Μία εβδομάδα πριν αποχωρήσει από την προεδρία, ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε αντιμέτωπος με ακόμη μία ντροπιαστική στιγμή στη θητεία του: Εγινε ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που για δεύτερη φορά στην 4ετή θητεία του παραπέμπεται σε διαδικασία καθαίρεσης, γεγονός που τον καθιστά, όπως σχολίασαν καυστικά αναλυτές στο CNN, ως τον «χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία».

Κανείς δεν έχει βρεθεί δύο φορές σε αυτή τη θέση, με τη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο να διαφέρει καθώς ο Ρεπουμπλικάνος αποχωρεί από την προεδρία ούτως ή άλλως στις 20 Ιανουαρίου. Ωστόσο, η παραπομπή του και η πιθανή καθαίρεσή του θα έχει μεγάλη σημασία τόσο συμβολικά, όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ, όσο και για το πολιτικό μέλλον του Τραμπ, το οποίο θέλουν να «τελειώσουν» οι Δημοκρατικοί…

Πρωτόγνωρες εικόνες με συνεδρίαση υπό το βλέμμα της Εθνοφρουράς
Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, αυτό που προκάλεσε τεράστια αίσθηση ήταν η εικόνα με εκατοντάδες ανθρώπους της Εθνοφρουράς εντός και εκτός Καπιτωλίου. Υπό τον φόβο νέων αντιδράσεων των οπαδών του Τραμπ, είχε δοθεί εντολή για ισχυρή φύλαξη στο κτίριο, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διαδικασία της ψηφοφορίας. Οπως και έγινε, με το αποτέλεσμα να είναι αυτό που περίμεναν οι Δημοκρατικοί.

Η παραπομπή του Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσης στη Γερουσία ήταν δεδομένο πως θα ψηφιστεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, από τη στιγμή που οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία. Ωστόσο, υπήρξαν και 10 Ρεπουμπλικάνοι που ψήφισαν «ναι», δείχνοντας πως πλέον ο απερχόμενος πρόεδρος δεν έχει την πλήρη στήριξη από το κόμμα του. Με 232 ψήφους υπέρ, έναντι 197 κατά και 4 «παρών», ο Ντόναλντ Τραμπ παραπέμπεται με την κατηγορία της υποκίνησης σε εξέγερση, με αφορμή τα επεισόδια στο Καπιτώλιο.

Οι δέκα Ρεπουμπλικάνοι που ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του ήταν οι: Ανταμ Κίνσιγκερ (Ιλινόι), Λιζ Τσέινι (Γουαϊόμινγκ), Τζον Κάτκο (Νέα Υόρκη), Φρεντ Απτον (Μίσιγκαν), Τζέιμι Ερέρα Μποτλέρ (Ουάσιγκτον), Πίτερ Μάγιερ (Μίσιγκαν), Νταν Νιουχάουζ (Ουάσιγκτον), Αντονι Γκονζάλες (Οχάιο), Τομ Ράις (Νότια Καρολίνα), Ντέιβιντ Βαλαντάο (Καλιφόρνια).

Η Γερουσία αποφασίζει για τον Τραμπ -Τι σχεδιάζουν οι Δημοκρατικοί αν τιμωρηθεί
Πλέον μένει να αποφασίσει η Γερουσία για το αν θα επιβάλει κυρώσεις στον Τραμπ. Μοιάζει πάντως απίθανο η παραπομπή του Τραμπ να οδηγήσει στην καθαίρεσή του προτού να λήξει η θητεία του, καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, απέρριψε τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών να συγκαλέσει εκτάκτως το Σώμα για να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία αποπομπής. Στην περίπτωση που ο Τραμπ αποπεμφθεί, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερουσία να του απαγορεύσει να διεκδικήσει ξανά οποιοδήποτε αξίωμα.

Το ζήτημα ωστόσο δεν φαίνεται πως θα τελειώσει εκεί, ακόμη και αν επιβληθούν κυρώσεις στον Τραμπ. Με τον ίδιο να έχει δηλώσει πως σκοπεύει να κατέβει υποψήφιος και το 2024, οι Δημοκρατικοί, διά στόματος Τσακ Σούμερ, έκαναν γνωστό πως αν κριθεί ένοχος ως υποκινητής της επίθεσης στο Καπιτώλιο, τότε το επόμενο βήμα θα είναι να θέσουν πρόταση για ξεχωριστή ψηφοφορία με θέμα τον διά παντός αποκλεισμό του από το δικαίωμα να διεκδικήσει οποιοδήποτε αιρετό αξίωμα. Με δεδομένο μάλιστα πως οι Δημοκρατικοί θα έχουν το πάνω χέρι πλέον και στη Βουλή και στη Γερουσία από τις 20 Ιανουαρίου, ο δρόμος για την επιστροφή του Τραμπ στις επόμενες εκλογές θα είναι πολύ δύσκολος.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ άξιζε να γίνει ο πρώτος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία που θα φέρει το στίγμα της παραπομπής του δύο φορές. Και εάν κριθεί ένοχος, θα διεξαχθεί ψηφοφορία για να εμποδιστεί να είναι εκ νέου υποψήφιος για οποιοδήποτε αιρετό αξίωμα», ανέφερε ο Σούμερ. Ωστόσο, για να περάσει ένα τέτοιο ψήφισμα, θα πρέπει να συγκεντρωθούν τα δύο τρίτα των ψήφων.

Η Πελόζι «πόζαρε» με την υπογραφή του διατάγματος
Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι επιδείκνυε στις κάμερες και τους φωτογράφους την απόφαση του Σώματος.

«Η Βουλή απέδειξε πως κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Απέδειξε ότι ο Τραμπ είναι ξεκάθαρα ένας κίνδυνος για την πατρίδα μας και ότι για άλλη μία φορά τιμήσαμε τον όρκο μας να προστατέψουμε το Σύνταγμα. Και τώρα, δυστυχώς, με βαριά καρδιά για το τι σημαίνει για τη χώρα μας ένας πρόεδρος που υποκίνησε εξέγερση, υπογράφω το άρθρο της παραπομπής του Τραμπ», είπε η Πελόζι δευτερόλεπτα πριν υπογράψει.