Είστε διαρκώς αγχωμένοι για την δουλειά σας; Νιώθετε πως πλέον δεν μπορείτε να αναπνεύσετε στον χώρο εργασίας σας; Αν ναι, τότε ίσως πρέπει να αλλάξετε δουλειά. Κι αυτά είναι τα 14 σημάδια, σύμφωνα με ειδικούς, που θα σας πουν ότι ήρθε η ώρα.

«Μερικοί μπορούν να καταλάβουν πολύ εύκολα πότε ήρθε η ώρα να αλλάξουν δουλειά, για άλλους όμως, δεν είναι τόσο προφανές» λέει ο Ράιαν Καν, ιδρυτής του «The Hired Gorup και συγγραφέας του βιβλίου «Hired! The Guide for the Recent Grad».

Και η Τέρι Χόκετ, η διευθύνων σύμβουλος της ιστοσελίδας καριέρας «What’s for Work?» λέει πως κάποιοι υπάλληλοι γνωρίζουν πότε έρχεται η στιγμή για μια αλλαγή «επειδή συλλογίζονται σε τακτική βάση για να βεβαιωθούν πως η εργασία τους ευθυγραμμίζεται με τους μακροπρόθεσμους στόχους τους». Εάν αυτά τα δύο δεν ευθυγραμμιστούν, τότε κάνουν προσαρμογές για να κρατήσουν τα πράγματα σε τροχιά, όπως λέει.

Κάποιοι ξέρουν πότε ήρθε η ώρα για μια αλλαγή, ενώ άλλοι όχι.

Όσο για τους άλλους, δεν συνειδητοποιούν ότι είναι δυσαρεστημένοι με την εργασία τους παρά μόνο μέχρι να τους το πει κάποιος ή να συνειδητοποιήσουν πως ξοδεύουν πολύ χρόνο στο έργο τους ή όταν δεν περνούν και τόσο καλά, προσθέτει. «Είναι το θέμα που τους κρατά ξάγρυπνους τα βράδια: ‘Τι να κάνω;’. Συζητούν με τους φίλους και την οικογένειά τους, αναζητώντας συμβουλές, για να επικυρώσουν αυτό που σκέφτονται. Γνωρίζουν την απάντηση, η οποία πάντα συνεπάγεται αλλαγή, αλλά το δύσκολο μέρος είναι η ίδια η αλλαγή».

Η Σάρα Σάτον Φελ, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της FlexJobs, λέει ότι μερικοί άνθρωποι μπορούν να δουν τα σημάδια πως ήρθε η ώρα να εγκαταλείψουν την δουλειά τους και είτε θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν την κατάσταση είτε θα μπουν σε μια κατάσταση άρνησης πως η κατάσταση δεν είναι και τόσο χάλια όσο νομίζουν. Αλλά υπάρχουν και οι άλλοι που αγνοούν τα σημάδια πως ήρθε η ώρα να φύγουν, λέει.

Ας δούμε τα 14 σημάδια που δείχνουν πως η δουλειά σας δεν είναι πλέον κατάλληλη για εσάς και πως ήρθε η ώρα είτε να εξετάσετε πως θα βελτιώσετε τα θέματα είτε να σκεφτείτε να φύγετε. «ΑΝ τσεκάρετε τα περισσότερα από αυτά, τότε είναι πιθανό να φύγετε το συντομότερο δυνατόν» λέει η Σάτον Φελ.

Σας λείπει το πάθος: «Τα περισσότερα πρωινά δεν ξυπνάτε με ένα αίσθημα ενθουσιασμού για την εργασία σας» λέει η Χόκετ. Αυτό το συναίσθημα που είχατε όταν αρχίσατε να εργάζεστε εκεί – όταν σκεφτόσασταν όλες αυτές τις δυνατότητες που είχατε μπροστά σας με ένα αίσθημα χαρά – έχει πλέον φύγει.
Σύμφωνα με την Λιν Τέιλορ, ειδική σε θέματα εργασίας και συγγραφέας του βιβλίου «Tame Your Terrible Office Tyrant», λέει πως αν δεν κάνετε αυτό που αγαπάτε, δεν θα αξιοποιήσετε ποτέ τις πραγματικές σας δυνατότητες. «Θα συνεχίσει να είναι απλά μια δουλειά, και τελικά κάθε μέρα θα φαίνεται ακόμη πιο δύσκολη».

Είστε δυστυχισμένοι κάθε πρωί: Πολύ απλά, δεν θέλετε να πάτε στην δουλειά σας.

Όταν είστε διαρκώς αγχωμένοι ή δυστυχισμένοι, μάλλον ήρθε η ώρα να το σκεφτείτε καλά για ποιον λόγο μένετε σε αυτή την δουλειά

Η εταιρεία σας «βυθίζεται»: Δεν υπάρχει λόγος να πέσετε κι εσείς με αυτό το πλοίο. Δεν είστε ο καπετάνιο, λέει η Τέιλορ. «Φορέστε το σωσίβιό σας και μπείτε στο νερό»

Μισείτε πραγματικά τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεστε ή το αφεντικό σας: Μπορείτε να δοκιμάσετε να επιλύσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε με τους συναδέρφους ή με τον διευθυντή σας, αλλά καλό θα είναι να ξέρετε πως μερικές φορές δεν μπορούν να διορθωθούν.

