Σήμερα, 1 Μαΐου εορτάζει διεθνώς ο εργάτης και η εργαζόμενη σε κάθε τομέα παραγωγής. Είναι ημέρα μνήμης για της εξέγερση των εργατών του Σικάγο που το 1886, διαδήλωσαν με σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο».

Για έναν νέο εργαζόμενο στην Ελλάδα του 2019 η σημερινή ημέρα πρέπει να είναι πρωτίστως ημέρα περισυλλογής.

Όταν είσαι παιδί, είναι χαρακτηριστική η ερώτηση «Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;» με εξίσου χαρακτηριστικές απαντήσεις όπως «αστροναύτης ή ποδοσφαιριστής». Όμως για κάθε έφηβο και νεαρό ενήλικα είναι σπουδαίας σημασίας η απόφαση σχετικά με την επαγγελματική αποκατάσταση και πρακτικά τον βιοπορισμό από αυτήν.

Η ωριμότητα της προσωπικότητας μας είναι ανάλογη με την ανάπτυξη των ικανοτήτων και τον προσδιορισμό των αναγκών μας. Και τώρα αφήνουμε τον επαγγελματικό προσανατολισμό (που στο Γυμνάσιο ήταν η ώρα του παιδιού) και φτάνουμε στην ψυχρή πραγματικότητα.

#Εργασία_και_Χαρά, ένα κλασσικό hashtag που 99% κρύβει πολλές “λύπες”. Η Κρίση φανέρωσε σε πολλές περιπτώσεις, την εκμετάλλευση των νέων εργαζομένων και την εκπόρνευση -ξεκάθαρα- κάθε ρομαντισμού τους από ένα άδικο εργασιακό καθεστώς.

Επειδή επιβιώνουμε, δεν σημαίνει πως ζούμε. Πολλοί από εμάς, στην ανάγκη της επιβεβαίωσης ανταλλάσσουμε ιδρώτα και χρόνια για 2-3 εκατοστάρικα, για να ολοκληρώσουμε σπουδές, να είμαστε ενεργοί πολίτες (γιατί μας πονάει η Κοινωνική Δίκαιο βρε αδερφέ!) και να ξεχάσουμε εννοείται ποιοι είμαστε και που πάμε, λόγω των μηναίων αρνητικών ισολογισμών.

Ξεζουμίζουμε την ελπίδα και το όνειρο σε 1+1 προσφορές στο σούπερ-μάρκετ. Δεν κατακρίνω τίποτα, γιατί στην επιβίωση όλα επιτρέπονται, αλλά που θα καταλήξει αυτή η ιστορία;

Η εργατική Πρωτομαγιά πρέπει να μας υπενθυμίσει πως δεν είμαστε γρανάζια αλλά συναισθήματα και κριτική σκέψη μαζί με σάρκα και οστά.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Σικάγο το 1886 στέλνουν διαχρονικό μήνυμα και εμπνέουν τις κοινωνίες και λαούς. Ο αγώνας για καλύτερες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης είναι μονόδρομος κι ας μας αρέσουν τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα της τεχνικής νοημοσύνης και τα ρομπότ που δένουν παπούτσια.

Κανένας της Νέας Γενιάς δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι! Γεννηθήκαμε άνθρωποι και όχι αριθμοί!

Κλείνοντας, θέλω να θυμίσω σε όλες και όλους πως σήμερα είναι ημέρα για κάθε εργαζόμενο, ανεξαρτήτως πολιτικών-κομματικών καταβολών. Φήμες λένε, πως ακόμα και οι Δεξιοί πληρώνουν ακριβά την αριστερή νύφη με όνομα ΣΥ.ΡΙΖ.Α.