Οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει από την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου συνιστούν αδιαμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές των τελευταίων ετών στη χώρα μας.

Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι μαθημένη σε τέτοιες καταστάσεις δεδομένου πως έχουμε πολύ κακό ιστορικό στη πορεία μας ως προς την αντιμετώπιση τους. Ενδεικτικά από τις καταστροφές στην Ηλεία του 2007 μέχρι και τη τραγωδία στο Μάτι του 2018, επανερχόμαστε σήμερα με τη φονική πυρκαγιά που ξεκίνησε από τη Βαρυμπόμπη και κατέληξε να καίει σήμερα Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Ηλεία, Αρχαία Ολυμπία και άλλα μέρη μέχρι τώρα.

Η ζέστη αφόρητη, το δυναμικό μας σχετικά ανεπαρκές, το ηθικό μας πεσμένο, και σε συνδυασμό με όλα τα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, κυρίως με τη πανδημία, ξεσπάμε και σε εντάσεις. Θα μπορούσε κανείς να πει πως η εύκολη δικαιολογία είναι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες, η κλιματική αλλαγή και ο φετινός καύσωνας που ξεπέρασε σε ένταση και τον γνωστό καύσωνα του 1987 (για τους παλαιότερους που τον θυμούνται), οδήγησε σε πολλά μέτωπα πυρκαγιάς που εξελίχθηκαν ανά διαστήματα στη πορεία της εβδομάδας σε τόσα μέρη…ή μήπως και όχι;

Δεν θα αρκεστούμε στις μεγάλες θεωρίες του «καφενείου» που σε κάθε καταστροφή η ματαιότητα και η σκοπιμότητα κρύβονται από πίσω. Για να απαντήσουμε στο εύλογο ερώτημα άμεσα, απαντάμε πως όχι, ούτε μεγάλα fundsκρύβονται από πίσω για τυχόν αναπλάσεις σε Βαρυμπόμπη, μιας και το Τατόι κάηκε, ούτε παρακρατικοί την έβαλαν για να προκαλέσουν χάος και να φέρουν επενδύσεις, ούτε κάποιο άλλο κόμμα είτε από την συμπολίτευση είτε από την αντιπολίτευση έβαλε τη φωτιά για να προκαλέσει πολιτική κρίση.

Ο στόχος βέβαια είναι να προκληθεί πολιτική κρίση και αυτή η δοκιμασία των πυρκαγιών είναι το crashtestτης κάθε κυβέρνησης που χρειάζεται να περάσει για να επιβιώσει πολιτικά μιας και αποτελεί τρωτό σημείο. Το ζήσαμε και το 2007 που προκηρύχθηκαν και οι εκλογές του Σεπτεμβρίου έκτοτε, το ζήσαμε και το 2018, το ζούμε και τώρα. Πάνω στο ήμισυ μιας διακυβέρνησης, μια οικολογική καταστροφή σημαδεύει τη θητεία της.

Αυτή τη φορά όμως που εύλογα ο καθείς θα μπορούσε να πει πως φταίει ο καύσωνας, είναι οφθαλμοφανές πως οι εμπρηστές που κρυβόντουσαν τόσα χρόνια στις προηγούμενες, αποφάσισαν να κηρύξουν πόλεμο εναντίον του ¨Συστήματος¨ θέλοντας να προκαλέσουν πανικό, ταραχή, ΑΠΩΛΕΙΕΣ κυρίως ανθρώπινες και φυσικά πολιτική κρίση, εν μέσω πανδημίας και πολλών προβλημάτων.

Η φράση του Μάο Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση” αποτελεί τη δική τους Βίβλο στο μονοπάτι της πορείας τους. Χάος, καταστροφή και η ευθύνη να βαραίνει τους συνήθεις υπόπτους. Ένας εξ αυτών στις 06/08/2021 με περίσσιο θράσος που συνελήφθη και που υποκρινόταν τον εθελοντή δασοπυροσβέστη, ενώ έβαζε στην ουσία τις αναζωπυρώσεις στο Κρυονέρι, είπε στις αρχές «Δεν θα γλιτώσετε, είμαστε πολλοί».

