Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσο και η σύζυγός του, Μελάνια.

Την είδηση έδωσε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω του twitter, ενημερώνοντας ότι και οι δύο θα ξεκινήσουν την καραντίνα και τη διαδικασία ανάκαμψης αμέσως.

Θα το ξεπεράσουμε αυτό μαζί“, αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος στο tweet του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ “είναι καλά”, διαβεβαίωσε ο γιατρός της αμερικανικής προεδρίας, ο Σον Κόνλεϊ.

Ο Τραμπ θα παραμείνει στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της περιόδου της “ανάρρωσής” του, πρόσθεσε ο Κόνλεϊ, τονίζοντας πως θα “συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του” κανονικά, εξ αποστάσεως.

Ο ένοικoς του Λευκού Οίκου θεωρείται πως ανήκει στη λεγόμενη ομάδα υψηλού κινδύνου, τόσο εξαιτίας της ηλικίας του, όσο και επειδή είναι υπέρβαρος.

Η αμερικανική προεδρία γνωστοποίησε παράλληλα ότι το προγραμματισμένο ταξίδι του Τραμπ στη Φλόριντα αποφασίστηκε να ακυρωθεί.

Μια στενή συνεργάτιδα του Τραμπ, η Χόουπ Χιξ, έγινε γνωστό νωρίτερα ότι παρουσιάζει συμπτώματα της COVID-19.

Η Χιξ βρισκόταν στο προεδρικό αεροσκάφος μαζί με τον πρόεδρο όταν ο Τραμπ ταξίδεψε την Τρίτη στο Κλίβλαντ, στην πολιτεία Οχάιο, για να συμμετάσχει στο πρώτο ντιμπέιτ με τον Δημοκρατικό αντίπαλό του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, τον Τζο Μπάιντεν. Ταξίδεψε επίσης μαζί του όταν πήγε με το προεδρικό αεροσκάφος στη Μινεσότα, για να εκφωνήσει την κεντρική ομιλία σε προεκλογική συγκέντρωση των Ρεπουμπλικάνων.

“Φοράει συχνά μάσκα αλλά διαγνώστηκε θετική”, είπε ο Τραμπ και διευκρίνισε πως περνάει “πολύ χρόνο με τη Χόουπ, όπως και με την πρώτη κυρία”.

Ο αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι η στενή συνεργάτιδά του θα μπορούσε να έχει προσβληθεί λόγω των επαφών της με στρατιωτικούς και στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Οι συνεργάτες του στη λεγόμενη “δυτική πτέρυγα” του Λευκού Οίκου υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά, όπως και οι δημοσιογράφοι που πηγαίνουν στις δημόσιες εμφανίσεις του ή ταξιδεύουν μαζί του.

Η Χόουπ Χιξ, η οποία είχε ενταχθεί πολύ νωρίς στην ομάδα που διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία του μεγιστάνα των ακινήτων το 2016, ανήκει στον στενό κύκλο των συνεργατών του προέδρου.

Ανέλαβε την περίοπτη θέση της διευθύντριας επικοινωνίας του Λευκού Οίκου μετά τη νίκη του Τραμπ, αλλά παραιτήθηκε για ένα διάστημα κι εντάχθηκε στον όμιλο Fox, στον οποίο ανήκει το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, προτού επιστρέψει στην Λεωφόρο Πενσιλβάνιας.

Η Χιξ, η οποία σπανίως κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ, λέγεται πως διαθέτει μεγάλη επιρροή στους διαδρόμους. Το πρώην μανεκέν, που δούλεψε για την Ιβάνκα Τραμπ στη Νέα Υόρκη, φέρεται να εισακούεται από τον πρόεδρο, ο οποίος — πράγμα αξιοσημείωτο — ουδέποτε έχει εκφράσει την παραμικρή επιφύλαξη γι’ αυτήν.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υποστεί μακράν το πιο βαρύ πλήγμα από αυτή παγκοσμίως, με σχεδόν 208.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19, και πάνω από 7,2 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο τρόπος που ο Τραμπ αντιμετώπισε την πανδημία του κορονοϊού επικρίνεται πολύ έντονα στις ΗΠΑ, από τους αντιπάλους του, από επιστήμονες, ακόμη και από ορισμένα στελέχη της δικής του παράταξης.

Έχει κατηγορηθεί ότι στέλνει αντιφατικά μηνύματα και προκαλεί σύγχυση, αλλά και για έλλειψη συμπόνιας.

Στη μια δημοσκόπηση μετά την άλλη, η μεγάλη πλειονότητα των Αμερικανών τον κρίνει πολύ αυστηρά για τις ενέργειές του στο πεδίο αυτό.

Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι οι ενέργειες του ιδίου και της κυβέρνησής του έσωσαν εκατομμύρια ζωές.

Ο Τραμπ, ο οποίος θα διεκδικήσει άλλα τέσσερα χρόνια στην προεδρία των ΗΠΑ την 3η Νοεμβρίου, έχει εμφανιστεί τελευταία σε πολλές προεκλογικές συγκεντρώσεις με χιλιάδες ανθρώπους στο ακροατήριο κάθε φορά, αψηφώντας τις συστάσεις ειδικών εναντίον των συγκεντρώσεων με τη συμμετοχή πλήθους ανθρώπων.

Ο αμερικανός πρόεδρος και πολλοί συνεργάτες του σπανίως φορούν μάσκες κι ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος χλευάζει όσους χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο μέσο ατομικής προστασίας συστηματικά.