Γράφει ο Παναγιώτης Καμπούρης

Όταν το καλοκαίρι του 1987 οι συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου του πρότειναν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ο εμβληματικός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τους απάντησε με την ιστορική, όπως έμελλε να χαρακτηριστεί, φράση “δεν θα χαλάσουμε τα μπάνια του λαού”. Ευτυχώς, οι συνεργάτες του σημερινού πρωθυπουργού δεν φαίνονται διατεθειμένοι να μπουν σε μία τέτοια συζήτηση. Αντίθετα, οι όποιες παροτρύνσεις για τη διενέργεια εκλογών περιορίζονται στο φθινόπωρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το περασμένο Σεπτέμβριο και το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης προανήγγειλε ότι η τετραετία θα εξαντληθεί και οι κάλπες θα στηθούν στο συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο, δηλαδή την άνοιξη του 2023. Έκτοτε, όπου σταθεί και βρεθεί, επαναλαμβάνει τη δέσμευση του για ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας. Αναφορές, ωστόσο, οι οποίες μάλλον ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη και πυροδοτούν νέα εκλογικά σενάρια.

Συνήθως, η θερινή περίοδος δεν ενδείκνυται για προεκλογικές εκστρατείες, πολιτικές αντιπαραθέσεις και αψιμαχίες. Οι ψηφοφόροι απολαμβάνουν τις ολιγοήμερες διακοπές τους ανέμελα και ξέγνοιαστα πριν επιστρέψουν στη ρουτίνα του Σεπτέμβρη. Επιπλέον, το διάστημα αυτό προσφέρεται για ανασυγκρότηση των κυβερνητικών δυνάμεων, χάραξη νέων στρατηγικών, και την προετοιμασία για την επάνοδο στις επάλξεις της κρατικής εξουσίας.

Το φετινό καλοκαίρι, ωστόσο, έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας για την ελληνική κυβέρνηση. Ελληνοτουρκικά, ενεργειακή κρίση και ακρίβεια θα κρίνουν το χρόνο των εκλογών. Η διαχείριση των παραπάνω προκλήσεων από το Μέγαρο Μαξίμου, θα επιτρέψει στο πρωθυπουργό να αποφασίσει το πότε θα προκηρύξει εκλογές. Στα παραπάνω δεν πρέπει να ξεχνάμε το ζήτημα των πυρκαγιών, οι οποίες κάθε χρόνο εκθέτουν τον κρατικό μηχανισμό. Αν, λοιπόν, το καλοκαίρι κυλήσει ομαλά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει έναν πολύ σοβαρό λόγο να προχωρήσει σε εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Στη φαρέτρα των όπλων της κυβέρνησης για τη μάχη της ψήφου μεταξύ άλλων θα βρίσκονται η δεδομένη επιτυχία της τουριστικής κίνησης, η άμβλωση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού από τις επιδοματικές πολιτικές που ήδη έχουν εξαγγελθεί και η σταθερότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Διαφορετικά, η άνοιξη μοιάζει μονόδρομος.

Συνεπώς, η απόφαση για εκλογές δεν είναι εύκολη. Ο πρωθυπουργός μπορεί να επιθυμεί την ολοκλήρωση της θητείας του, ωστόσο δεν σημαίνει ότι αυτό είναι εφικτό για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους. Άλλωστε, ενόψει μίας μακράς προεκλογικής περιόδου, αφού η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές (έχουν αποκλειστεί τα σενάρια συνεργασιών), οι οποίες με τη σειρά τους δεν εγγυώνται συγκέντρωση πλειοψηφίας (την έχει ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους ψηφοφόρους), κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό για μη εξάντληση της τετραετίας. Ίσα ίσα που θα είναι καλύτερο από το να ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος την άνοιξη και να σχηματιστεί κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2023. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το καλοκαίρι που διανύουμε είναι το τελευταίο πριν από τις εκλογές, όποτε και αν αυτές συμβούν, και ότι οδεύουμε σε έναν έντονο πολιτικά χειμώνα. Τα “μπάνια του λαού” , για φέτος τουλάχιστον, δεν κινδυνεύουν από πολιτικές εξελίξεις παρά μόνο από τις μωβ μέδουσες…