Αυτή τη φορά στη σελίδα μας φιλοξενείται ένας Μεγάλος Έλληνας, νέος σε ηλικία, η ιδιοφυΐα του οποίου έχει φτάσει στα πέρατα του κόσμου, κατακτώντας διεθνή βραβεία, όπως το Βραβείο Rolf Nevanlinna, γνωστό και ως Νόμπελ των Αλληλεπικαλυπτόμενων Μαθηματικών και της Επιστήμης των Υπολογιστών. O Κωνσταντίνος Δασκαλάκης δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, παρά μονάχα πως είναι Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology), ενώ πεδίο ερευνών του αποτελεί η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις και ομιλίες του στην Ελλάδα βρέθηκε στο Μέγαρο Μουσικής όπου κλήθηκε να απαντήσει σε 25 ερωτήσεις που είχαν τεθεί από το κοινό σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη και άλλους συναφείς προβληματισμούς. Το Politically Incorrect βρέθηκε λοιπόν εκεί παρακολουθώντας αυτήν τη διάλεξη, ενώ στο τέλος είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί του, σε μια συζήτηση που ηχογραφήθηκε αποκλειστικά για τους αναγνώστες της σελίδας μας.

Άραγε τι τεχνολογικές εξελίξεις αναμένουμε να δούμε στο μέλλον;

Τι να σημαίνει άραγε ο όρος «Αριστεία» σε έναν επιστήμονα που κατάφερε το αδιανόητο λύνοντας το γρίφο του Τζον Νας, έναν γρίφο που για 60χρόνια έμενε ανεπίλυτος;

Ερώτηση: Ποιο πιστεύετε θα είναι το επόμενο στάδιο της Τεχνητής Νοημοσύνης; Τι άλλο θα δούμε στο μέλλον;

Απάντηση: Τι θα δούμε ή τι μας λείπει;

Παρέμβαση: Ό,τι θέλετε.

Απάντηση: Αυτό που θα δούμε είναι μία διάχυση της τεχνολογίας πρακτικής εφαρμογής στον κόσμο γύρω μας, σε επίπεδο ανάλυσης δεδομένων. Εφαρμογές στην Ιατρική και σε πολλούς άλλους επαγγελματικούς τομείς. Αυτό όμως που δεν πρέπει να μπερδεύουμε είναι ότι η τεχνολογία μας δεν είναι ικανή στο να δούμε ρομπότ στα επόμενα λίγα χρόνια με νοημοσύνη αντάξια με αυτή των ανθρώπων που κυκλοφορούν γύρω μας.

Ερώτηση: Πιστεύετε πως τα ρομπότ κάποια στιγμή θα διαθέτουν τη δυνατότητα να κυριαρχήσουν του ανθρωπίνου είδους και να ξεφύγουν από τον έλεγχο μας;

Απάντηση: Η ερώτηση εμπεριέχει την υπόθεση ότι θα υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ ανθρώπου και ρομπότ. Δε θεωρώ ότι θα υπάρχει τέτοια διαχωριστική γραμμή. Θεωρώ ότι ο άνθρωπος θα επαυξάνει τις νοητικές του ικανότητες χρησιμοποιώντας τεχνολογία και επομένως το ερώτημα μετατίθεται ουσιαστικά στον άνθρωπο, αυτόν καθ’ αυτόν. Αυτός είναι που σχεδιάζει τον αλγόριθμο, αυτός είναι που χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο και αυτός είναι που και εφοδιάζει τον αλγόριθμο με το τι αποφάσεις θα παίρνει και ο ίδιος αποφασίζει για το πως θα χρησιμοποιήσει τον αλγόριθμο.

Ερώτηση: Σε μια πιο γενική ερώτηση, εργάζεστε σε ένα εξαιρετικό Πανεπιστήμιο του εξωτερικού, θα επιστρέφατε να εργαστείτε στην Ελλάδα;

Απάντηση: Θα επέστρεφα σε κάποιο ποσοστό. Όχι 100%, αλλά ένα ποσοστό της τάξεως του 30%, αν υπήρχε κάποιο επιστημονικό κέντρο το οποίο πραγματικά να εκμεταλλεύεται το ταλέντο που υπάρχει στη χώρα, γιατί υπάρχει ταλέντο στη χώρα και να το αξιοποιεί μέσα στη χώρα. Εγώ στο MIT έχω διδακτορικούς από την Ελλάδα και είναι καταπληκτικοί, αντάξιοι των μαθητών που έχω από άλλες χώρες. Θα ήθελα αυτοί οι φοιτητές να έχουν μία πρόσβαση σε ανώτερη έρευνα και μέσα στη χώρα μας.

Ερώτηση: Άρα δεν πιστεύετε πως φεύγουν για τις οικονομικές απολαβές, αλλά επειδή δεν υπάρχουν τα Κέντρα να εργαστούν;

Απάντηση: Δεν υπάρχει απορρόφηση του ταλέντου μέσα στη χώρα και ξέρεις η απορρόφηση έχει και το άλλο θέμα, ότι σου δίνει τη δυνατότητα να εκφράσεις το ταλέντο σου, δηλαδή αν θες υπάρχουν 2 προβλήματα: Το ένα είναι ότι δεν μπορείς να βρεις δουλειά και το άλλο είναι ότι αν βρεις δουλειά μπορεί να μην είναι πάνω στο αντικείμενο στο οποίο ουσιαστικά χρησιμοποιούνται τα ταλέντα σου και τα 2 είναι πολύ προβληματικά.

Ερώτηση: Ακούμε συνεχώς στην επικαιρότητα τον όρο «Αριστεία» , τι είναι «Αριστεία» για εσάς;

Απάντηση: Αριστεία είναι να έχω ως στόχο να γίνω καλύτερος από αυτό που είμαι τώρα.

Ερώτηση: Ποιος είναι ένας εν ζωή επιστήμονας που θαυμάζετε;

Απάντηση: Πολλούς! Ο Χρίστος Παπαδημητρίου, ο καθηγητής μου είναι ένας από αυτούς.

Εμείς με τη σειρά μας να ευχαριστήσουμε τον κ. Δασκαλάκη και να του ευχηθούμε ό,τι καλύτερο στο αξιοσημείωτο ερευνητικό του έργο, ενώ εμείς μέσω αυτού του άρθρου να ξανατονίσουμε την ανάγκη τα «μεγάλα μυαλά» της χώρας μας να παραμένουν εντός των τειχών και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της πατρίδας μας, για αυτό και η πολιτεία πρέπει να τους εγγυάται τη σωστή διαχείριση των πόρων που κατανέμονται στην έρευνα και τη δημιουργία σύγχρονων Κέντρων στα οποία να μπορούν όλα αυτά τα επιστημονικά προγράμματα να υλοποιηθούν.