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι στο κατά πόσο ήταν προετοιμασμένη η κυβέρνηση, ούτε στη μικροπολιτική αντιπαράθεση του τύπου ¨πήραμε αστυνομικούς αντί για πυροσβέστες…¨ Όσοι τα λένε τώρα κατόπιν εορτής δεν τα λέγανε τότε για τις ανάγκες ενίσχυσης του πυροσβεστικού σώματος τον χειμώνα του 2020-2021. Ίσως γιατί μας ενδιαφέρει να αναδεικνύουμε προβλήματα στην επικαιρότητα τους και όχι εν τη γενέσει τους.

Ας το πάρουμε τούμπαλιν το σενάριο ευθύνης. Ας υποθέσουμε ότι πράγματι η κυβέρνηση και η πολιτική προστασία, με εξαίρεση την εύλογη χρήση του 112 που εκκένωσε έγκαιρα περιοχές με αποτέλεσμα να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες, έδρασε αναποτελεσματικά στις δέουσες υποχρεώσεις της. Με άλλα λόγια έκανε κακή διαχείριση ελέγχου της κρίσης. Για όλους αυτούς του ειδικούς καλοθελητές που κάνανε πρώτο hashtagτο #ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ (μαζί με άλλους υβριστικούς αφορισμούς) αναφερόμενοι στον Πρωθυπουργό και τη κυβέρνηση, με τι αντιπρόταση αξιώνουν τη παραίτηση του;

Δεν ακούσαμε από κανέναν κάποια καλύτερη πρόταση για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος. Η παραίτηση κυβέρνησης συνιστά εκλογές και αντικατάσταση του φορέα της εξουσίας. Άρα αν φύγει η « κακιά δεξιά» για να έρθει ο επόμενος εν δυνάμει ΠΘ, τι διαφορετικό θα έκανε; Δεν ακούσαμε από την αντιπολίτευση κάποια εναλλακτική πρόταση για να βοηθήσει και να  καρπωθεί πολιτικά την κατάσβεση της πυρκαγιάς ως επιτυχία της. Συγκεκριμένα, δεν ακούσαμε ΤΙΠΟΤΑ….σιγή ιχθύος. Και δεδομένου πως η προηγούμενη κυβέρνηση πέρασε το ίδιο crashtestσε μικρότερη κλίμακα, πήρε κάτω από τη βάση με 102 ανθρώπινες απώλειες.

Κατά συνέπεια, και ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε, και προσπάθησε να αντιμετωπίσει πολλαπλά μέτωπα, και έγκαιρα βοήθεια ήρθε από τη Τρίτη 03/08/2021 από φίλες χώρες και οι εθελοντές παρείχαν βοήθεια. Τα ανθρωπίνως δυνατά μέσα είχαν εξαντληθεί, ευθύνες υπάρχουν και πρέπει να αποδοθούν, ηθικοί αυτουργοί υπάρχουν για τον εμπρησμό και πρέπει να βρεθούν, όμως η ευθύνη της αμέλειας ως προς τα αργά αντανακλαστικά αντίδρασης δεν υφίσταται ως κατηγορία.

Στο τέλος της ημέρας θα γίνει ο απολογισμός για το κατά πόσο θα πρέπει να ενισχυθεί κι άλλο ο στόλος και το δυναμικό του πυροσβεστικού σώματος. Και η Ευρώπη που βλέπει τη νότια πλευρά της να φλέγεται (Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία) πρέπει επιτέλους να περάσει από τα συνθήματα στη πράξη για την κλιματική αλλαγή.

Μέχρι τότε για οποιονδήποτε βλέπει το δέντρο και όχι το δάσος, γεννώντας δράκους και εχθρούς η απάντηση είναι: “Κρείτον του λαλείν το σιγάν”.