Γράφει ο Μάνθος Καψάλης

Δυο άσχημες εικόνες είδαμε τις προηγούμενες ημέρες στην τηλεόραση. Από τη μια σε νοσοκομείο στοιβαγμένους σάκους και νεκρούς από τον κορονοιό, ένα πλάνο που κατά τη γνώμη μου δε θα έπρεπε να έχει προβληθεί καθώς επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία των τηλεθεατών. Από την άλλη η Αυγή, επίσημη κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ πρώτα έδειξε τάφους σε ανάρτησή της για να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, ύστερα διέγραψε την σχετική ανάρτηση υπό την πίεση χιλιάδων αρνητικών σχολίων για να επανέλθει κατηγορώντας της εθελόντριες νοσηλεύτριες που σπεύδουν από όλη την Ελλάδα να διασώσουν τα υπό κατάρρευση νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ως “φερετζέ του νεοφιλελευθερισμού”.

Κατηγόρησε λοιπόν η Αυγή αυτές τις γυναίκες που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να σώσουν άλλες ζωές. Αυτές τις γυναίκες έβαλε στο στόχαστρο η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ! Και προφανώς αυτό εκφράζει και τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια συγνώμη υστερόβουλη δεν μπορεί να σβήσει αυτό το γεγονός. Οτι τη στιγμή που συνάνθρωποί μας πεθαίνουν και οι γιατροί δίνουν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή ασθενείς, τη στιγμή που χρειάζονται κάθε βοήθεια που μπορεί να τους παρασχεθεί το πιο μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης προσπαθεί να καπηλευτεί τους νεκρούς που είναι αποτέλεσμα της δράσης ενός πολύ επικίνδυνου ιού και να στοχοποιήσει μερικούς (ή και όλους τους γιατρούς και λοιπό προσωπικό που παλεύουν να τον αντιμετωπίσουν). Με αυτή της τη στάση η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να απομονωθεί ακόμη περισσότερο, στην άκρη της κοινωνίας.

Τα παραπάνω όμως δεν παραγράφουν τις κυβερνητικές ευθύνες για το φιάσκο που ζούμε. Γιατί σίγουρα το καλοκαίρι υπήρχε χρόνος για να προσληφθεί έκτακτο προσωπικό στα νοσοκομεία (κάτι το οποίο έγινε αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό από αυτό που τελικά έπρεπε), να αυξηθούν οι ΜΕΘ (οι οποίες αυξήθηκαν κυρίως με δωρεές), να ληφθούν μέτρα κατά της διασποράς όπως η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό όπως είχε γίνει την άνοιξη. Ένα ακόμη μέτρο που έπρεπε να είχε ληφθεί ήταν η διεξαγωγή γρήγορων τεστ στα αεροδρόμια σε κάθε τουρίστα με χρέωση των τουριστών. Γιατί αυτό που συνέβη το καλοκαίρι είναι πως οι τουρίστες ήρθαν, κάποιοι λίγοι από αυτούς ήταν άρρωστοι, διέσπειραν την νόσο τον Ιούλιο-Αύγουστο και δημιούργησαν μικροεστίες οι οποίες με τον χρόνο θέριεψαν και είχαμε την έξαρση η οποία παρατηρήθηκε προς τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Για να λειτουργήσει μια δημοκρατία σωστά χρειάζεται μια ικανή κυβέρνηση και μια εξ ίσου ικανή αντιπολίτευση. Με αυτές τις προϋποθέσεις ο κόσμος είναι δυνατό όταν για κάποιους λόγους δεν είναι ικανοποιημένος από την κυβέρνηση να υποστηρίξει την αντιπολίτευση. Στην Ελλάδα όμως δυστυχώς έχουμε μια αντιπολίτευση η οποία περιμένει να πεθάνει ο κόσμος για να ασκήσει κριτική και μια κυβέρνηση η οποία αν και έκανε προσπάθειες για να αντιμετωπίσει την νόσο δεν κατάφερε να βρει τα σωστά μέτρα για να το πράξει με επιτυχία επιτυγχάνοντας δύο παράλληλους στόχους. Από την μια να μην κλείσει η οικονομία και από την άλλη να μην ξεφύγει η νόσος από συγκεκριμένα πλαίσια ώστε να αντέξει το σύστημα υγείας. Είναι απόλυτα δεδομένο οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε πάει καθόλου καλύτερα σε αυτή την τεράστια πρόκληση. Είτε θα είχε κλείσει τον κόσμο σε μια αυστηρότατη καραντίνα καταστρέφοντας την οικονομία όπως το 2015 με την ηρωική διαπραγμάτευση κατέστρεψε την ανάκαμψη που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση Σαμαρά είτε θα τα είχε αφήσει όλα ανοιχτά στη λογική “βλέποντας και κάνοντας” με μια ακόμη τεράστια καταστροφή. Δυστυχώς στην σημερινή Ελλάδα έχουμε μια κυβέρνηση με σοβαρές αδυναμίες και μια αντιπολίτευση με έλλειψη νόησης!