Γράφει ο Νίκος Βότσιος

Την Κυριακή που πέρασε, είχε την ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η παρουσία του, ή μάλλον το περιεχόμενο των λόγων του, μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως αναξιόπιστο και εξηγώ γιατί.

Αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας έχει σαφή ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά –παρά την όποια διεύρυνση- τα οποία εντάσσονται στην ριζοσπαστική αριστερά και φτάνουν τα όρια της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτόματα αυτό μεταφράζεται σε μεγάλο κράτος, με αρκετούς φόρους, έντονη κρατική παρέμβαση, η οποία αποσκοπεί στην εξισορρόπηση των κοινωνικών ανισοτήτων και αδικιών. Θα πει κανείς, κρατικοποιήσεις εξήγγειλε, που εντοπίζεται η ασυνέπεια;

Η ασυνέπεια εντοπίζεται στην πολιτική σκοπιμότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν κυβέρνηση, είχε όντως αιχμή του δόρατος του την επιδοματική πολιτική με την ταυτόχρονη αύξηση φορολογίας στη μεσαία τάξη. Τώρα που και ο Κ. Μητσοτάκης μπήκε στα χωράφια των επιδομάτων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτηκε πως ήταν καλή στιγμή να κλείσει το μάτι στην συγκεκριμένη εκλογική ομάδα και εξήγγειλε κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και μείωση του ΦΠΑ στα βασικά ήδη. Αυτό δε συνάδει καθόλου όμως ούτε με τα ιδεολογικά του χαρακτηριστικά, αλλά ούτε και με το κυβερνητικό ιστορικό του. Τι έκανε λοιπόν ως κυβέρνηση; Αύξησε το ΦΠΑ από 14% στο 24% και την προκαταβολή φόρου, δηλαδή πριν δουλέψει η επιχείρηση, από 50% σε 100%. Ο λαός ποιον να εμπιστευτεί; Τον Τσίπρα που κυβέρνησε ή τον Τσίπρα που ζητά να κυβερνήσει; Αν κανείς ήταν κακόπιστος θα έλεγε πως ο τελευταίος έχει την πολυτέλεια να τάζει περισσότερα από τον πρώτο.

Και τώρα το πιο σημαντικό και κατ’ εμέ που δεν πιστεύω σε αυταπάτες: Η κρατικοποίηση της ΔΕΗ. Αρχικά να θυμίσω πως επί ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ (ποσοστό 17%) με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έως το 2019. Μνημονιακή υποχρέωση του 3ου μνημονίου, αλλά και πάλι ποιος την υπέγραψε και ποιος την ψήφισε. Και με τι θράσος τάζει πως με ένα νόμο και ένα άρθρο, θα ξεγράψει τον παλιό του νόμο.

Ως προς το κόστος της κρατικοποίησης. Ακόμη και αν συμφωνούσαν, που αποκλείεται, οι λοιποί μέτοχοι να κρατικοποιηθεί πλήρως η ΔΕΗ, που δεν γίνεται γιατί θα ήταν κατά παράβαση του ανταγωνισμού, κράτος (δημόσιο και ΤΑΥΠΕΔ) ελέγχουν αυτή τη στιγμή το 34%. Οπότε αν υπολογίσουμε πως από κεφαλαιοποίηση 2 δισεκατομμύρια, θέλεις το 66%, θα πληρώσεις περίπου 1.3 δισεκατομμύρια προκειμένου να αγοράσεις όλες τις μετοχές. Αυτό είναι 1 δισεκατομμύριο παραπάνω, από όσα υπολόγισε η επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με το «πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμά» της. Στην πραγματικότητα το κόστος θα ήταν ακόμη υψηλότερο και η διαδικασία πιο πολύπλοκη, αλλά ας το αφήσουμε εδώ.

Στην πραγματικότητα, αν τα βάλουμε κάτω όλοι γνωρίζουμε πως πρόκειται για μια εξωγενή κρίση που επηρεάζει όλο τον κόσμο, πόσο μάλλον την Ευρώπη και πως αναλογικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τα πάμε για την ώρα και κάπως καλύτερα.

Δε μπορώ λοιπόν να πιστέψω πως ανεξάρτητα πολιτικής και ιδεολογικής ταυτότητας, πιστεύει κανείς πως στην Ελλάδα έχουμε φέτος ακριβό ρεύμα, εξαιτίας της μετοχικής σύνθεσης της ΔΕΗ , η οποία περιλαμβάνει ιδιώτες. Ενοχλεί ιδεολογικά κόσμο αυτό; Σίγουρα. Αποτελεί πρωτογενή ή έστω δευτερογενή αιτία για την εγχώρια ακρίβεια; Σίγουρα όχι. Τι κάνει λοιπόν εδώ ο κ. Τσίπρας; Εκμεταλλεύεται τη νοσταλγία, ειδικά των μεγαλύτερων ανθρώπων, που έζησαν τις καλές εποχές, και δημιουργεί άσχετους συνδετικούς κρίκους. Πως για την ακρίβεια ευθύνεται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ή όπως ’12 και το ’14 έφταιγε το ευρώ για το χρέος της χώρας και αυτόματα θα γινόμασταν πλουσιότεροι αν επιστρέφαμε στη δραχμή. Τα αποτελέσματα αυτού φαίνονται στη γειτονική Τουρκία, η οποία παρά τα εργοστάσια και την παραγωγή της, έχει εθνικό νόμισμα που έχει καταρρεύσει και τη στιγμή  που εμείς υποφέρουμε με 10% πληθωρισμό και εκεί έχουν επίσημο 80%.

Πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα αν τα χρήματα που ξοδεύονται σήμερα για ενισχύσεις νοικοκυριών, πήγαιναν σε μία κρατικοποίηση της ΔΕΗ η οποία, αν μη τι άλλο σε πρώτο χρόνο, δε θα είχε κανένα κέρδος; Τι θα γινόταν με το χρέος αν από πρωτογενές πλεόνασμα, που φρόντιζε να έχουμε ως πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας βρισκόταν τώρα με έλλειμμα; Και για να κλείσουμε, την πρώτη φορά δήλωσε πως είχε αυταπάτες. Σεβαστό, δεν είχε κυβερνήσει. Μπορεί να επικαλεστεί το ίδιο και σήμερα;

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Πρωινός Λόγος