Η έναρξη των εμβολιασμών και η ανάπαυλα που επικρατεί στα εθνικά θέματα δίνουν την εικόνα του νεκρού χρόνου που αναζητούσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ανακατέψει την κυβερνητική τράπουλα.

Δεκαοκτώ μήνες μετά τις εκλογές εκτιμάται ότι έχει έρθει η στιγμή να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, καθώς κλείνει ένας κύκλος της κυβέρνησης που κλήθηκε να αντιμετωπίσει καυτά θέματα και υπάρχει πλήρης εικόνα τόσο για τα σημεία όπου παρουσιάστηκαν υστερήσεις όσο και για τους τομείς που απέδωσαν.

Οι συζητήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο προεξοφλούν εξελίξεις ακόμα και το επόμενο δεκαήμερο, με τον πρωθυπουργό να σταθμίζει τις αποφάσεις του. Πρόκειται για ένα θέμα που συζητεί υπό άκρα μυστικότητα μόνο με τους στενούς του συνεργάτες και στόχος είναι να μην υπάρξουν διαρροές.

Υπάρχουν πληροφορίες για κάποιες πρώτες βολιδοσκοπήσεις σε υπουργούς, χωρίς να είναι σαφές αν οι αλλαγές που θέλει να κάνει ο κ. Μητσοτάκης θα αφορούν πρόσωπα, ή έναν δομικό ανασχηματισμό που θα περιλαμβάνει και πολλές εκπλήξεις.

Από το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να σταματήσουν τη σχετική συζήτηση, καθώς θέλουν να διατηρηθεί όσο είναι δυνατόν το στοιχείο του αιφνιδιασμού. «Είναι θέμα του πρωθυπουργού όταν θέλει και όταν κρίνει σκόπιμο να κάνει οποιαδήποτε αλλαγή -το ξέρει αυτό μόνον ο πρωθυπουργός», δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Έμπειρα πολιτικά στελέχη εκτιμούν ότι από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να τρέχει το πρόγραμμα των εμβολιασμών μετά την παραλαβή, σήμερα, της πρώτης μεγάλης παρτίδας εμβολίων, και ο κ. Μητσοτάκης πάρει τις αποφάσεις του για το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής μετά την 7η Ιανουαρίου, θα είναι η κατάλληλη στιγμή για τις όποιες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, οι αλλαγές θα συνοδεύονται από ένα συνολικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα της χώρας, μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου ανασυγκρότησης θα κρίνουν εν πολλοίς και αλλαγές που θα γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα, με στόχο να αξιοποιηθούν πρόσωπα τα οποία εκτιμάται ότι έχουν αποδώσει στους τομείς που κλήθηκαν να διαχειριστούν. Επίσης, αναμένεται να αξιοποιηθούν βουλευτές της ΝΔ με την είσοδό τους στην κυβέρνηση, γι’ αυτό αξιολογείται η παρουσία τους αυτούς τους 18 μήνες στα κοινοβουλευτικά έδρανα.