Γράφει ο Δημήτρης Κονταράκης

Το Off-page SEO είναι ένας όρος που αναφέρεται στο σύνολο των SEO ενεργειών που πρέπει να εφαρμόζονται εκτός της ιστοσελίδας προκειμένου να εμφανίζεται ψηλότερα στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Οι ενέργειες αυτές έχουν στόχο την προώθηση της σελίδας στο διαδίκτυο, σαν μια μορφή διαφήμισης στο online περιβάλλον.

Το Off-page SEO απαιτεί εναλλακτικές ιστοσελίδες, οι οποίες θα φιλοξενούν περιεχόμενο και backlinks που θα οδηγούν στο δικό σας site. Φυσικά, το On-page SEO παίζει σημαντικό ρόλο και συμπληρώνει τις παραπάνω ενέργειες, καθώς το περιεχόμενο που διαρρέουμε σε φιλικές ιστοσελίδες θα πρέπει να είναι μοναδικό αλλά και να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες. Οι χρήστες άλλωστε μοιράζονται και αλληλεπιδρούν μόνο σε περιεχόμενο που θεωρούν ενδιαφέρον.

Ποιες είναι όμως οι πιο συχνές και οι πλέον επιτυχημένες τεχνικές Off-page SEO; Παρακάτω θα αναλύσουμε τις βέλτιστες πρακτικές που φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τα backlinks είναι πολύτιμα

Backlink ή υπερσύνδεσμος, είναι ο σύνδεσμος σε μια εξωτερική ιστοσελίδα ο οποίος οδηγεί στη δική σας σελίδα. Tabacklinks είναι μια από τις σημαντικότερες πρακτικές Off-page SEO. Όσα περισσότερα backlinks που οδηγούν στην ιστοσελίδα σας εντοπίζονται σε άλλα sites, τόσο πιο έγκυρη πηγή σας θεωρούν οι μηχανές αναζήτησης. Τα backlinks είναι σημαντικό να προέρχονται από αξιόπιστα sites τα οποία να έχουν παρόμοιο ή σχετικό περιεχόμενο με το δικό σας.

Η αναφορά στην ιστοσελίδα σας, στο blog ή σε πληροφορίες που παρέχετε από ένα άλλο site, δείχνει ότι είστε μια καλή πηγή πληροφοριών. Αυτό εκτιμάται από τις μηχανές αναζήτησης, οι οποίες αντιλαμβάνονται ότι έχετε το κατάλληλο περιεχόμενο και εμφανίζει τη σελίδα σας σε περισσότερους χρήστες.

Στην περίπτωση των backlinks εστιάστε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Καλύτερα να δημιουργήσετε μια σειρά από backlinks και brandmentions σε αξιόπιστα μέσα παρά πολλά links σε άσχετα sites μικρής αναγνωρισιμότητας και μικρής επισκεψιμότητας.

Ένα ακόμα σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι η συχνότητα με την οποία θα αναπτύξετε τα backlinks, η οποία περιγράφεται με τον όρο linkvelocity. Αν δημιουργήσετε ένα μεγάλο όγκο backlinks σε σύντομο χρονικό διάστημα, πιθανόν η Google να τα αναγνωρίσει ως spam.

Χρησιμοποιήστε έξυπνα το GuestBlogging

Ένας έξυπνος τρόπος για να δημιουργήσετε αποδοτικά backlinks είναι το guestblogging. Πρόκειται για τη συγγραφή άρθρων τα οποία φιλοξενούνται σε άλλες ιστοσελίδες ή σε άλλα blogs. Στο τέλος κάθε άρθρου, ένα link οδηγεί στη δική σας ιστοσελίδα.

Το guestblogging ενδυναμώνει την παρουσία σας στο διαδίκτυο, συμβάλλει στην αναγνωσιμότητα και διευρύνει το δίκτυο σας με άλλους επαγγελματίες του χώρου. Διοχετεύοντας μοναδικό περιεχόμενο σε άλλες ιστοσελίδες και σε blogs ενισχύεται το κύρος σας ενώ δημιουργώντας backlinks οδηγείτε περισσότερους χρήστες να περιηγηθούν στην ιστοσελίδα σας και να σας γνωρίσουν καλύτερα.

