Γράφει ο Αντώνης Βλάχος
  1. Ισλανδία

Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά δεκατρείς «Άγιους Βασίληδες» διαθέτει η χριστουγεννιάτικη παράδοση της Ισλανδίας. Η ομάδα τους ονομάζεται Yule Lads και μοιάζουν με κοντά, άσχημα αλλά τρισχαριτωμένα τρολ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον μύθο, ξεκινούν τις «επισκέψεις» τους από τις 12 Δεκεμβρίου και για τον υπόλοιπο μήνα. Αλλά όχι όλα μαζί. Κάθε φορά κι ένα διαφορετικό από αυτά, καλύπτοντας ακριβώς το χρονικό διάστημα μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου. Ο στόχος τους, να σκορπίζουν έναν ευχάριστο πανικό με τις σκανδαλιές τους, καθώς μπαίνουν στο σπίτι από το τζάκι και γεμίζοντας τον χώρο με αστρόσκονη.  

 

  1. Ολλανδία

Στην ίδια παράδοση των τρολ της Βόρειας Ευρώπης, κινείται και η Ολλανδία. Εδώ υπάρχει μονάχα ένα, μικρόσωμο,  με το όνομα Zwarte Piet, ελληνιστί Μαύρος Πέτρος. Είναι όντως μαύρο καθώς περνά το χρόνο του σκάβοντας σε ανθρακωρυχεία και γι αυτό δεν γίνεται αντιληπτό όταν ανεβοκατεβαίνει τις καμινάδες των σπιτιών αφού ο καπνός και τα κάρβουνα δεν το ενοχλούν.

Σύμφωνα με την παράδοση, το χόμπι του είναι να παρακολουθεί τα παιδιά, δίνοντας αναφορά στον Άγιο Βασίλη για το ποια ήταν καλά και ποια όχι, και να συνοδεύει στο μοίρασμα των δώρων. Τα κακά παιδιά, αντί για δώρα βρίσκουν από τον Μαύρο Πέτρο μια κάλτσα γεμάτη κάρβουνα.

  1. Καταλονία

Με συμβολικές ,αλλά καθόλου συνηθισμένες εικόνες,  είναι τα Χριστούγεννα στην Καταλονία. Χαρακτηριστικά, για τον παραδοσιακό στολισμό, οι Καταλονοί τοποθετούν στα σπίτια τους μία φιγούρα στην στάση της αφόδευσης, την «El Caganer». Μην σας φαίνεται παράξενο. Συμβολίζει την καλή τύχη και τη γονιμότητα της γης, ώστε η χρονιά που ακολουθεί να φέρει καλή και μεγάλη σοδειά…

Τα παιδιά, από την άλλη, ακολουθούν κι αυτά το δικό τους έθιμο. Φροντίζουν ένα κούτσουρο από τις 8 Δεκέμβρη μέχρι την αλλαγή του χρόνου. Πρέπει, δηλαδή, να το έχουν σκεπασμένο με μία κουβέρτα και να το «ταΐζουν» κάθε απόγευμα με Turron, το γνωστό σε μας μαντολάτο. Έτσι, θα το κρατούν ζεστό και καλοταϊσμένο ώστε να «αφοδεύσει» πολλά γλυκά την Πρωτοχρονιά.

  1. Αυστρία

Ένα όχι και τόσο «γιορτινό» έθιμο των ημερών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς  έχουν οι αυστριακοί. Ο Άγιος Βασίλης έχει έναν δίδυμο αδερφό εξίσου διάσημο με αυτόν. Ονομάζεται Krampus. Ουσιαστικά, είναι το ακριβώς αντίθετο από τον γλυκό και αγαπημένο Άγιο, αφού είναι δαίμονας που παρακολουθεί τα παιδιά και τιμωρεί όσα ήταν τα κακά της χρονιάς που πέρασε, παίρνοντάς τα μαζί του στα σκοτεινά έγκατα της γης

  1. Νορβηγία

Κάθε παραμονή Χριστουγέννων στη Νορβηγία μάγισσες και διάφορα άλλα δαιμόνια αναζητούν από τις αυλές των σπιτιών σκούπες, τις οποίες επιθυμούν και κλέβουν προκειμένου να πετάξουν. Γι’ αυτό είναι παράδοση να κρύβουν οι Νορβηγοί τις σκούπες το βράδυ εκείνο ώστε τα κακά πνεύματα να μην πλησιάσουν το σπίτι τους και να προλάβουν το κακό.