Η συλλογή των υπογραφών, που ξεκίνησε από  νέους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και θέλουν να έχουν δικαίωμα ψήφου από τον τόπο διαμονής τους, ξεπέρασε, τις 90.000 υπογραφές και αποτελεί πλέον εδώ και καιρό ένα από τα μεγαλύτερα ψηφίσματα που έχουν γίνει στην ιστορία της Ελλάδας.

Βασικό αίτημα των υποστηρικτών τoυ braingain και της πρωτοβουλίας «Γυρίζουμε» είναι να έχουν οι Έλληνες του εξωτερικού τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο και σε χώρες που θεωρούνται ανελεύθερες δημοκρατίες όπως η Τουρκία.

Με το σημερινό καθεστώς μπορούν να ψηφίζουν μόνο όσοι Έλληνες του εξωτερικού έχουν τα χρήματα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα ώστε να συμμετάσχουν στις εθνικές εκλογές, ενώ δεν μπορούν να ψηφίσουν όσοι Έλληνες του εξωτερικού δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, κάτι που είναι ιδιαίτερα παράλογο.

Τονίζουν πως η πρόταση της κυβέρνησης και του ΚΙΝΑΛ για συμμετοχή των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους είναι στην θετική κατεύθυνση ενώ θεωρούν αντιδημοκρατική την πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Όπως εξηγούν, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δίνει 3 φορές μεγαλύτερη βαρύτητα ψήφου στον Έλληνα του εξωτερικού που ταξιδεύει στην Ελλάδα για να ψηφίσει στις εκλογές σε σχέση με τον Έλληνα του εξωτερικού ο οποίος θα ψηφίσει με επιστολική ψήφο ή από το εκάστοτε προξενείο.

Σημειώνουν ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχει τέτοιος διαχωρισμός και καλούν τα πολιτικά κόμματα να πράξουν το αυτονόητο όπως τονίζει το Σύνταγμα της χώρας, που προβλέπει ρητά τη δυνατότητα συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές.