Το κατά τα άλλα πολύ όμορφο δέντρο που ονομάζουμε πεύκο και το οποίο έφερε για πρώτη φορά ο Όθωνας στη χώρα πρόκειται για την φυσική αιτία της εξάπλωσης των τεράστιων πυρκαγιών στη χώρα. Πράγματι, άπαξ και ανάψει, όχι απλώς δεν σβήνει, αλλά αποτελεί και καλό προσάναμμα για να καούν μεγάλες εκτάσεις γης, όχι μόνο δασικές, αλλά και κατοικήσιμες. Η αρχή των πυρκαγιών όμως είναι μια άλλη κουβέντα. Ο ανθρώπινος παράγοντας και κατ’ επέκταση η ανθρώπινη ευθύνη είναι τεράστια. Συχνότατα η απερισκεψία είναι η βασική αιτία για τις τεράστιες και συχνές πυρκαγιές που βασανίζουν τη χώρα μας. Από την άλλη, ακόμα και ο πιο αφελής δεν μπορεί παρά να σκεφτεί πως είναι ιδιαίτερα περίεργο το γεγονός πως οι μεγάλες πυρκαγιές όλων των προηγούμενων ετών ξεκίνησαν σε μέρες με τεράστιο αέρα. Προφανώς και ο αέρας συντελεί εξ αρχής στο φαινόμενο, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις δίνουν την εντύπωση ότι ήταν σκηνοθετημένες. Η κοινή γνώμη άλλωστε μιλάει για κατά συρροή εμπρηστές, οι οποίοι αναλόγως την περίπτωση θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τον «καθαρισμό» ορισμένων περιοχών είτε για υλοτομία, είτε για επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Ας μην βιαζόμαστε να συνωμοσιολογήσουμε. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και δεν είναι λύση να ψάχνουμε για φανταστικούς δράστες συνεχώς. Είτε πάντως οι υποψίες είναι βάσιμες, είτε όχι, όλα επιστρέφουν στις ευθύνες του ίδιου του κράτους απέναντι σε ένα τεράστιο ζήτημα που γνωρίζουμε με σιγουριά ότι επιστρέφει και θα επιστρέφει κάθε χρόνο τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Εκτός του ότι θα πρέπει να ασχοληθεί τόσο η Κυβέρνηση, όσο και η Αυτοδιοίκηση, με τα πλαίσια και τους μηχανισμούς να τίθενται σε εκκίνηση και εγρήγορση, θα ήταν ωφέλιμο να ασχοληθούν με το ποιος ωφελείται και πως με τις υποτιθέμενες φωτιές. Τις τελευταίες μέρες, για παράδειγμα, μετά από την μεγάλη φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας, υπήρξαν και πάλι εντυπώσεις, οι οποίες κοινοποιήθηκαν από πάρα πολλούς, διάσημους και μη, σχετικά με υλοτομία μετά τη φωτιά, με αιολικά που πρόκειται να φτιαχτούν και επιχειρηματική δραστηριότητα που μπορεί να προκύψει από την «εκκαθάριση» της περιοχής. Ακόμα και αν όλα αυτά είναι εικασίες, η οργή του κόσμου, και ειδικά όλων όσων καταστράφηκαν για ακόμα μια φορά τα σπίτια τους, υπάρχει και είναι δικαιολογημένη. Οι εντυπώσεις αυτές οφείλουν να αντιμετωπιστούν νομοθετικά.
Αντίστοιχα, ο μηχανισμός θα έπρεπε ήδη να έχει εκσυγχρονιστεί και να είναι συνεχώς σε επαγρύπνηση. Είναι πολλοί εκείνοι που παλεύουν με τις φλόγες. Πόσες εικόνες βλέπουμε κάθε χρόνο από τους πυροσβέστες και τα σώματα ασφαλείας στις φλόγες. Και για αυτούς τους τελευταίους που βουτάνε ηρωικά στις φλόγες και για όλους εκείνους τους πολίτες που έχει καταστραφεί η περιουσία τους ή θα μπορούσε να καταστραφεί σε μία επόμενη φωτιά πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον διοικητικά. Ποιος θα ξεχάσει ποτέ τη τεράστια φωτιά στο Μάτι, όπου εκτός από περιουσίες χάθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές; Πράγματι, η νέα κυβέρνηση, αφού ανέλαβε εισήγαγε αμέσως πιλοτικά – και βελτιώνει συνεχώς – τη γραμμή 112 για να ειδοποιούνται οι κάτοικοι σε περίπτωση έκτακτων αναγκών. Και αυτό έχει τήρηθει από τότε, όπως ειδοποιήθηκαν και οι κάτοικοι στον Σχίνο. Όμως δεν φτάνει αυτό. Χρειάζεται άμεσα η Κυβέρνηση να ξαναδεί το νομοθετικό πλαίσιο και η Αυτοδιοίκηση να στηρίξει υλικά και διοικητικά την προσπάθεια και μάλιστα αυτή θα πρέπει να τεθεί σε ένα πλαίσιο που να ξεπερνά την αλλαγή των ιθυνόντων στις εκλογές. Για παράδειγμα, στις εθελοντικές αναδασώσεις, οι οποίες κατά τα άλλα είναι μια εξαίρετη πρωτοβουλία, καλό θα ήταν να υπάρχει μια ρύθμιση, έτσι ώστε να επιλέγονται δέντρα και φυτά τα οποία να μην μπορούν να καούν το ίδιο εύκολα, όπως το πεύκο. Καλά είναι τα πακέτα στήριξης μετά από τις πυρκαγιές, αλλά αν δίνονταν από πριν σε υποδομές, θα ήταν ακόμα καλύτερα.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Εστία στις 26/05/21
Αρχισυντάκτρια Politically Incorrect – Αρθρογράφος – Πολιτικός επιστήμονας