Από την 1η Ιουλίου έχουν τεθεί σε ισχύει οι νέοι κώδικες ποινικής δικονομίας  και  ποινικού δικαίου. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής τους  αντί να επιφέρουν μια ομαλότητα στην κοινωνία έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία τόσο ενός αρνητικού κλήματος στα μέλη της κοινωνίας όσο και στην δημιουργία πολλών δυσχερειών στους αρμόδιους που καλούνται να τον εφαρμόσουν.

Πρωταρχικά όσον αφορά τις διωκτικές αρχές πλέον οι νέοι κώδικες τους δένουν τα χέρια. Συγκεκριμένα το άρθρο 253 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προβλέπει πλέον ότι για κάθε έρευνα απαιτείται η παρουσία  δικαστικού α υπαλλήλου.

Με το προηγούμενο νομικό καθεστώς η παρουσία Εισαγγελέα ήταν υποχρεωτική μόνο στις κατ’ οίκων έρευνες. Ουσιαστικά με τις διατάξεις του νόμου που ισχύουν πλέον η αστυνομία και οι υπόλοιπες διωκτικές αρχές δεν μπορούν ούτε να κάνουν σωματική έρευνα καθώς και έρευνα σε αυτοκίνητα χωρίς της παρουσία εισαγγελικού λειτουργού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το έργο των διωκτικών αρχών να δυσχεραίνεται και πολλοί παραβάτες του νόμου να απαλλάσσονται από τις κατηγορίες καθότι δεν είναι δυνατόν σε ολόκληρη την επικράτεια να υπάρχει σε 24ωρη βάση 365 μέρες τον χρόνο εισαγγελέας διαθέσιμος για έρευνες.

Επίσης οι αστυνομικοί που ενεργού τις έρευνες χωρίς την παρουσία εισαγγελέα κινδυνεύουν νομικά να βρεθούν υπό το βάρος κυρώσεων σύμφωνα με τις ουσιαστικές διατάξεις του νόμου. Ως αποτέλεσμα αυτού , οποιοσδήποτε έχει κρυμμένο στα ρούχα του ή στο αυτοκίνητό του  όπλο ή ναρκωτικά και δεχθεί είτε  την σωματική έρευνα είτε την έρευνα,   χωρίς την παρουσία δικαστικού υπαλλήλου, στο δικαστήριο όπου θα οδηγηθεί μπορεί να επικαλεστεί τις διατάξεις του νέου κώδικα και να απαλλαγεί από τις κατηγορίες χωρίς καμία ποινική επίπτωση.

Ένα άλλο ζήτημα αφορά την κατάργηση των πταισμάτων από τον κώδικα. Πλέον αδικήματα όπως η διατάραξη της κοινής ησυχίας , η είσοδος, παραμονή και κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους, η παραχώρηση αυτοκινήτου σε άτομο που δεν έχει δίπλωμα οδήγησης, η έλλειψη βιβλιαρίων εργασίας για λεωφορεία καθώς και η έλλειψη βιβλιαρίων δρομολογίων, δεν θεωρούνται πλέον αδικήματα.

Επίσης οι έλεγχοι σε Λούνα Παρκ και ανοιχτούς υπαίθριους χώρους για τον έλεγχο των κανόνων ασφαλείας δεν επιτρέπονται γιατί πολλές πεισματικές διατάξεις οι οποίες αφορούσαν τον έλεγχο για τους κανόνες ασφαλείας στα Λούνα Παρκ έχουν καταργηθεί.

Έτσι πλέον οι ανήλικοι μπορούν να καταναλώνουν όσο αλκοόλ επιθυμούν χωρίς την επίβλεψη του κηδεμόνα τους , οποιοσδήποτε μπορεί να διαταράσσει την κοινή ησυχία και πλέον η δημόσια οδική  ασφάλεια των πολιτών  να τίθεται σε κίνδυνο. Τα παραπάνω αδικήματα δεν είναι τα μοναδικά τα οποία έχουν καταργηθεί απλώς τα επισημάνω διότι αν και  για ορισμένους μπορεί να φαίνονται ως δευτερεύοντα θυμίζω το περιστατικό που συνέβη στην Καλλιθέα Αττικής το 2017 όταν ένας ένοικος πολυκατοικίας δολοφόνησε  τον γείτονα του γιατί   έκανε φασαρία. Επίσης το δυστύχημα στα Τέμπη συνέβη εξαιτίας σωρείας παραβάσεων σχετικά με την οδική ασφάλεια. Ενώ τέλος θυμίζω το δυστύχημα σε Λούνα Παρκ που έγινε στον Αλμυρό Βόλου το περασμένο καλοκαίρι όπου ένα κορίτσι 14 ετών έχασε την ζωή του.

Επιπλέον, όσον αφορά τις δικαστικές αρχές πλέον μετά την κατάργηση του άρθρου 74 του ποινικού κώδικα καταργείται η δικαστική απέλαση αλλοδαπών οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Έτσι πλέον αλλοδαπός ο οποίος είχε καταδικαστεί για αδικήματα όπως ληστεία, βιασμό, ανθρωποκτονία εκ προθέσεως ,εμπορία ναρκωτικών, τρομοκρατία,   βιασμό ανηλίκου, μετά την έκτιση της ποινής του στις φυλακές  αντί να απελαύνεται ισόβια από την χώρα όπως ίσχυε μέχρι σήμερα , θα του δίνεται η δυνατότητα να ζητήσει πολιτικό άσυλο μετά το πέρας της ποινής και των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί. Επίσης τόσο ό νέος κώδικας ποινικής δικονομίας  όσο και ο παλιός έχουν διατάξεις που πλέον χρίζουν άμεσης αναθεώρησης.

Μία από αυτή είναι το άρθρο 417 του Κώδικα ποινικής δικονομίας όπου προβλέπει πως αν κάποιος συλλαμβάνεται και προσάγεται να δικαστεί κατά την αυτόφωρη διαδικασία και ζητήσει αναβολή εκδικάσεως η χορήγησή της είναι υποχρεωτική και δεν επιτρέπεται να κρατηθεί έστω και αν είναι αλλοδαπός ή επικίνδυνος ή υπότροπος εγκληματίας. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αφήνετε  ελεύθερος να συνεχίσει την εγκληματική του δραστηριότητα.

Τέλος  και στους δύο  ποινικούς κώδικες το άρθρο 2 ορίζει ότι <Αν από την διάπραξη ενός αδικήματος έως την οριστική εκδίκαση του εφαρμοστούν δύο ή περισσότεροι νόμοι οι οποίοι τιμωρούν το συγκεκριμένο αδίκημα τότε εφαρμόζεται για τον κατηγορούμενο ο νόμους με τις ευμενέστερες διατάξεις. Αν το αδίκημα παύεται να τιμωρείται με μεταγενέστερο νόμο τότε η πράξη μένει ατιμώρητη. Συνεπώς λοιπόν οποιαδήποτε διόρθωση και αν κάνει η νέα κυβέρνηση για τους εγκληματίες θα εφαρμόζονται οι ευμενέστερες διατάξεις. Έτσι αδικήματα όπως η συμμετοχής και η ένταξη σε εγκληματική οργάνωση θα τιμωρούνται με ελαττωμένο πλαίσιο ποινής.

Συμπερασματικά, καθίσταται πλέον άμεσα αναγκαία μία ριζική αλλαγή τόσο του ποινικού κώδικα όσο και του κώδικα ποινικής δικονομίας προκειμένου να διασωθεί το περί δικαίου αίσθημα και η ευνομούμενη τάξη της κοινωνίας μας.