Γράφει η Ελένη Γκιάστα

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χαρακτηρίζονται ως πηγή ενημέρωσης, πληροφόρησης, ψυχαγωγίας και επικοινωνίας ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή. Τα μέσα αυτά αποτελούνται από την τηλεόραση, το διαδίκτυο, το ραδιόφωνο, τις εφημερίδες κ.α. Πιο συγκεκριμένα η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας των τελευταίων δεκαετιών συνέβαλλε σημαντικά στην τελειοποίηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Επέφερε τεράστιες προοπτικές για την ζωή των ανθρώπων αναντίρρητα βέβαια προέκυψαν και εξαιρετικά σημαντικοί κίνδυνοι οι οποίοι δύσκολα κάποιες φορές γίνονται αντιληπτοί, ιδιαίτερα από μικρότερες ηλικίες.

Πρώτα απ όλα, μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης διαθέτουμε άμεση ενημέρωση για κάθε είδους επιτεύγματα των επιστημονικών κλάδων, εξελίξεις αναφορικά με την οικονομία, την πολιτική, των καιρικών συνθηκών αλλά και για ζητήματα παγκόσμιας κλίμακας. Επιπροσθέτως, ουσιαστική αποτελεί και η συμβολή τους στον ψυχαγωγικό τομέα με την μετάδοση αθλητικών αγώνων, ταινιών, μουσικής, ηλεκτρονικών βιβλίων κ.α. Ωστόσο, οι αρνητικές πτυχές τους μονίμως παραμονεύουν τόσο στον πολιτικό τομέα μέσω της διαρκούς παραπληροφόρησης, της προώθησης άκρατου καταναλωτισμού, συνεχής παρουσίαση στερεοτυπικών εικόνων που προωθούν κοινωνικό και φυλετικό ρατσισμό θέτοντας την γυναίκα σε υποδεέστερη θέση. Όμως, αυτό που απασχολεί και προβληματίζει ιδιαίτερα στις μέρες μας είναι η προσκόλληση όλων των ηλικιών σε ριάλιτι σόου που φαίνεται πλέον να είναι στη μόδα.

Γιατί άραγε να συμβαίνει αυτό;

Δυστυχώς, καθίσταται έκδηλο πως τα ποσοστά τηλεθέασης τέτοιων εκπομπών σημειώνουν μεγάλη απήχηση από τον κόσμο. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ατομική ευθύνη καθώς διαρκώς αποπροσανατολιζόμαστε από καταιγιστικές πληροφορίες της τηλεόρασης, του διαδικτύου μέσω διαφημίσεων και διάφορων τέτοιων τρόπων προσέγγισης που επιστρατεύει η εμπορική βιομηχανία. Είναι σαφές πως οι νέοι ιδιαίτερα δεν έχουν μυηθεί σ ένα πιο δημιουργικό τρόπο απασχόληση στον ελεύθερο χρόνο τους ώστε να είναι σε θέση να επιλέξουν μια δραστηριότητα η οποία θα είναι εποικοδομητική για τους ίδιους και καταφεύγουν σε τέτοιου είδους εκπομπές-ριάλιτι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα άτομα χωρίς την στοιχειώδη μόρφωση και παιδεία να αδυνατούν να αξιολογήσουν ορθά τα παρεχόμενα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θεάματα. Δεν είναι σπάνιο το γεγονός να καταλήγουν έρμαια αυτών των θεαμάτων και ταυτόχρονα να διαμορφώνουν λανθασμένα τη συνείδησή τους καθώς ασχολούνται με θέματα ιδιωτικής φύσης. Πάρα ταύτα, έχει σημειωθεί σημαντική άνοδος ποσοστών τηλεθέασης τέτοιων ριάλιτι εξαιτίας της πανδημίας που βιώνουμε η οποία έχει προκαλέσει μια κατάσταση στην καθημερινότητα των ανθρώπων με πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο και ως εκ τούτου να διοχετεύουν τον χρόνο τους σε ανούσια τηλεοπτικά προγράμματα.

Αξιοσημείωτο κρίνεται και το γεγονός ότι η συμμετοχή ατόμων σε αυτά τα ριάλιτι προσβάλλουν την ιδιωτική ζωή τους. Αυτό επιτυγχάνεται διότι, μέσω αυτών των προγραμμάτων, χάνεται η αυθεντικότητα της προσωπικότητάς τους καθώς συχνά καλούνται να προβάλλουν ένα χαρακτήρα πιο προσιτό και δελεαστικό για το τηλεοπτικό κοινό. Επίσης, υποβάλλονται να υιοθετήσουν ένα πολύ διαφορετικό τρόπο ζωής, γεγονός που εγκυμονεί πολυάριθμους κινδύνους οι οποίοι αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του καθενός.

Επομένως, η άκριτη προσκόλληση με τέτοιου είδους ριάλιτι καθίσταται σαφές πως επιφέρει ποικίλα αρνητικά αποτελέσματα στην ατομική μας υπόσταση καθώς δεν είναι σπάνια και η αποστασιοποίηση του λαού εξαιτίας τέτοιων αποπροσανατολιστικών προγραμμάτων από τα πολιτικά δρώμενα της εποχής. Κρίνεται απαραίτητη η αφύπνιση όλων μας ώστε να επαναπροσδιορίσουμε τα ενδιαφέροντα μας σε μια πιο δημιουργική καθημερινότητα.