Σε χαμηλά τριών εβδομάδων υποχώρησε το Bitcoin, με την τιμή του να πέφτει κάτω από τα 30.000 δολάρια την Πέμπτη, καθώς το δημοφιλές κρυπτονόμισμα, που τετραπλασίασε την αξία του το 2020, συνεχίζει την κατρακύλα που έχει ξεκινήσει με την έλευση του 2021.

Χθες, έφτασε να υποχωρεί κατά 17% στα $29.246,77, εξαφανίζοντας σχεδόν 100 δισ. δολ. από την αγορά, σύμφωνα με στοιχεία του  CoinDesk. Βρέθηκε να χάνει πάνω από 30% από το ιστορικό υψηλό του στα $41.940 νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Σήμερα ανέκτησε το επίπεδο των 30.000 δολ.

Πηγή: Coindesk

Το νέο πλήγμα στο Bitoin ήρθε μέσα από έρευνα της BitMEX Research που δημοσιοποιήθηκε στο Twitter, η οποία προστίθεται στις φωνές που κάνουν λόγο για επικείμενη μεγάλη διόρθωση μετά το ανεξέλεγκτο ράλι των τελευταίων πολλών εβδομάδων. Οι επικριτές των κρυτπονομισμάτων κάνουν λόγο  για «αναποτελεσματική και ανώριμη αγορά», τονίζοντας πως όσοι επένδυσαν μαζικά σε αυτό το τελευταίο διάστημα, συνειδητοποιούν σιγά σιγά «ότι ήρθε η ώρα να πουλήσουν».

Την ίδια ώρα το Ether, δεύτερο σε συνολική αξία μετά το Bitcoin, υποχώρησε ακόμα περισσότερο, χάνοντας 22% στα 1.053,80 δολ. και βρέθηκε 27% κάτω από τα υψηλα που πέτυχε αυτή την εβδομάδα.

Το Bitcoin έχει ενισχυθεί κατά 300% το τελευταίο 12μηνο και το ether κατά 700%, ενώ γενικά η αγορά έχει αποδυθεί σε ένα τρελό ράλι, κυρίως μετά το κύμα επενδύσεων σε κρύπτο από θεσμικούς και από εταιρείες πληρωμών και όλα αυτά στρέφουν την προσοχή για ακόμα μια φορά στη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων.

Ερώτημα αποτελεί το πώς θα χειριστεί την εν λόγω αγορά η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν. Τόσο ο ίδιος, όσο και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους.

Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος επέλεξε για νέο πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, τον Γκάρι Γκένσλερ, πρώτην πρόεδρο της Επιτροπή διαπραγμάτευσης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs, ο οποίος όμως δίδασκε για τα κρυπτονομίσματα στο Τεχνολογικός Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) από το 2018.

Ο Γκένσλερ ήταν και ένας από τα κρυφαία μέλη των χρηματοοικονομικών ρυθμιστικών αρχών της κυβέρνησης Ομπάμα και ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον το 2016.

Ο 60χρονος Γκένλσερ προσφάτως εντάθηκε στο διδακτικό προσωπικό του ΜΙΤ, γράφοντας και διδάσκοντας για τις δυνατότητες που βλέπει στις τεχνολογίες blockchain, ως παράγοντας αλλαγής των χρηματοοικονομικών.
Οσο για το τι πιστεύει ο ίδιος για τα κρυπτονομίσματα; το 2018, όταν συμμετείχε σε μια επιτροπή και ερωτήθηκε από τον πρώην εκπρόσωπο της Μινεσότα Κόλιν Πέτερσον το κρύβεται πίσω από τα ψηφιακά νομίσματα που θυμίζουν «σχήμα Πόντζι», απάντησε: «ούτε πίσω από το χρυσό κρύβεται τίποτα…το bitcoin είναι μια μορφή σύγχρονου χρυσού»…