Γράφει ο Νίκος Βότσιος

Άλλη μια εβδομάδα πέρασε στην αγωνία των μέτρων. Του ανοίγματος-κλεισίματος, του άγχους, του τι επιτρέπεται, τι και πόσοι κινδυνεύουν αυτή την εβδομάδα με πρόστιμο. Μάλιστα, αυτή τη φορά οι επόμενες εβδομάδες ονομάστηκαν «καθοριστικές» αντί για «κρίσιμες», όπως τις ονομάζαμε όλο το περασμένο έτος, καθώς το όλο επικοινωνιακό της πανδημίας κοντεύει να γίνει πιο κουραστικό και από την ίδια την πανδημία.

Από τη μία, έχουμε Υπουργούς που τάζουν ανοίγματα, ο καθένας στο δικό του ακροατήριο προκειμένου, μεταξύ μας, να διασφαλίσει τις ψήφους στις επόμενες εκλογές. Οι Υπουργοί Παιδείας και Ανάπτυξης κάθε βδομάδα σκίζονται στα παράθυρα πως ήρθε η ώρα του ανοίγματος και από την άλλη το Υγείας να καθησυχάζει τους πιο φοβισμένους πολίτες πως τίποτα δεν ανοίγει χωρίς έγκριση των ειδικών. Κάπως έτσι όλοι θα είναι ευχαριστημένοι, σωστά; Λάθος. Αυτή η τακτική των πολλαπλών αντικρουόμενων μηνυμάτων όντως απέδωσε τους πρώτους μήνες αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να έχει ισχύ επ’ αόριστον. Κι όμως. Πολιτικοί κάθε απόχρωσης πάντοτε είχαν απάντηση σε κάθε δυσκολία. Συχνά η απάντηση είναι η ίδια, η εξέδρα. «Οι επιστήμονες αποφασίζουν» λένε οι μεν. «Η επιτροπή απλά εισηγείται» απαντούν οι γιατροί, επίσης χρόνια στο κουρμπέτι. Δεν είναι κορόιδα να πάρουν την ευθύνη για τα όποια λάθη ή ατέλειες.

Το πρόβλημα όμως παραμένει. Και σε μεγάλο βαθμό ξεκινά από την ίδια την επιτροπή. Πηγές αναφέρουν πως αρκετοί εκ των ειδικών έχουν ήδη κάνει συζητήσεις – αν όχι συμφωνήσει – περί συμμετοχής στα ψηφοδέλτια των κομμάτων στις επόμενες εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν. Αν το σκεφτεί κανείς δεν είναι παράλογο. Κανείς δεν είναι τόσο προβεβλημένος όσο οι συγκεκριμένοι γιατροί τον τελευταίο χρόνο, με καθημερινή παρουσία στα κανάλια σε βαθμό που κανείς εύλογα αναρωτάται για το αν τα κενά μεταξύ των συνεντεύξεων επιτρέπουν την παρακολούθηση ασθενών.

Οι παθογένειες όμως δε σταματούν εκεί. Συγκεκριμένα θέλω να σταθώ σε μια αναφορά-καταγγελία του Υπουργού Ανάπτυξης η οποία μου τράβηξε το ενδιαφέρον: Σε αντίθεση με τα σουπερμάρκετ που αποκλείσανε τα είδη λιανικής για λόγους ανταγωνισμού, καθώς τα αντίστοιχα καταστήματα βρισκόταν σε αναστολή εργασίας με κρατική εντολή, η επιτροπή ειδικών αποφάσισε να κρατήσει από την ερχόμενη εβδομάδα κλειστά τα κέντρα αισθητικής (σε αντίθεση με τα κομμωτήρια ή τα καταστήματα νυχιών), ενώ παράλληλα επιτρέπει τις ίδιες υπηρεσίες όταν αυτές τελούνται σε ιατρείο, δηλαδή από τους συναδέλφους τους. Ζήτω η συναδελφική αλληλεγγύη, ζήτω και τα 200 χρόνια. Η κουτοπονηριά ζει και βασιλεύει. Για την ώρα ας ελπίσουμε να μην ξανακλείσουμε.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Πρωινός Λόγος 2/4/2021