Με κύριο προσκεκλημένο και ομιλητή τον «Αναπληρωτή Πρωθυπουργό» και «Υπουργό Εξωτερικών» της μη αναγνωρισμένης οντότητας της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» κ. Kudret Özersay

Την έντονη αντίδραση Ελλήνων φοιτητών και αποφοίτων του King’s College London προκαλεί η εκεί διοργάνωση δημόσιας εκδήλωση με τίτλο: Cyprus: Status Quo or Anew?, με κύριο προσκεκλημένο και ομιλητή τον ‘Αναπληρωτή Πρωθυπουργό’ και ‘Υπουργό Εξωτερικών’ της μη αναγνωρισμένης οντότητας της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ κ. Kudret Özersay.

Συγκεκριμένα, οι Έλληνες φοιτητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου έχουν διαμαρτυρηθεί επίσημα προς πάσα κατεύθυνση, ενώ ο Ελληνικός Σύλλογος Αποφοίτων KCL αναφέρει σε έκτακτη ανακοίνωσή του, που κοινοποιεί στο πανεπιστήμιο:

«Αθήνα, 28η  Ιανουαρίου  2020

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

KING’S COLLEGE LONDON

Θέμα:   Απαράγραπτη και Αδιαπραγμάτευτη η τήρηση της Διεθνούς Νομιμότητας και η Μη Αναγνώριση του ‘Ψευδοκράτους’ της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Με ιδιαίτερη δυσαρέσκεια πληροφορηθήκαμε την πρόθεση της Ένωσης Τούρκων Φοιτητών του Ηνωμένου Βασιλείου (Turkish Student Union of UK, TUSU), καθώς και της Τουρκικής Κοινότητας King’s College (Turkish Society, King’s College) να διοργανώσουν δημόσια εκδήλωση με τίτλο: Cyprus: Status Quo or Anew?, με κύριο προσκεκλημένο και ομιλητή τον ‘Αναπληρωτή Πρωθυπουργό’ και ‘Υπουργό Εξωτερικών’ της μη αναγνωρισμένης οντότητας της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ κ. Kudret Özersay.

Η παροχή βήματος και η προβολή των ψευδεπίγραφων θέσεων του αποκαλούμενου κράτους της ‘Βόρειας Κύπρου’ θίγει και ταυτόχρονα προβληματίζει βαθύτατα, τόσο την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου όσο και τους αποφοίτους του Κολλεγίου King’s College London, στο οποίο και πρόκειται να φιλοξενηθεί.

Η δημόσια έκφραση υποστήριξης της ανωτέρω εκδήλωσης από το ‘Γραφείο Αντιπροσώπευσης της ΤΔΒΚ’ (‘TRNC Representative Office’) αποδεικνύει περίτρανα την προσπάθεια ποδηγέτησης της πάντοτε φιλόξενης και ακαδημαϊκά φιλελεύθερης στέγης του King’s College.

Ο Ελληνικός Σύλλογος Αποφοίτων του King’s College London εκφράζει την πλήρη αντίθεση του στην πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης η οποία παρέχει βήμα στη βεβήλωση της ιστορίας της Κυπριακής τραγωδίας και την ανάδειξη και μονομερή προβολή του Ψευδοκράτους και των προκλητικών πολιτικών στόχων του.

Σήμερα, 60 έτη από την Ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας εκκρεμεί η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της και απουσιάζει η επούλωση των συνεπειών της Τουρκικής εισβολής του 1974.

Η προκλητικότητα όσων επιβουλεύονται την κυριαρχία μιας ενιαίας Κύπρου και προάγουν το διαμελισμό της και τη μη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος χρειάζεται σθεναρή απάντηση.

Για τους λόγους αυτούς, ζητούμε, ως μέλη και ως απόφοιτοι της ακαδημαϊκής κοινότητας του King’s College London τη μη διάθεση αίθουσας και τη μη προβολή των ψευδεπίγραφων θέσεων του κ. Kudret Özersay και του καθεστώτος που ‘εκπροσωπεί’.

Ελπίζουμε ότι οι Πρυτανικές Αρχές, οι Καθηγητές και οι Φοιτητές του King’s College London θα συνεκτιμήσουν ότι μπορούν να συμβάλλουν ενεργότερα στην επίλυση του Κυπριακού δράματος, προάγοντας επιστημονικές δράσεις που διασφαλίζουν τόσο την ακαδημαϊκή ελευθερία όσο και την προσπάθεια ειλικρινούς στήριξης των Κυπριακών δικοινοτικών σχέσεων.

Με εκτίμηση,

Ελληνικός Σύλλογος Αποφοίτων του Πανεπιστημίου King’s College London»

«Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδρούμε σε τέτοιες προκλήσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Επαμεινώνδας Στυλόπουλος.

Σχετική αναφορά στη βουλή αναμένεται να καταθέσει και ο επίσης απόφοιτος, βουλευτής Α Αθήνας ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος.