Γράφει ο Ηλίας Σολωμός

Το πολιτικό σκηνικό της χώρας το τελευταίο χρονικό διάστημα μοιάζει να έχει πολωθεί εκ νέου. Ολοένα και περισσότερο κυριαρχούν στην ημερήσια ατζέντα θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, όπως το κύμα ακρίβειας και η δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Για το πρώτο ζήτημα δύσκολα μπορεί κάποιος νοήμων άνθρωπος να κατηγορήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη με δεδομένο ότι αποτελεί μια παγκόσμια κρίση που οφείλεται στην διατάραξη της αλυσίδας της προσφοράς και της ζήτησης λόγω της πανδημίας. Εάν κάπου όμως οι πολίτες θα περίμεναν περισσότερα, αυτό είναι στον τομέα της δημόσιας τάξης. Άλλως τε, η εμπέδωση κλίματος ασφάλειας για όλους τους Έλληνες πολίτες αποτελούσε κεντρικό σημείο της προεκλογικής ρητορικής της Νέας Δημοκρατίας. Δυστυχώς μια σειρά από κυβερνητικές αποφάσεις έχουν θολώσει εσχάτως το αφήγημα της κυβέρνησης και στέλνουν λανθασμένα μηνύματα.

Σε πρώτη φάση, η απομάκρυνση του επιτυχημένου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατά τον ανασχηματισμό του περασμένου καλοκαιριού και η αντικατάσταση του από τον Τάκη Θεοδωρικάκο αποτέλεσε κακό οιωνό. Ο πρώην Υπουργός, παρά κάποιες επιμέρους αστοχίες, είχε παρουσιάσει έργο ιδίως με τιςδράσεις της Αστυνομίας απέναντι στην ασυδοσία του αναρχικού χώρου. Κατά δεύτερον, μια ακόμη απόφαση δηλωτική της νέας προσέγγισης της κυβέρνησης υπήρξε και η αναστολή έναρξης λειτουργίας του νεοσύστατου σώματος της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Το εν λόγω σώμα ήταν ήδη με βάση τον ιδρυτικό νόμο εξαιρετικά περιορισμένο ως προς τις προοπτικές του καθώς οι αστυνομικοί που θα το στελεχώσουν θα είναι άοπλοι απέναντι στις οργανωμένες κομματικές συμμορίες τραμπούκων που λυμαίνονται τα Πανεπιστήμια της χώρας. Την ίδια ώρα η επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων απέδειξε ότι αυτές οι μειοψηφικές ομάδες έχουν επιστρέψει με άγριες διαθέσεις, όπως φανέρωσε και το ανεπανάληπτο σκηνικό της κατασκευής τοιχίου από αναρχικούς στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το οποίο ευτυχώς κατεδαφίστηκε.

Ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των πρόσφατων ολιγωριών της κυβέρνησης υπήρξε η απαράδεκτη αντιμετώπιση των 7 αστυνομικών που κατεδίωξαν και εν τέλει σκότωσαν κατόπιν συμπλοκής έναν 20χρονο σεσημασμένο Ρομά. Ο νέος Υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ αντί να προστατέψει τους αστυνομικούς έως ότου ολοκληρωθεί η ένορκη διοικητική εξέταση, όπου και θα γινόταν αντιληπτό αν υπήρχε υπέρμετρη χρήση βίας, απεναντίας τους άδειασε επικοινωνιακά ενώ έφτασε στο σημείο να καλέσει τον πατέρα του νεαρού Ρομά για να τον.. συλλυπηθεί. Η εν λόγω υπόθεση ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο καθώς η κοινή γνώμη αντιλήφθηκε ότι οι 7 αστυνομικοί έδρασαν με αυταπάρνηση και γενναιότητα. Ευτυχώς την ίδια άποψη σχημάτισαν και οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, οι οποίοι άφησαν ελεύθερους τους αστυνομικούς καθώς δεν εντόπισαν κάτι το επιλήψιμο στην δράση τους.

Η εξέλιξη της υπόθεσης του Περάματος και η αμηχανία που δείχνει η κυβέρνηση στην εφαρμογή της προγραμματικής της εξαγγελίας για τήρηση του νόμου και της τάξης προκαλεί ανησυχία στην μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης που ξαφνικά βλέπει συμπεριφορές.. «μπλέ Σύριζα». Ίσως το κυβερνών κόμμα επιχειρεί να δείξει μια πιο ελαστική εικόνα συμβατή με τις παρανοϊκές εποχές της πολιτικής ορθότητας και του δικαιωματισμού, προσδοκώντας με αυτόν τον τρόπο να βελτιώσει την δημοσκοπική εικόνα της στις νέες ηλικίες. Παρόλα αυτά, ελλοχεύει ο κίνδυνος η νέα αυτή χλιαρή στάση να γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση καθώς το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην ασφάλεια και την ευημερία τίθεται όλο και περισσότερο εν αμφιβόλω με διάφορες εγκληματικές ομάδες να έχουν αποθρασυνθεί. Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση θα ήταν ωφέλιμο να βγει από την γυάλα των επικοινωνιακών επιτελείων και να αφουγκραστεί περισσότερο την ζωτική ανάγκη της κοινωνίας για ασφάλεια, τιμώντας παράλληλα στο ακέραιο την προεκλογική της δέσμευση.

 

*του Ηλία Σολωμού, δημοσιογράφου και αναλυτή διεθνών σχέσεων