιος Κριεκούκης και Δημήτριος Κούρκουλας, ο δικηγόρος και Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Δρ. Κωνσταντίνος Δέδες, ο πλαστικός χειρουργός και Επίτιμος Πρόξενος της Βραζιλίας Δρ. Ιωάννης Λύρας, ο Πρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης κ. Κυριάκος Κουκουλομμάτης, ο Πρόεδρος των «Φίλων του Τατοΐου» κ. Βασίλειος Κουτσαβλής, η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Φίλων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Ελευθερία Παναγιωτίδου, εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και εφοπλιστικού κόσμου, του καλλιτεχνικού όπως η κ. Παλόμα Πικάσο, η κ. Βάνα Ξένου και πλήθος φίλων των εκδόσεων «Στέμμα».

Ακολούθησε δείπνο στην Αθηναϊκή λέσχη που παρέθεσε προς τιμήν του πρώην βασιλικού ζεύγους της Βουλγαρίας, ο εκδότης των εκδόσεων «Στέμμα» κ. Κωνσταντίνος Λουκάς.