Είστε διαρκώς αγχωμένοι, αρνητικοί και / ή δυστυχισμένοι στην δουλειά σας: Αν αγχώνεστε ή είστε στενοχωρημένοι και μόνο στην σκέψη της δουλειάς, αυτό είναι ένα καλό σημάδι πως ήρθε η ώρα να προχωρήσετε.

Το στρες από την εργασία σας επηρεάζει την σωματική σας υγεία: «Η εργασία, οι άνθρωποι ή ο πολιτισμός είναι ανθυγιεινά και έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε σας τόσο σωματικά όσο και διανοητικά» λέει η Χόκετ. « Το άγχος είναι παρών τόσο εντός όσο και εκτός της εργασπιας, μας τρώει. Η οικογένεια και οι φίλοι σας επηρεάζονται από αυτό, επίσης». Η Τέιλορ λέει ότι όταν η εργασία σας αρχίζει να επηρεάζει την υγεία σας, ήρθε η ώρα να φύγετε.

Δεν ταιριάζετε με την εταιρική κουλτούρα ή δεν πιστεύετε πλέον στην εταιρεία: «Πιστεύετε ότι υπάρχουν ηθικές διαφορές ως προς τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία και εσείς πιστεύετε ότι θα έπρεπε να λειτουργεί, πολιτιστικές διαφορές, εργασιακές συγκρούσεις κ.α.» λέει η Τέιλορ. Όποιο κι αν είναι το ζήτημα δεν σας καλύπτει ηθικά και νιώθετε πως πρόκειται για ένα άβολο εργασιακό περιβάλλον.

Η απόδοσή σας έχει πέσει: Εάν δεν είστε πλέον παραγωγικοί στην εργασία, παρόλο που είστε σε θέση να εκτελέσετε τις εργασίες, ίσως θελήσετε να αρχίσετε να αναζητάτε νέα δουλειά, λέει η Χόκετ.

Δεν έχετε πλέον καλή ισορροπία εργασίας – ζωής: Όταν διαπιστώσετε ότι περνάτε λιγότερο χρόνο με την οικογένειά σας εξαιτίας της δουλειάς σας ή δεν μπορείτε να αφιερώσετε τον απαραίτητο χρόνο σε αυτή, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κοιτάξετε αλλού, λέει η Σάτον Φελ.

Οι δεξιότητές σας δεν αξιοποιούνται: Η διοίκηση της εταιρείας δεν αναγνωρίζει ότι έχετε να προσφέρετε περισσότερα από όσα ήδη κάνετε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ή σας έχουν προσπεράσει σε θέματα προαγωγής. Όταν δεν σας ζητάει πλέον κανείς να παρευρεθείτε σε σημαντικές συναντήσεις ή όταν οι προτάσεις σας αντιμετωπίζονται με σιωπή ή άρνηση, τότε ήρθε η ώρα να φύγετε.

Τα καθήκοντά σας έχουν αλλάξει ή έχουν αυξηθεί, αλλά όχι και ο μισθός σας: Μερικές φορές υπάρχει ένας καλός λόγος γι’ αυτό, αλλά η Σάτον Φελ λέει πως είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να φύγετε. «Όταν ο χρόνος που περνάτε στην εργασία σας έχει αυξηθεί, αλλά όχι και ο μισθός σας, είναι καιρός να προχωρήσετε. Κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η εταιρεία σημειώνει καλές επιδόσεις, αλλά δεν αντανακλάται στον μισθό ή στα πιθανά μπόνους σας».

Οι ιδέες σας δεν ακούγονται: Εάν οι ιδέες σας δεν ακούγονται πλέον ή αποτιμώνται, εάν δεν λαμβάνετε αναγνώριση για το σπουδαίο έργο σας, σκεφτείτε την εύρεση μιας νέας δουλειάς.

Έχετε βαρεθεί στην δουλειά σας: Εάν δεν μαθαίνετε κάτι καινούριο, ίσως είναι καιρός να φύγετε, λέει η Σάτον Φελ. Εάν νιώθετε ότι εργάζεστε στην ίδια εργάσιμη ημέρα κάθε μέρα, χωρίς να έχετε την ευκαιρία για ανάπτυξη, ακόμη κι αν θέλετε περισσότερα, είναι καιρός να φύγετε.

Βιώνετε λεκτική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση ή κάποιο άλλο είδος παράνομης καταχρηστικής συμπεριφοράς: Εάν είστε θύμα εκφοβισμού, σεξουαλικής παρενόχλησης ή άλλης ανήσυχης συμπεριφοράς, θα πρέπει σίγουρα να ψάξετε για κάτι άλλο, ανεξάρτητα από τα διορθωτικά μέτρα που μπορεί να πάρει η εταιρεία.