Forumposting

Εκτός από το guestblogging, μια ακόμα πρακτική για να δημιουργήσετε backlinks αλλά και να διαδώσετε το brand σας είναι το forumposting. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ακολουθήσετε ή να γίνετε μέλος σε πλατφόρμες επικοινωνίας σχετικές με το αντικείμενο σας όπου καλείστε να ανταλλάσσεται απόψεις, να συμμετέχετε σε συζητήσεις με άλλα μέλη και να κάνετε τις δικές προτάσεις ή να δίνετε έξυπνες συμβουλές.

Όταν συμμετέχετε σε μια συζήτηση, μπορείτε να παραθέσετε ένα σχετικό link από την ιστοσελίδα σας που θα οδηγήσει το συνομιλητή σας στην ιστοσελίδα σας ώστε να μάθει περισσότερα για εσάς. Έτσι δημιουργείται backlinks και αυξάνεται την επισκεψιμότητα στο site σας.

BrokenLinkBuilding

Υπάρχει ένας έξυπνος τρόπος να εκμεταλλευτείτε την αδυναμία κάποιου άλλου site. Σε πολλές ιστοσελίδες υπάρχουν brokenlinks, δηλαδή σύνδεσμοι που δεν λειτουργούν σωστά. Μπορείτε να εντοπίσετε brokenlinks σε σελίδες με σχετικό με το δικό σας περιεχόμενο και να επικοινωνήσετε με τους υπεύθυνους για να τους ενημερώσετε για το πρόβλημα. Εκείνοι σαν ανταπόδοση της καλής σας θέλησης, μπορούν να χρησιμοποιήσουν backlinks της δικής σας ιστοσελίδας.

Η σημασία του Email Marketing

To email marketing έχει αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο και μάλιστα χωρίς να στοιχίζει πολύ. Η ηλεκτρονική αλληλογραφία τείνει να αντικαταστήσει την κλασσική και μπορεί να ενημερώσει το κοινό άμεσα για νέα, προσφορές, εκπτώσεις και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Διατηρώντας επαφή με το κοινό σας μέσω τακτικής αποστολής ενημερωτικών emails, επιτυγχάνετε και καλύτερα αποτελέσματα στο SEO ενώ προσελκύετε και νέους δυνητικούς πελάτες.

Για να αξιοποιήσετε όλες τις δυνατότητες του email marketing θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή μαζικής αποστολής emails, η οποία όχι μόνο θα διευκολύνει την αποστολή αλλά θα σας δίνει χρήσιμα στατιστικά στοιχεία.

Αξιοποιήστε τα Social Media

Μια από τις πιο συνηθισμένες πρακτικές του Off-page SEO είναι χωρίς αμφιβολία το Social Media Marketing. Τα κοινωνικά δίκτυα απευθύνονται σε ένα πολυπληθές και ποικιλόμορφο κοινό ενώ αποτελούν τον πιο άμεσο τρόπο μετάδοσης ενός μηνύματος.

Για να αυξήστε την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σας, φροντίστε να χτίσετε μια ισχυρή παρουσία σε Social Media, όπως το Facebook, το Instagram, το  Twitter και το Linkedin. Δημιουργήστε ένα ελκυστικό προφίλ για να ενημερώνετε τους ακολούθους σας για ό,τι συμβαίνει στην επιχείρησή σας.

Μην υποτιμάτε το videomarketing

To YouTube δεν είναι μόνο ένα διασκεδαστικό μέσο αλλά μπορεί με σωστή διαχείριση να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο Off-page SEO. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το YouTube είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης μετά τη Google. Εκμεταλλευτείτε τα εκατομμύρια χρηστών του μέσου για να επικοινωνήσετε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας.

Αρκούν μερικές έξυπνες ιδέες, συνέπεια και επιμονή. Ανεβάστε σύντομα βίντεο υψηλής ανάλυσης που να τραβούν την προσοχή των χρηστών και να τους προσφέρουν μια χρήσιμη πληροφορία. Μείνετε πιστοί στο ραντεβού με το κοινό σας, ανεβάζοντας ένα βίντεο κάθε εβδομάδα ή κάθε 10 ημέρες.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως το Off-page SEO, το οποίο είναι αποτέλεσμα μιας σειράς ενεργειών, σε συνδυασμό με το On-page SEO, βοηθούν μια ιστοσελίδα να καταταχθεί υψηλότερα στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης οι οποίες θα τη θεωρήσουν μια αξιόπιστη πηγή.

Για να προωθήσετε την ιστοσελίδα της επιχείρησής σας και να ακολουθήσετε μια ολοκληρωμένη digitalmarketing στρατηγική, δεν έχετε παρά να απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο σύμβουλο της Esteps.