Γράφει ο Σαράντης Σάντας

Αρχικά να πω ότι παρακολουθούσα τον Θάνο για χρόνια. Έχω πάει και σε αρκετές ομιλίες του. Ξεκίνησα να απομακρύνομαι όμως από κοντά του κατά την διάρκεια της καραντίνας. Ο λόγος είναι όταν ξεκίνησε να κατηγορεί τα δημόσια νοσοκομεία πως αποτύχανε ολοκληρωτικά. Ότι το δημόσιο σύστημα υγείας κατέρρευσε και έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο στην πανδημία. Προσωπικά πιστεύω ακριβώς το αντίθετο. Κατά την διάρκεια του Covid-19 ήταν ίσως η μόνη περίοδο που είδαμε έστω και λίγη οργάνωση από το σύστημα υγείας και το ήδη κουρασμένο προσωπικό του να καταβάλει έναν μεγάλο αγώνα να βοηθήσει τους πολίτες. Από την άλλη τα ιδιωτικά νοσοκομεία – ξενοδοχεία δεν πρόσφεραν σχεδόν τίποτα στην κοινωνία. Όχι πως είχαν την υποχρέωση να το κάνουν εδώ που τα λέμε, γιατί στην τελική επιχειρήσεις είναι. Αυτό ήταν το πρώτο καμπανάκι που χτύπησε μέσα μου για τον Θάνο. Σκέφτηκα πως δεν γίνεται να το υποστηρίζει αυτό με τόσο πάθος. Είναι λάθος από κάθε πλευρά, όπως και να το εξετάσει κάποιος. Αργότερα παρακολούθησα ένα Liveτου Θάνου μαζί με τον Φαήλο Κρανιδιώτη. Ο Θάνος εκεί εξέφρασε κάποιες απόψεις για τους φυλακισμένους που ούτε η Χρυσή Αυγή δεν είχε σκεφτεί. Είπε πως οι φυλακισμένοι πρέπει να δουλεύουν σαν σκυλιά σε δημόσια έργα και σε άλλες δουλειές,μπας και κάνουν κάτι παραγωγικό και να πληρώνονται με ένα ελάχιστό ποσό για την εργασία τους. Κάτι παρόμοιο είχα ακούσει από τον Κωνσταντίνο Πλεύρη μόνο που αυτός το είχε πει για τους λαθρομετανάστες.

Δεν έκατσα να ψάξω ποτέ πως βιοπορίζεται ο Θάνος Τζήμερος. Δεν ξέρω γιατί. Μάλλον επειδή κατηγορούσε συνεχώς τους τεμπέληδες και τους δημοσίους υπαλλήλους υπέθεσα και εγώ ότι θα δουλεύει. Είχα ακούσει που έλεγε ότι είχε μία διαφημιστική εταιρία οπότε δεν το έψαξα. Το θεώρησα δεδομένο ότι θα δουλεύει αφού δεν παίρνει λεφτά από το κράτος σαν εκλεγμένος βουλευτής.

Ένα βράδυ ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Είδα ένα βίντεο του που με μανία κατηγορούσε τα πανεπιστήμια και πως έπρεπε να δώσουμε μεγαλύτερη βάση και προσοχή στα «παραγωγικά» τμήματα. Ο ίδιος βέβαια δεν πήρε πτυχίο ποτέ αλλά δεν έχει σημασία εδώ που τα λέμε. Τι σημαίνει «παραγωγικά» τμήματα? Μόνο τα πολυτεχνεία και τα οικονομικά?

Δηλαδή ένα τμήμα μουσικής ή ιστορίας δεν είναι χρήσιμο στην κοινωνία? Ο ίδιος ο Θάνος μάλιστα δίδασκε μουσική σε ωδεία. Πως γίνεται κάποιος που διδάσκει μουσική να μιλάει με τόσο αρνητικότητα για αυτά τα τμήματα? Κάτι δεν πήγαινε καθόλου καλά.

Τότε πέρασε η εξής σκέψη από το μυαλό μου. «Ο Θάνος είναι ένας χομπίστας που απλά γίνεται προκλητικός μέσα από το μικρό του κόμμα».

Έψαξα να βρω πως λένε την εταιρία του. Την λένε REVERSEκαι είναι διαφημιστική. Κάποιος θα περίμενε ότι μία διαφημιστική εταιρία θα ήταν εύκολο να εντοπιστεί, ειδικά μέσα στο internet. Ο ρόλος της είναι εξάλλου να κάνει αισθητή την παρουσία της με σκοπό να τραβήξει πελάτες. Δεν βρήκα όμως αυτά που περίμενα να βρω. Νόμιζα πως η εταιρία του είχε αλλάξει όνομα ή εγώ έψαχνα με λάθος τρόπο.

Η ιστοσελίδα της είναι μόνιμα «υπό κατασκευή». Θα μου πει κάποιος ότι έτυχε να παρουσιάσει ένα πρόβλημα η ιστοσελίδα και ότι είμαι υπερβολικός. Δεν μπήκα μόνο μία φορά όμως. Μπήκα αρκετές φορές μέσα στους επόμενους μήνες για να ψάξω την ιστοσελίδα της εταιρίας του. Ήταν πάντα πεσμένη. Πράγμα αδύνατον για διαφημιστική εταιρία να μην έχει διαδικτυακή παρουσία. Είναι σαν να λέμε ότι ένας λογιστής δεν ξέρει να κάνει πρόσθεση ή αφαίρεση.

