Ο αρθρογράφος σχολιάζει την ελλιπή διαθεσιμότητα εμβολίων και στην Τουρκία, την γενική φτώχεια, την ανεργία και τις διώξεις.

Στην τακτική του αρθρογραφία στην Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Γράμματα από την Κων/πολη» ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Μπουλέντ Μουμάι περιγράφει με ιδιαίτερα μελανά χρώματα την κατάσταση στην Τουρκία εν γένει.

Με φόντο την ελλιπή διαθεσιμότητα εμβολίων και στην Τουρκία, ο αρθρογράφος, ο οποίος, σημειωτέον, διώκεται εδώ και χρόνια από το καθεστώς Ερντογάν, κατηγορούμενος μεταξύ άλλων ως υποστηρικτής του κινήματος Γκιουλέν, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«[...] Όσες χώρες αντέδρασαν έγκαιρα και είχαν αρκετά χρήματα στη διάθεσή τους, παρήγγειλαν και διασφάλισαν εμβόλια. Εμείς αντιθέτως αρκεστήκαμε σε εμβόλια που φαίνονταν απλώς να περνάνε την τρίτη φάση των δοκιμών και να επιβεβαιώνονται από εγχώριους ειδικούς του καθεστώτος. Το μόνο που πήραμε από το εμβόλιο της Biontech, αυτό που διατυμπανίστηκε εδώ ως εκείνο που ανακαλύφθηκε από Τούρκους, ήταν η περηφάνια. Το εμβόλιο των Τούρετζι και Σαχίν δεν γεμίζει τα ράφια μας, αλλά μόνο τους τίτλους των ειδήσεων. Το μόνο εμβόλιο που κατάφερε να αγοράσει η κυβέρνηση […] είναι το Coro­na­Vac το οποίο δεν έχει εγκρίνει για ευρεία χρήση ούτε καν η ίδια η Κίνα. […] Η πρώτη παραλαβή ήταν μόλις 1,5 εκατομμύρια δόσεις. Βάσει του σχεδίου με τις προτεραιότητες εμβολιασμού, οι πρώτοι θα ήταν οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας. Υπήρχαν όμως και άλλοι που προφανώς είχαν την ίδια προτεραιότητα με το ιατρικό προσωπικό. Οι 50μελής κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ εμβολιάστηκε ακόμη και πριν την ευπαθή ομάδα των άνω των 90 ετών».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο μάλιστα, η χρονική συγκυρία της πρώτης παραλαβής δεν ήταν τυχαία. Κατέφθασε λίγες μέρες μετά την προγραμματισμένη ημερομηνία και μόλις η τουρκική Βουλή πέρασε νόμο για την απέλαση Ουιγούρων που ζουν στην Τουρκία. Παρόμοια η εικόνα και με την δεύτερη παράδοση, που έγινε μετά τις συλλήψεις Ουιγούρων στην Κων/πολη.

Όπως εκτιμά ο Μπουλέντ Μουμάι η κατάσταση στην Τουρκία είναι γενικότερα τραγική. Η φτώχεια εντείνεται, η ανεργία αυξάνεται με ρυθμούς ρεκόρ ενώ παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Ερντογάν, ο αριθμός των πτωχεύσεων πολλαπλασιάζεται με αλματώδεις ρυθμούς. Όσον αφορά το έτος μεταρρυθμίσεων που εξήγγειλε ο Ερντογάν για το 2021, αυτό περιορίζεται μέχρι στιγμής στη δίωξη ακόμη περισσοτέρων που τολμούν να τα βάζουν με το καθεστώς, όπως του γνωστότερου ίσως τούρκου σχολιαστή Γιλμάζ Οζντίλ, ο οποίος καλείται να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη επειδή έγραψε με μικρά γράμματα τα αρχικά της τουρκικής βουλής. Όλα αυτά την ώρα που παραστρατιωτικές οργανώσεις του Ερντογάν επιτίθενται δημοσίως σε επικριτές της κυβέρνησης και οι Γκρίζοι Λύκοι αναλαμβάνουν την τήρηση της τάξης και της δικής τους δικαιοσύνης.

«Έχουμε συνηθίσει τα πράγματα στην Τουρκία να μην κινούνται έτσι όπως πρέπει. Ωστόσο δεν υπολογίζαμε ότι περιμένοντας τις μεταρρυθμίσεις θα βλέπαμε να επιστρέφουμε στον Μεσαίωνα».

Πηγή: dw.com