Ντόμινο εξελίξεων σε διεθνές, αλλά και εγχώριο πολιτικό επίπεδο πυροδότησε η υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου για τη θέση της Γενικής Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), εκ μέρους της Ελλάδας.
Η μεταπήδηση της πρώην Επιτρόπου της ΕΕ και υπουργού των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ στην κορυφή των επιτελικών στελεχών των διεθνών οργανισμών, εφόσον αν η κ. Διαμαντοπούλου κόψει πρώτη το νήμα, θα σημάνει την πλήρη αναβάθμιση της Ελλάδας στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων, ιδίως όταν οι δείκτες και οι μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ επηρεάζουν την μακροοικονομική και δημοσιονομική ικανότητα μιας χώρας.
Κυρίως όμως, η κίνηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη να χρήσει την κ. Διαμαντοπούλου ως «εθνική υποψήφια» για μια θέση σε κάθε περίπτωση μη κομματική, έκανε strike στην πίστα του πολιτικού μπόουλινγκ, προκαλώντας παράπλευρες αντιδράσεις και παρενέργειες. Μολονότι ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε από την πρώτη στιγμή πως «η κυρία Διαμαντοπούλου αποτελεί μία υπερκομματική επιλογή, με πολυδιάστατη επιστημονική και κοινωνική διαδρομή. Με διεθνή εμπειρία και αναγνώριση», δεν άργησαν να φανούν στον πολιτικό ορίζοντα σενάρια διεύρυνσης της ΝΔ προς το Κέντρο, αλλά και «εισπήδησης» του Πρωθυπουργού στην δεξαμενή της Κεντροαριστεράς, με δεδομένο μάλιστα ότι χθες αναβαθμίστηκε σε Σύμβουλο (από Αναπληρωτή Σύμβουλο) Εθνικής Άμυνας του Πρωθυπουργού ο κ. Θάνος Ντόκος.
Η… διαβολική, «πασοκική» σύμπτωση άναψε φωτιές στα δημοσιογραφικά γραφεία, καθώς η κ. Διαμαντοπούλου έλαβε δημόσια χθες το «χρίσμα» για την προεκλογική της καμπάνια, χωρίς, ωστόσο, η πρόθεσή της να διεκδικήσει τα ηνία του διεθνούς οργανισμού να έχει γίνει κατά κάποιο τρόπο γνωστή το προηγούμενο διάστημα.
Στον αντίποδα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το protothema.gr, η πρώην υπουργός έγινε αποδέκτης πληροφοριών από την Ευρώπη αναφορικά με την πρόθεση του κ. Γκουρία να αποχωρήσει (μετά από 3 διαδοχικές θητείες), εκφράζοντας την επιθυμία της να τον διαδεχθεί προς το Μέγαρο Μαξίμου. Οι ένοικοί του με τη σειρά τους διέγνωσαν πως η υποψηφιότητα της κ. Διαμαντοπούλου είναι αρκετά ισχυρή, με τον Πρωθυπουργό να δίνει τόσο τη συγκατάθεσή του στην πρώην Επίτροπο, αλλά και χείρα βοηθείας στο εξής προς ενίσχυση του προεκλογικού της αγώνα.
Παρά το γεγονός ότι η κ. Διαμαντοπούλου διατηρεί διαχρονικά ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με κορυφαίες προσωπικότητες κυρίως στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ο ΟΟΣΑ όμως αποτελείται από 37 χώρες (22 μόνο ευρωπαϊκές), διασκορπισμένες σε όλες τις ηπείρους. Μάλιστα, οι υποψηφιότητες των κρατών -μελών αναμένονται μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, ενώ οι ακροάσεις όλων των υποψηφίων γενικών γραμματέων -οι οποίοι υπολογίζονται σε 8- θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο και η επιλογή εκείνου που θα προκριθεί αναμένεται περί το τέλος Μαρτίου 2021.
Ασχέτως της τελικής έκβασης, η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας της κ. Διαμαντοπούλου έγινε δεκτή ως θετική έκπληξη από διαφορετικές πλευρές του πολιτικού φάσματος, αφού η ίδια δέχτηκε δημόσια τα συγχαρητήρια στελεχών, τα οποία ταυτόχρονα ανήκουν σε πολλά και διαφορετικά κόμματα.
Από τον Στέφανο Μάνο και τον Γιάννη Μανιάτη, μέχρι τον Γρηγόρη Ψαριανό και την Μιράντα Ξαφά άπαντες έσπευσαν να συγχαρούν δημόσια την κ. Διαμαντοπούλου, ενώ θετική υπήρξε και η πρώτη αντίδραση του κόμματός της, δηλαδή του Κινήματος Αλλαγής.
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια δυναμική συζήτηση για τους νέους και να τους φέρουμε πίσω στην πολιτική.