Πώς συνηθίζετε να φτιάχνετε το ρύζι μπασμάτι; Στην κατσαρόλα. Εκτός αν κρατάτε από Ανατολή κι έχετε πάντα έτοιμο για δράση έναν βραστήρα ρυζιού στον πάγκο της κουζίνας σας. Όμως, το βράσιμο του ρυζιού, όσο απλό κι αν ακούγεται, δεν είναι. Έχετε λοιπόν κουραστεί να φτιάχνετε ρύζι που λασπώνει ή καίγεται και κολλά στον πάτο της κατσαρόλας; Κι αν σας έλεγα να δοκιμάσετε να το βάλετε στον φούρνο;

Κι εγώ την πρώτη φορά που το άκουσα ήμουν λίγο διστακτική. Μέχρι που το δοκίμασα. Όσο ξένο κι αν ακούγεται, το ρύζι στον φούρνο, αν γίνει σωστά, θα φέρει στο πιάτο σας ένα εγγυημένα καλομαγειρεμένο και αφράτο αποτέλεσμα. Κι αυτό γιατί, αφήνοντας το ρύζι στον φούρνο να μαγειρευτεί, δεν πέφτετε στην παγίδα να το ανακατεύετε ή να ανοιγοκλείνετε συνέχεια το καπάκι, κάτι που μπορεί να το λασπώσει.

Η διαδικασία

Θα πρέπει να επιλέξετε είτε γάστρα με καπάκι που να εφαρμόζει καλά, είτε κάποιο πυρέξ το οποίο θα σφραγίσετε από πάνω με φύλλα λαδόκολλας και αλουμινόχαρτου. Μπορείτε να διαλέξετε όποιο μακρύκοκκο ρύζι (μπασμάτι ή τζάσμιν) επιθυμείτε.

Βήμα 1
Ενώ ο φούρνος προθερμαίνεται στους 200 βαθμούς, ξεπλένετε δύο με τρεις φορές το ρύζι. Βάζετε το ρύζι στο σκεύος και προσθέτετε νερό. Η αναλογία είναι 1 ¼ φλιτζάνι νερό ανά φλιτζάνι ρύζι. Αν διαλέξετε καστανό ρύζι κι όχι λευκό, ίσως χρειαστείτε λίγο νερό παραπάνω.

Βήμα 2
Ξεκινάτε το μαγείρεμα στην εστία. Μόλις το νερό αρχίσει και βράζει, βάζετε το καπάκι (ή καλύπτετε με αλουμινόχαρτο) και συνεχίζετε το μαγείρεμα στον φούρνο για 17-20 λεπτά.

Βήμα 3
Αφήνετε το ρύζι να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρείτε το καπάκι, ανακατεύετε για να αφρατέψει το ρύζι, και έτοιμο!

 

Τώρα που ξέρετε πώς να φτιάχνετε τέλειο ρύζι στον φούρνο, μπορείτε να παίξετε με υλικά και γεύσεις της αρεσκείας σας, και να φτιάξετε ένα πιο σύνθετο πιάτο. Σας προτείνω την παρακάτω παραλλαγή της συνταγής, του σεφ και συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής, Yotam Ottolenghi.

Αρωματικό μπασμάτι φούρνου με μέντα, ρόδι και φέτα

 

Συστατικά για 6 μερίδες

Για το ρόδι
1/2 φλιτζάνι καρύδια
¾ του φλιτζανιού σπόρια από ρόδι (Σχεδόν τα μισά σπόρια από ένα μεγάλο ρόδι)
¾ του φλιτζανιού ελιές Castelvetrano (πράσινες) χωρίς κουκούτσι, χοντροκομμένες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι φρέσκια μέντα χοντροκομμένη
1 κουτ. σούπας πετιμέζι ροδιού
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
Χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το ρύζι
2 φλιτζάνια ρύζι μπασμάτι
4 κουτ. σούπας βούτυρο χωρίς αλάτι, σε κομμάτια
¾ κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
10 φύλλα μέντας
250 γρ φέτα κομμένη σε φέτες του μισού εκατοστού

Προετοιμασία

Για το ρόδι

Βήμα 1
Τοποθετείτε τη σχάρα ψηλά στον φούρνο. Προθερμένετε στους 180 βαθμούς.
Καβουρντίζετε τα καρύδια σε ένα ταψί με σχάρα για 5-8 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα, και τα αφήνετε να κρυώσουν. Στη συνέχεια, κόβετε τα καρύδια σε χοντρά κομμάτια και ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 210 βαθμούς.

Βήμα 2
Βάζετε σε ένα μπολ τα καρύδια, τα σπόρια ροδιού, τις ελιές, το λάδι, τη μέντα, τον μαϊντανό και το πετιμέζι ροδιού. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.

Για το ρύζι

Βήμα 3
Βάζετε σε ένα ταψί 13×9″ το ρύζι, το βούτυρο και το αλάτι. Προσθέτετε 3½ φλιτζάνια νερό και πασπαλίζετε με τα φύλλα μέντας. Καλύπτετε καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα υγρά. Βγάζετε το ταψί απ’ τον φούρνο και αφαιρείτε τα φύλλα μέντας. Ανακατεύετε το ρύζι με ένα πιρούνι για να αφρατέψει.

Βήμα 4
Ανάβετε το γκριλ. Μοιράζετε τη φέτα πάνω απ’ το ρύζι. Ψήνετε το φαγητό για 8-10 λεπτά, μέχρι το ρύζι στις άκρες του ταψιού να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό και μέχρι ν’ αρχίσει να παίρνει χρώμα και η φέτα. Τέλος, πασπαλίζετε με τα σπόρια ροδιού.