Την αύξηση της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες έχει αποφασίσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από 1ης Ιανουαρίου η διάρκεια της θητείας θα διαμορφωθεί οριζόντια στους 12 μήνες για όλους, ανεξαρτήτως τού αν κληθούν για κατάταξη στον Στρατό, στο Ναυτικό ή στην Αεροπορία.
Με σκοπό να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στελέχωσης των στρατιωτικών μονάδων στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό, η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας για όσους καταταγούν στον Στρατό Ξηράς μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021 θα διαμορφωθεί στους 12 μήνες, από εννέα που είναι σήμερα για όλους τους οπλίτες θητείας που υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό.
Η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας θα παραμείνει αμετάβλητη στους 12 μήνες για όσους επιλέγονται να υπηρετήσουν στην Πολεμική Αεροπορία.
Στο Πολεμικό Ναυτικό η θητεία σήμερα είναι εννέα μήνες για όσους Ελληνες υπηρετούν σε πολεμικά πλοία και 12 για όσους τοποθετούνται σε υπηρεσίες ξηράς. Από το 2021 και στο Πολεμικό Ναυτικό η θητεία θα γίνει δωδεκάμηνη για όλους, ασχέτως του αν επιλέγονται ως μέλη πληρωμάτων πολεμικών πλοίων ή βοηθητικό προσωπικό σε υπηρεσίες στους ναυστάθμους. Με τον τρόπο αυτό οι ναύτες που κάνουν τη θητεία τους στο Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούν να μετακινούνται από υπηρεσίες σε πολεμικά πλοία και αντίστροφα, ανάλογα με τις ανάγκες.
Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, σε συνεννόηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, έχει ήδη καταλήξει στην απόφαση για αύξηση του χρόνου της θητείας. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες ώστε όλοι οι Ελληνες που θα κληθούν να υπηρετήσουν τη θητεία τους από το 2021 και μετά να γνωρίζουν ότι θα παραμείνουν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων για διάστημα 12 μηνών. Κάθε σειρά που καλείται ανά τρίμηνο για κατάταξη αποδίδει κατά μέσο όρο από 6.000 έως 10.000 άνδρες.
Σήμερα, όπου η τουρκική επιθετικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο, οι στρατεύσιμοι που υπηρετούν στον Στρατό, στο Ναυτικό και την Αεροπορία υπολογίζονται σε περίπου 40.000. Με την παραμονή των υπόχρεων στράτευσης στις μονάδες τους για διάστημα 12 μηνών, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί η αύξηση του ποσοστού στελέχωσης σε κρίσιμους σχηματισμούς.
Βασικό ερώτημα είναι τι θα ισχύσει για τους Ελληνες που ήδη υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία και πρόκειται να απολυθούν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη που φαίνεται να υιοθετούν τα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, προβλέπεται ο διαχωρισμός των ήδη υπηρετούντων σε δύο διαφορετικές κατηγορίες.
Το κριτήριο θα είναι το υπόλοιπο θητείας που θα έχουν οι ήδη υπηρετούντες την 1η Ιανουαρίου του 2021. Οσοι έχουν υπόλοιπο θητείας μεγαλύτερο των έξι μηνών, θα υπηρετήσουν συνολικά 12 μήνες, είτε υπηρετούν στον Στρατό, είτε έχουν μετατεθεί σε πολεμικό πλοίο. Οι υπόλοιποι Ελληνες που θα φοράνε τα χακί την 1η Ιανουαρίου έχοντας υπόλοιπο θητείας μικρότερο των έξι μηνών, θα υπηρετήσουν 90 ημέρες επιπλέον (διάστημα τριών μηνών).
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια δυναμική συζήτηση για τους νέους και να τους φέρουμε πίσω στην πολιτική.