Γράφει ο Νίκος Βότσιος

Τις τελευταίες μέρες η μόνη συζήτηση που γίνεται στη χώρα είναι γύρω από το γνωστό πια βίντεο της πολιτεύτριας της ΝΔ Αφροδίτης Λατινοπούλου για τα πρότυπα ομορφιάς με έμφαση στην εμφάνισή γυναικών και αντρών και τις ατέλειές τους, τις οποίες κατά την άποψή της Λατινοπούλου δεν έχουν το δικαίωμα ή δεν πρέπει να αναδεικνύουν. Η νεαρή νομικός υποστήριξε, για παράδειγμα, πως οι γυναίκες δεν πρέπει να αναδεικνύουν ατέλειες όπως τρίχες, κιλά, ραγάδες, πανάδες καθώς το βρίσκει η ίδια αντιαισθητικό και καθόλου φυσιολογικό.

Όπως είναι φυσικό, το βίντεο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, από την οποία δεν έλειψε κανείς. Ο μεγάλος θυμός που δημιουργήθηκε είχε ως αποτέλεσμα να γίνει «viral», δηλαδή να γίνει πολύ γρήγορα, ευρύτατα γνωστό, ξεπερνώντας σε δύο μόλις ημέρες τις 2,5 εκατομμύρια προβολές. Οι celebrity μπήκαν πρώτοι στο χορό, αποδοκιμάζοντας τη νεαρή, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά και έκταση στο φαινόμενο. Την Τετάρτη το πρωί η κα Λατινοπούλου κλήθηκε στο Πρωινό του ΑΝΤ1 να μιλήσει για το βίντεο που ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα, για τα άτομα που προσβλήθηκαν από αυτό και φυσικά για το αν μετάνιωσε για τις προαναφερθείσες πράξεις. Η νεαρή σε ερώτηση του Γιώργου Λίαγκα για τη στάση του κόμματός της δήλωσε πως «Η ΝΔ είναι ένα βαθιά φιλελεύθερο κόμμα» και πως «δεν της έχει γίνει κάποια κριτική ή πειθαρχική πράξη». Λίγες ώρες μετά, η Υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα, «άδειασε» την κα Λατινοπούλου λέγοντας πως «τέτοιες θέσεις και αντιλήψεις δεν απηχούν ούτε το κόμμα, ούτε στο Υπουργείο αλλά ούτε την κυβέρνηση», δήλωση που κοινοποίησε και ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Οι απαντήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζουν ακατάπαυστα με κωμικούς και κορυφαίο μεταξύ αυτών, το συντοπίτη μας, το Θανάση Ζάμπρα, ο οποίος με ένα καυστικό βιντεάκι, υπερβάλλοντας των θέσεων της Αφροδίτης Λατινοπούλου, δείχνει τα λογικά σφάλματα στα οποία η τελευταία πέφτει. Διάσημοι, ακόμα και εταιρείες, πήραν τη σκυτάλη για να υπερασπιστούν το δικαίωμά του καθενός στο δικό του σώμα, μακριά από κοινωνικές πιέσεις και στερεότυπα αναρτώντας δικές τους φωτογραφίες εμφανίζοντας ατέλειες ή με κοινωνικά μηνύματα. Σκοπός τους η ευαισθητοποίηση και η στήριξη στα άτομα, τα οποία καθημερινά δέχονται μπούλινγκ, προκειμένου να αγαπήσουν τον εαυτό τους, έτσι όπως είναι, ατελή και τέλειο.

Αυτό είναι το ζουμί της υπόθεσης που τάραξε το πανελλήνιο. Η πολιτεύτρια έγινε σίγουρα γνωστή, αλλά άξιζε το κόστος; Σε μια Ελλάδα που δειλά δειλά βγαίνει από τον κορωνοϊό, με τη βοήθεια των εμβολίων, μένει ένα μεγάλο ερώτημα: Το δημόσιο προσκήνιο έχει μείνει κενό τόσους μήνες, με τον ιό να μονοπωλεί τη συζήτηση. Όταν αυτός θα σταματήσει να υπάρχει – πράγμα που όλου ευχόμαστε – η έλλειψή του τι θα αφήσει πίσω; Για να το εκφράσω πιο συγκεκριμένα, ποια θα είναι η δημόσια συζήτηση μετά από μια πανδημία, όταν θα έχουμε αντιμετωπίσει έναν πραγματικά φονικό εχθρό και εν πολλοίς τα σημαντικά προβλήματα ο δυτικός κόσμος τα έχει λύσει, σε επίπεδο διαβίωσης (τουλάχιστον σε σχέση με το παρελθόν); Ήδη ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με τρίχες.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Πρωινός Λόγος” στις 4/6/2021