Η επίσημη τελετή στη μνήμη του καθηγητή Σαμουέλ Πατί τον οποίο αποκεφάλισε ο τσετσενικής καταγωγής, γεννημένος στη Ρωσία 18χρονος ισλαμιστής, έλαβε χώρα στον περίβολο του πανεπιστημίου της Σορβόννης χθες το βράδυ.

Η επιλογή του χώρου δεν ήταν τυχαία. «Ελευθερία – Ισότητα – Αδελφότητα» προβάλλονταν οι τρεις λέξεις – σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας στους τοίχους του παρισινού ναού της γνώσης και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Υπό τους ήχους του τραγουδιού One των U2, το οποίο είχε ζητήσει η οικογένεια του αδικοχαμένου καθηγητή, ξεκίνησε η τελετή στον περίβολο της Σορβόννης.

Η τιμητική φρουρά μετέφερε το φέρετρο και πάνω του τοποθέτησε, σε κόκκινο βελούδο, το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής που μετά θάνατον απονεμήθηκε στον καθηγητή Πατί.

Ο πεντάχρονος γιός του Εμανουέλ Πατί αναγορεύτηκε παράλληλα «ορφανό πολέμου», μια διάκριση που δίνει το γαλλικό κράτος σε παιδιά των οποίων οι γονείς σκοτώθηκαν σε περίοδο πολέμου ή επίθεσης.

Φίλοι, συνάδελφοι και μαθητές του διάβασαν κείμενα που αγαπούσε ο αδικοχαμένος καθηγητής. Οι μαθητές του σημείωσαν πως ο Πατί τους ενθάρρυνε να σχηματίζουν δική τους άποψη για τα πράγματα και να είναι ανεξάρτητοι. Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε πως η Γαλλία δεν θα υποταχθεί στον φόβο.

«Ο Σαμουέλ Πατί έγινε το πρόσωπο της γαλλικής δημοκρατίας. Πλέον συμβολίζει την δύναμη μας και την αποφασιστικότητα μας να νικήσουμε τους τρομοκράτες και τους ακραίους Ισλαμιστές. Στη χώρα μας, ο φανατισμός δεν χωράει. Είμαστε μια κοινωνία ελεύθερων πολιτών και έτσι θα συνεχίσουμε να ζούμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε τα σκίτσα, τις καρικατούρες και τα σχέδια. Ακόμη κι αν κάποιοι υποχωρούν, στη Γαλλία κύριε καθηγητά, τα φώτα δεν θα σβήνουν ποτέ» υποστήριξε ο Γάλλος Πρόεδρος.