Δεν έχει πολύ καιρό που κυκλοφόρησε το βιβλίο αυτό στην Αμερική, με το ελληνικό κοινό να έχει το προνόμιο να το απολαύσει σε μία μετάφραση από τις εκδόσεις ΑΘΕΝS BOOKSTORE. Δεν άργησε μάλιστα να σκαρφαλώσει στις πρώτες προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού, πράγμα που  – όχι αδίκως! – κάνει πολλούς να το χαρακτηρίζουν ως βιβλίο της χρονιάς. Και σε περιεχόμενο και σε εμφάνιση, αλλά και σε προτιμήσεις, το βιβλίο του Μπάρακ Ομπάμα λέει σε όλα ΝΑΙ!

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: 

  • Συγγραφέας: Μπάρακ Ομπάμα
  • Εκδόσεις: ΑΘΕΝS BOOKSTORE
  • Αριθμός Σελίδων: 770
  • Κυκλοφορία στην Ελλάδα: Δεκέμβριος 2020

Ήδη από την αρχή του βιβλίου ο Ομπάμα αποδεικνύει με σαφή τρόπο την συγγραφική του δεινότητα. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο επειδή αποφεύγονται οι αναστοχασμοί και οι λυρισμοί που θα έβγαζαν τη διήγηση από την πραγματικότητα, αλλά επειδή επιλέγεται ξεκάθαρα η οδός της αμεσότητας στη γραφή.

Το αποτέλεσμα είναι μια ζωντανή γλαφυρή αφήγηση πολύ κοντά στην πεζογραφία ως είδος γραφής. Σημαντικό στοιχείο που ακολουθείται είναι ο ακριβής προσδιορισμός του τόπου και του χρόνου σε κάθε ιστορία που μοιράζεται. Παρότι ο συγγραφέας παραμένει άμεσος στη σχέση του με τον αναγνώστη, δεν ξεχνά πως οι εμπειρίες που μοιράζεται δεν είναι κοινές.

Και ενώ πάντοτε συγκρατεί τον τόνο της φιλικότητας στην αφήγηση, ποτέ δεν ξεχνά να καλωσορίζει τον αναγνώστη στις ιστορίες που διηγείται. Πάντοτε ιδεολόγος και με ένα πολιτικό έναυσμα για οδηγό σε οτιδήποτε κάνει, ο Ομπάμα καθ’ όλη του την διήγηση παραμένει άνθρωπος με όραμα, άνθρωπος πολιτικός και σίγουρα άνθρωπος αποφασισμένος ακόμα και όταν οι δυσκολίες χτυπούν την πόρτα της οικογενειακής του ζωής.

Από νωρίς, μέσα στις πολιτικές εκστρατείες διατηρεί το πολιτικό του προφίλ στην γραφή με μια παράλληλη ωστόσο γλυκιά νοσταλγία για τις προσωπικές του στιγμές. Η Μαλία όταν γεννιέται, η μικρή Σάσα όταν κάνει τα πρώτα της βήματα και η Μισέλ όταν κοιμάται στον ώμο του, ακόμα και ο αποχαιρετισμός με την μητέρα του είναι λίγες από τις στιγμές που κρατάει στην καρδιά και στο μυαλό του.

Όλες αυτές τις ιστορίες που μετατρέπονται σε εμπειρίες και πιστεύω του δεν θα τις διαχωρίσει από την πολιτική του σταδιοδρομία. Και ενώ πολιτικά παραμένει ρεαλιστής, το λογοτεχνικό και κατ’ επέκταση πολιτικό όραμα του Μπάρακ Ομπάμα διακατέχεται από έναν όμορφο ρομαντισμό, σχεδόν μελαγχολικό κάνοντας τον αναγνώστη να σκεφτεί, άλλοτε να συγκινηθεί και σίγουρα να ταυτιστεί μαζί του. Η στοχαστική σκέψη του είναι προφανής σε όποιον έχει παρακολουθήσει την πολιτική του καριέρα, αλλά σε αυτό το βιβλίο παραμένει ανοιχτός στην αυτοαξιολόγηση.

