Γράφει η Ανιέζα Μεχμέτι

Προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, πως θα διανείμει στους νέους ηλικίας 18 έως 25 ετών.  Όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού εντός του έτους θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό για να μπορούν να αγοράσουν ταξιδιωτικά εισιτήρια, να πληρώσουν τη διαμονή τους καθώς και την είσοδό τους σε πολιτισμικούς χώρους, όπως κινηματογράφοι, θέατρα και συναυλίες. Η προπληρωμένη κάρτα θα δημιουργείται αυτόματα με τον ΑΜΚΑ του κάθε εμβολιασμένου νέου. Όπως είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί ένα κίνητρο για να εμβολιαστούν όλοι οι νέοι ηλικίας 18-25 ετών που συμβάλουν στην κινητικότητα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Πρώτες σκέψεις ύστερα από την ανακοίνωση:

*Disclaimer: Οι παρακάτω σκέψεις/απόψεις δεν έχουν σκοπό να προσβάλουν κανέναν ούτε να θίξουν τις πολιτικές πεποιθήσεις και πιστεύω του κάθε αναγνώστη. Ούσα μέλος της  ηλικιακής ομάδας στην οποία απευθύνεται η ανακοίνωση και έχοντας προγραμματίσει ήδη τον εμβολιασμό μου αποφάσισα να σχολιάσω και να καταγράψω τις πρώτες μου σκέψεις(με λίγη σάλτσα παραπάνω), μόλις άκουσα την είδηση.

ΣΚΕΨΗ ΝΟΥΜΕΡΟ 1: Προφανώς, βλέπει πως όλη η χώρα “καίγεται” από τον καύσωνα που την έχει χτυπήσει και οι πολίτες δεν μπορούν να κάνουν ούτε ένα βήμα, διότι λιώνουν σαν κερί, κι αποφάσισε να μας δροσίσει λιγάκι με το αστείο του. Γιατί προφανώς πρόκειται για αστείο.

ΣΚΕΨΗ ΝΟΥΜΕΡΟ 2: Μάλλον αυτός που σκέφτηκε αυτήν την ιδέα και την πρότεινε έβλεπε φανατικά reality. Δεν τον αδικώ, πως να περάσεις την καραντίνα; άσε που το κάθε κανάλι είχε και το δικό του reality, βλέπε Big Brother, Bachelor, Survivor, MasterChef κ.α.  Εδώ φιλιούνται με όποιον βρουν και τρέχουν πεινασμένοι κάτω από τον ήλιο για να κερδίσουν φήμη και 100.000 ευρώ, στο να κάνουν το εμβόλιο και να πάρουν 150 ευρώ θα κολλήσουν; (Άλλαξε ορισμένα γράμματα και βρες ποιο ρήμα σκέφτηκα αρχικά)

ΣΚΕΨΗ ΝΟΥΜΕΡΟ 3: Ίσως η κυβέρνηση θέλει να γίνει influencer. Giveaway διαγωνισμός! Θέλεις να κερδίσεις 150 ευρώ για να ζήσεις το καλοκαίρι που ονειρεύεσαι;  Να κάνεις τις διακοπές σου, να πας στις βόλτες σου, χωρίς να ανησυχείς για τα λεφτά; Οι όροι είναι απλοί: Πρέπει να ανήκεις στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 25 ετών και να κάνεις το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Και το πιο σημαντικό, οι νικητές είναι πολλοί!

ΣΚΕΨΗ ΝΟΥΜΕΡΟ 4: Επειδή προφανώς τα εννοεί αυτά που λέει, ας σοβαρευτούμε και εμείς. Αυτά τα 150 ευρώ που θα δώσει στον κάθε νέο, το κράτος που θα τα βρει; Βασικά γνωρίζουμε πόσοι είναι οι νέοι που πρόκειται να κερδίσουν τα λεφτά για να κάνω τον πολλαπλασιασμό; Όχι για τίποτα άλλο, απλά θέλω να ξέρω πόσα θα πληρώσω τον Δεκέμβριο και πόσα παράπονα θα ακούσω από τους γονείς μου “Ήθελες μονοήμερη εκδρομή τον Αύγουστο κορίτσι μου; Κάτσε και πλήρωνε τώρα!”

ΣΚΕΨΗ ΝΟΥΜΕΡΟ 5: Ας σοβαρευτούμε! Είναι δυνατόν να δωροδοκείς τη νέα γενιά της χώρας που διοικείς προκειμένου να κάνει το εμβόλιο; Δυστυχώς φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν εκτιμά και πολύ τους νέους ανθρώπους που αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου. Ευτυχώς δεν δρουν όλοι με όφελος το κέρδος και υπάρχουν συνειδητοποιημένοι πολίτες που προσέχουν τον εαυτό τους και τους άλλους ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Το να εμβολιαστείς αποτελεί προσωπική απόφαση του καθενός και δεν του το επιβάλει το Σύνταγμα.  Εφόσον το κράτος έχει στη διάθεση του ένα ικανοποιητικό ποσό και θέλει να το επενδύσει κάπου, ας προβεί σε άλλες ενέργειες, όπως η αύξηση του κατώτερου μισθού, επιδόματα σε νέους γονείς, αύξηση ασφαλείας στους δρόμους και άλλα πολλά.