Ρεπορτάζ της Κωνσταντίνας Κωνσταντίνου

Στο παρασκήνιο των Βρυξελλών μαθαίνουμε ότι σιωπηλά και αποτελεσματικά λαμβάνουν χώρα εξελίξεις υποστηρικτικές των εθνικών συμφερόντων, στο μεγάλο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και της τελευταίας εκδήλωσης της με την παράνομη «συμφωνία» με το έκπτωτο καθεστώς της Τρίπολης.

Όλα ξεκίνησαν με ένα e-mail που έστειλε ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος στους Έλληνες Ευρωβουλευτές ζητώντας τη συνεργασία τους μακριά από κόμματα και κάμερες για τα εθνικά θέματα: το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και τους βόρειους γείτονες.

Όλα αυτά γίνονται παράλληλα με την εκλογή του στο Προεδρείο της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τη Μεσόγειο, όπου έχει αναλάβει τον τομέα σχέσεων ΕΕ με την Αίγυπτο, τη νέα στενή σύμμαχο της Ελλάδας.

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης έχει επίσης σημαντικό ρόλο στο εν λόγω Προεδρείο, με τους δύο άνδρες να συνεργάζονται στενά, ενώ η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, με την οποία ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος διατηρεί άριστες σχέσεις, έχει αναλάβει τον τομέα των σχέσεων με το Ισραήλ, διοργανώνοντας δύο εκδηλώσεις με συμμετοχή ισραηλινών υπουργών.

Στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πέρασε φωτογραφική περιγραφή της Τουρκίας ως βασικού καταπατητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μιλώντας για εθνοκαθάρσεις, δολοφονίες, φιλοπόλεμη δράση και αντιδημοκρατικές διώξεις, γεγονός που θεωρήθηκε μεγάλη νίκη από τους επαΐοντες των Βρυξελλών.

Στη τελευταία Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος πήρε το λόγο επιχειρηματολογώντας υπέρ της προσέγγισης με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, αλλά και αναπτύσσοντας το ελληνικό όραμα για σταθεροποίηση και προσέγγιση με την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, ενώ το Νοέμβριο εξέφρασε την διαφωνία του κατά του «εκβιαστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως χαρακτήρισε τη Τουρκία.

Στην ίδια Ολομέλεια, μίλησε επίσης ενώπιον της Αντιπροσωπείας για τη Μεσόγειο για το Διεθνές Δίκαιο, προβάλλοντας τις ελληνικές θέσεις με τον Κώστα Μαυρίδη να υπερθεματίζει.

Πριν μια εβδομάδα ενημερώθηκε το σύνολο των Ευρωβουλευτών για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν υποστηρίξετε τα δικαιώματα της Κύπρου, της Κρήτης και του Καστελόριζου, δεν υποστηρίζετε ούτε τα δικαιώματα του Ώλαντ, της Σικελίας και των Καναρίων», καλώντας τους να το ξανασκεφτούν, ενώ αναφέρθηκε συμβολικά και στη ρήση του Αρχιμήδη «δως μοι πα στω και τα γαν κινάσω», εννοώντας ότι μόνο αν υπερασπιστούμε το Διεθνές Δίκαιο, μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, με τη τεχνολογία, τη ρομποτική και τη κλιματική αλλαγή, που αποτελούν μερικά από τα βασικά θέματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σχετική κατεπείγουσα ερώτηση έστειλε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας ξεκάθαρες κυρώσεις έναντι της Τουρκίας και της κυβέρνησης Σαράζ στη Λιβύη, λίγο πριν τις ενέργειες του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κι όλα αυτά σε ένα περιβάλλον εντεινόμενης απομόνωσης της Τουρκίας, και εν όψει της πτώσης της φιλοτουρκικής κυβέρνησης της Τρίπολης στις δυνάμεις του προελαύνοντος Στρατηγού Χαφτάρ.

Αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις της Ευρώπης αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς οι πρωτοβουλίες φαίνεται να εμφανίζονται με σταθερό βηματισμό, στα μέτρα ενός μεγάλου διεθνούς πολιτικού ζητήματος, που ξεφεύγουν από τα σύνορα της Ελλάδας.

Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν η Ελλάδα έχει πρόβλημα με την Τουρκία, πρόβλημα έχει και η Ευρώπη μαζί της.