Αργότερα σκέφτηκα ότι θα έχει έστω κάποια παρουσία στα socialmedia. Πάλι δεν κατάφερα να βρω τίποτα. Επίσης δεν θέλω να το παινευτώ αλλά είμαι πολύ καλός στο ψάξιμο στο διαδίκτυο και αν υπήρχε κάτι θα το είχα βρει. Το μόνο που βρήκα ήταν μία καταχώρηση στον Χρυσό Οδηγό, το vrisko.grκαι τέτοιου τύπου sites.

Είχα αρχίσει να πιστεύω πως η εταιρία δεν λειτουργεί. Σκέφτηκα ότι έβαλε λουκέτο. Δεν είναι ντροπή. Δεν είναι ανάγκη οι εταιρίες να λειτουργούν για πάντα. Ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι η εταιρία είχε κλείσει. Αυτή ήταν και η λογική εξήγηση. Δεν γίνεται να μην μπορώ να βρω στοιχεία για μια διαφημιστική. Το λέει και η λέξη έτσι και αλλιώς. Διαφημίζει. Συνέχισα το ψάξιμο όμως. Με το ΑΦΜ της εταιρίας και τον Αριθμό Γ.Ε.ΜΗ ανακάλυψα ότι η εταιρία εικονικά τουλάχιστον δεν έχει κλείσει. Πλέον κάποιος πιο πονηρός από εμένα θα μπορούσε να πει ότι η εταιρία είναι εικονική για να εξυπηρετεί το αφήγημα του κόμματος ή κάποιος ακόμα πιο πονηρός θα μπορούσε να σκεφτεί ότι μιας και ο Θάνος Τζήμερος είναι στην Περιφέρεια θα υπήρχε η δυνατότητα να σχεδιάζει κάτι από εκεί.

Η εταιρία ήταν ανοιχτή και με την βούλα.

Το επόμενο βήμα ήταν να καταφέρω να βρω έστω και μερικούς πελάτες της εταιρίας. Αφού δεν λειτουργεί η ιστοσελίδα όλο και κάπου θα αναφέρετε το όνομα της. Οπότε με υπομονή και συνδυάζοντας τρία διαφορετικά προγράμματα αναζήτησης αν υπήρχε κάτι θα το έβρισκα. Πάλι όμως δεν κατάφερα να βρω ούτε έναν ιδιώτη πελάτη. Έψαχνα πλέον για αρκετή ώρα. Ήμουν πια σίγουρος πως δεν πρόκειται να βρω κάτι.

Το επόμενο μου βήμα ήταν να μπω στην Διαύγεια.

Αφιέρωσα πολύ ώρα ψάχνοντας το χαοτικό αρχείο του δημοσίου. Ο λόγος που μπήκα στην Διαύγεια ήταν να δω αν η εταιρία παίρνει κρατικές διαφημίσεις. Οπότε θα αναγράφονταν εκεί. Μετά από ώρες αναζήτησης ο μόνος πελάτης που κατάφερα να βρω ήταν το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Κρατικός φορέας δηλαδή. Απογοητεύτηκα.

Επίσης βρήκα από την Διαύγεια ότι η εταιρία του Θάνου Τζήμερου έλαβε και οικονομική στήριξη 40.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Δεν μπορώ να πω με σιγουριά τον λόγο που υπάρχει αυτή η εταιρία και αν λειτουργεί με υπαρκτούς πελάτες ή αν απλά εξυπηρετεί κάποιο αφήγημα. Εν μέρη θα μπορούσε να με κατηγορήσει κάποιος για συκοφαντική δυσφήμιση για αυτόν ακριβώς τον λόγο απλά μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί σας και δεν κάνω τρανταχτές δηλώσεις. Επίσης πέρασα από την διεύθυνση που αναγράφεται ως έδρα της εταιρίας και είναι απλά μια πολυκατοικία στο Χαλάνδρι, έξω από την οποία δεν υπάρχει ούτε μία ταμπέλα.

Τα ερωτήματα τελικά είναι πολλά. Τι ακριβώς επαγγέλλεται ο Θάνος Τζήμερος που μας κατηγορεί για τεμπέληδες? Οι πράξεις του συμβαδίζουν με τα λεγόμενα του? Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα και μερικά άρθρα που έλεγαν ότι η εταιρία του παίρνει διαφημίσεις από φαρμακευτικές και δημόσιους φορείς. Δεν μπορώ να το γράψω όμως επίσημα γιατί πέρα από το ΕΚΤ/ΕΙΕ δεν κατάφερα να βρω αυτά που ισχυρίζονται τα εν λόγω sites. Τα ερωτήματα παρόλα αυτά παραμένουν.

Θα ήθελα να πω και κάτι καλό για τον Θάνο. Πριν ένα ή δύο χρόνια είχα πάει σε μία εκδήλωση του σε μία πόλη της δυτικής Ελλάδας που έτυχε να βρίσκομαι εκεί την δεδομένη χρονική στιγμή. Ένας υποστηρικτής, του πρόσφερε χρήματα για την ενίσχυση του κόμματος και ο Θάνος τα αρνήθηκε. Θα μπορούσε να τα είχε τσεπώσει και να τα κάνει κρασιά το ίδιο βράδυ, αλλά δεν το έκανε. Αυτό μου άρεσε πολύ. Από την άλλη, όλαάρχισαν να καταρρέουν όταν ξεκίνησα να ψάχνω σχετικά με την εταιρία του και τον τρόπο που βιοπορίζεται. Έχω μείνει με πολλά αναπάντητα ερωτήματα που φουντώνουν μέσα μου πολλές αρνητικές σκέψεις.