Σύνοψη του βιβλίου:

Στο συναρπαστικό και πολυαναμενόμενο πρώτο τόμο των απομνημονευμάτων του από τα χρόνια της προεδρίας ο Μπαράκ Ομπάμα αφηγείται την ιστορία της εκπληκτικής οδύσσειας του από τότε που ήταν ένας νεαρός άνδρας ο οποίος αναζητούσε την ταυτότητά του ως τη στιγμή που έγινε ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου, περιγράφοντας με συγκλονιστικές προσωπικές λεπτομέρειες τόσο την πολιτική του παιδεία όσο και τις στιγμές-ορόσημο της πρώτης θητείας της ιστορικής προεδρίας του – μια εποχή επεισοδιακών μεταβολών και δραματικών αναταραχών.

Ο Ομπάμα προτείνει στους αναγνώστες ένα απαράμιλλο ταξίδι με αφετηρία τις πρώτες του πολιτικές φιλοδοξίες και φτάνει, μέσω της καθοριστικής νίκης του στις τοπικές εσωκομματικές εκλογές της Αϊόβας που ανέδειξαν τη δύναμη της λαϊκής κινητοποίησης, στην ιστορική βραδιά της 4ης Νοεμβρίου 2008, όταν εξελέγη Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός που ανέλαβε το ύπατο αξίωμα της χώρας.

Αναπολώντας την προεδρία του, προσφέρει μια μοναδική και στοχαστική εξερεύνηση τόσο της εκπληκτικής έκτασης όσο και των ορίων της προεδρικής εξουσίας, καθώς και μια μοναδική ματιά στη δυναμική των εσωτερικών μηχανισμών του κομματικού συστήματος των ΗΠΑ αλλά και της διεθνούς διπλωματίας. Ο Ομπάμα μεταφέρει τον αναγνώστη στο Οβάλ Γραφείο και στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων του Λευκού Οίκου, καθώς και στη Μόσχα, στο Κάιρο, στο Πεκίνο αλλά και πέρα από αυτές. Ανακαλύπτουμε τις ενδόμυχες σκέψεις που τον απασχολούν καθώς συγκροτεί το υπουργικό του συμβούλιο, προσπαθεί να διαχειριστεί μια παγκόσμια οικονομική κρίση, αξιολογεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν, υπερνικά τα φαινομενικά αξεπέραστα εμπόδια για να εξασφαλίσει την ψήφιση του Νόμου για την Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη, αντιπαρατίθεται με στρατηγούς για την στρατηγική των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, προωθεί τη μεταρρύθμιση της Wall Street, αντιμετωπίζει το καταστροφικό ατύχημα της Deepwater Horizon, και εγκρίνει την Επιχείρηση Τρίαινα του Ποσειδώνα, η οποία καταλήγει στο θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η Γη της επαγγελίας είναι ένα βιβλίο εξαιρετικά προσωπικό και ενδοσκοπικό – το στοίχημα ενός άνδρα με την ιστορία, την πίστη ενός ακτιβιστή που δοκιμάστηκε στην παγκόσμια σκηνή. Ο Ομπάμα μιλά με αφοπλιστική ειλικρίνεια για την δύσκολη εξισορρόπηση μεταξύ της υποψηφιότητάς του στο προεδρικό αξίωμα ως Αφροαμερικανός, φέροντας τις προσδοκίες μιας γενιάς που αδημονούσε για «ελπίδα και αλλαγή», και τις ηθικές προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά τη λήψη σημαντικών αποφάσεων οι οποίες είχαν μεγάλο αντίκτυπο. Ο Ομπάμα μιλάει, επίσης, ανοιχτά για τις δυνάμεις που του αντιτάχθηκαν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για το πώς η διαβίωση στον Λευκό Οίκο επηρέασε τη σύζυγο και τις κόρες του, ενώ δεν διστάζει να αποκαλύψει τις αμφιβολίες και τις απογοητεύσεις του. Ωστόσο, δεν εγκατέλειψε ποτέ την πίστη του ότι εντός του μεγάλου, διαρκούς πειράματος που είναι η Αμερική, η δυνατότητα προόδου είναι πάντα εφικτή.

Αυτό το συγκλονιστικό βιβλίο καταγράφει την πεποίθηση του Μπαράκ Ομπάμα ότι η δημοκρατία δεν είναι ένα θείο δώρο, αλλά κάτι το οποίο βασίζεται στην κατανόηση και στην κοινή πεποίθηση ότι χτίζεται από κοινού, μέρα με τη μέρα.