Γράφει ο Γιώργος Κώστας

Τέλος στα Πλαστικά μιας χρήσης έρχεται να δώσει το νέο νομοσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το οποίο η Ελλάδα θέλει να γίνει από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα αποσύρει τα Πλαστικά Μιας Χρήσης, σηματοδοτώντας, έτσι , την αρχή μίας νέας εποχής χωρίς πλαστικά.

Αδήριτη, εδώ και αρκετά χρόνια, ήταν η ανάγκη κατάργησης του πλαστικού μίας χρήσης, το οποίο ήταν επιζήμιο για τους θαλάσσιους οργανισμούς. Φέτος, ύστερα από αρκετά χρόνια φαίνεται πως η ανάγκη αυτή γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κύριος Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε αδρομερώς το νέο νομοσχέδιο  για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904/ΕΕ που αποβλέπει στην μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον , όπως ορίστηκε από τους αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό, «Το νομοσχέδιο για την απόσυρση των Πλαστικών Μιας Χρήσης έρχεται να αλλάξει συνήθειες της καθημερινότητάς μας. Πολιτεία, αγορά και πολίτες καλούμαστε να βγάλουμε από την καθημερινότητά μας πλαστικά μίας χρήσης επιζήμια για το Περιβάλλον, όπως πλαστικά προϊόντα που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν, αλλά και τα οποία δημιουργούν το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης στις θάλασσές μας».

Όπως έκανε γνωστό ο ΥΠΕΝ, η απόσυρση των Πλαστικών μιας Χρήσης θα πραγματοποιηθεί 6 μήνες νωρίτερα στον Δημόσιο Τομέα.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο:

Το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των πλαστικών μιας Χρήσης από τον Ιούλιο του 2021. Η διαδικασία αυτή , όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, για τον Δημόσιο Τομέα θα πραγματοποιηθεί έξι μήνες νωρίτερα , ξεκινώντας έτσι από τον Ιανουάριο του 2021.

Με το νομοσχέδιο αυτό, από τον Ιούλιο του 2021 , θα απαγορεύεται ρητά η κυκλοφορία των εξής 10 πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης :

*μαχαιροπίρουνα,

* πιάτα,

* καλαμάκια,

* περιέκτες από φελιζόλ

* κυπελάκια ποτών από φελιζόλ,

* περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ,

* αναδευτήρες ποτών,

* μπατονέτες,

* στηρίγματα για μπαλόνια,

καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα πλαστικά).

Στόχος του παρόντος νομοσχεδίου είναι να περιοριστεί στο ελάχιστο η χρήση πλαστικών ποτηριών και πλαστικών περιεκτών τροφίμων κατά 30%  μέχρι το 2024 και κατά 60% μέχρι το 2026.

Συνεχίζοντας, ο κύριος Χατζηδάκης τόνισε πως «Παράλληλα, υπάρχουν νέες προδιαγραφές για τα προϊόντα αυτά. Όλα τα καπάκια θα πρέπει να είναι προσαρτημένα στα μπουκάλια τους μέχρι το 2024, ενώ τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να κατασκευάζονται από 25% ανακυκλωμένο περιεχόμενο το 2025 και από 30% αντίστοιχα το 2030..>>

<<Παρέχεται ταυτόχρονα το κίνητρο στους παραγωγούς των προϊόντων αυτών να μειώνονται οι υποχρεωτικές τους εισφορές στα συστήματα ανακύκλωσης, όσο περισσότερο ανακυκλωμένο περιεχόμενο έχουν στα προϊόντας τους (eco-modulation) >>, συνέχισε.

Επεσήμανε δε πως εισάγονται νέες απαιτήσεις σήμανσης από τον Ιούλιο του 2021, αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις συγκεκριμένων προϊόντων , όπως είναι τα πλαστικά ποτήρια, τα υγρά μαντηλάκια, τα είδη προσωπικής υγιεινής και τα καπνικά προϊόντα. Τέλος, κατέστη σαφές πως θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος και πως για όσα προϊόντα απαγορεύονται, ορίζονται εναλλακτικές λύσεις στους επιχειρηματίες με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για την συγγραφή του παρόντος άρθρου :

cnn.gr.

Naftemporiki.gr